Erciş’te 928 Depremzede Daha Kalıcı Konutlarına Kavuştu

Van'da 23 Ekim ve 9 Kasım 2011 tarihlerinde meydana gelen depremlerden sonra Başbakanlık Afet ve...

Van'da 23 Ekim ve 9 Kasım 2011 tarihlerinde meydana gelen depremlerden sonra Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığınca Erciş'te yaptırılan konutlardan 928 adeti daha hak sahiplerine teslim edildi.

Erciş Kapalı Spor Salonu’nda gerçekleşen kura çekim ve anahtar teslim törenine; Van Valisi Münir Karaloğlu, AK Parti Van Milletvekili Fatih Çiftci, Van Vali Yardımcısı Mehmet Özer, Erciş Kaymakamı Barbaros Baran, Erciş Belediye Başkanı Zülfükar Arapoğlu, AK Parti Erciş İlçe Başkanı Mürsel Göral ile çok sayıda depremzede vatandaş katıldı.

Reklam
Reklam

Van Valisi Münir Karaloğlu, törende yaptığı konuşmada, deprem sonrası Erciş’te gelinen süreci anlattı. 5 Eylül 2012 tarihinde ilçede kura çekimleri yapılan bin 376 konutun anahtarının bugün itibarıyla hak sahiplerine teslim edildiğini anlatan Vali Karaloğlu, “Bugün itibarıyla Ercişli vatandaşlarımız Karataşlar mevkiindeki bin 376 konutta oturmaya başlıyor. Ayrıca bugün kurasını çekeceğimiz sanayinin üzerindeki bölgede yer alan 928 konutla ilgili olarak da 25 Eylül 2012 tarihinden itibaren anahtar teslimine başlayacağız. Vatandaşlarımız o bölgedeki konutlarına yerleşebilecekler. Müteahhitlerimiz sadece 1.5 ay çamurla uğraştı. Depremden sonra 11 ay geçmiş olabilir ama bizim bugün kurasını çektiğimiz konutların başlama gününden bugüne sadece 5 ay geçti. 5 ayda bir kent kuruldu, konutlar, okullar, camiler, alışveriş merkezleri inşa edildi. Çevre yolları, site içi yollar yapıldı. İçme suyu depoları yapıldı ve bugün kuraya hazır hale getirildi. Konutların bulunduğu mevki çok önemli bir yerleşim alanıdır, çok önemli bir ticaret alanıdır, sağlık alanıdır, eğitim alanıdır. Sadece Erciş için değildir. Erciş bu çevresindeki ilçeler için de bir merkezdir. Onun için hem hükümetimiz hem de biz Erciş’i çok önemsiyoruz. Şehrin altyapı eksikleri giderilmeye çalışılıyor. İçme suyu sorunu inşallah bundan sonra 50-60 yıl problem olmayacak şekilde çözülecek. DSİ proje çalışmalarına devam ediyor. Daha önce Erciş Belediyesi tarafından başlanan, büyük kısmı da bitirilen sahil yolumuz var. Erciş’i gerçekten bir sahil kenti yapan bir yolumuz var. Bunu şehre bağlayacak kısmı da inşallah belediyemize destek verilerek bu yol bitirilecek. Erciş Belediyesi hizmet binasını depremde kaybetti. Bunun yenisi yapılacak. Terminal binası yapılacak. Şehir içerisinde imar çalışmaları tamamlandı. Buna bağlı olarak çift yol olarak gelen ve şehir merkezinde boğulan bir bölüm var. Bu Erciş’e yakışmıyor. Erciş merkeziyle yaşam alanlarıyla çok daha çağdaş bir kent olmalı. İnşallah kentsel dönüşüm ile beraber, Erciş bu sorunlarından kurtulacak ve daha çağdaş, daha modern şehir halini alacak. Birliğimize, beraberliğimize kast eden hareketlere Erciş prim vermezse inanın Erciş’in yarını bugünden çok daha iyi olacak. Binaların vatandaşlarımıza hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” dedi.

Reklam
Reklam

"ERCİŞ'İ DAHA MODERN HALE GETİRECEĞİZ"

AK Parti Van Milletvekili Fatih Çiftci de yaptığı konuşmada, 23 Ekim ve 9 Kasım 2011 tarihlerinde Erciş’in iki kez çok büyük bir doğal afetle karşılaştığını anımsattı. Deprem sürecinde yapılan yardım ve icraatları anlatan Milletvekili Çiftci, “Sayın Başbakanımızın talimatlarıyla devletimizin, milletimizin ve hükümetimizin bütün imkanları Erciş için, Van için seferber edildi. Dünyada emsali görülmemiş şekilde çok hızlı kurtarma çalışmaları yapılıp enkaz altındaki kardeşlerimiz kurtarıldı. Sonrasında çok hızlı bir şekilde insanlarımızın kardeşlerimizin barınabilmesi için çadır kentler, konteynır kentler ve giysi, gıda yardımları yapıldı. Çok güçlü olan devletimiz ve milletimizin kadirşinaslığı sayesinde çok hızlı bir şekilde yaralar sarılmaya başlanmıştır. Ve bugün de bunun sonucu olarak ilçemizde depremin yıl dönümü olmadan TOKİ Konutlarının 2. kura çekimi töreni için toplanmış bulunmaktayız. Bu güçlü devlet olmanın, güçlü millet olmanın sonucudur. Depremden yaklaşık 260 dersliğimiz zarar görmüştü. Bu eğitim öğretim yılında 320 derslik hizmete alındı alınacak. Allah nasip ederse önümüzdeki yıl sonu itibarıyla şehir merkezinde 570 ve köylerimizde çok sayıda yeni derslik çocuklarımızın hizmetine sunulacaktır. Hükümetimiz, Sayın Başbakanımız Van için, Erciş için elinden geleni yaptı ve yapmaya devam etmektedir. Depremin ilk gününden itibaren eski para ile 3.5 katrilyon lira harcanmış. Allah nasip ederse yatırımlar tamamlandığında bu rakam 6 katrilyona yakın olacaktır. Hükümetimiz ve milletimiz bir olup Erciş için Van’ımız için çok önemli yatırımları ortaya koymuştur. Bu deprem Erciş’in yeniden yapılaşması, modern ve gelişkin bir şehir olması için bir fırsat olmuştur. İnşallah biz bunu bir fırsata dönüştürüp Erciş’i daha modern ve daha gelişkin bir hale getireceğiz” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

"YENİ KONUTLAR ERCİŞ’İN DEĞİŞEN YÜZÜ OLACAK"

AK Parti Van Milletvekili Fatih Çiftci, deprem konutlarının pahalı olmasından yakınan vatandaşlara da seslenerek, “Bu konutlar çok pahalı yapıldı, dediler ancak aziz kardeşlerim, burası Erciş’in değişen yüzü olacak. Burası Erciş’in geleceği olacak ve bu şehirler çok daha modern, çok daha yeni bir Erciş için atılan ilk adımlar olacak. Bundan sonra da Erciş burada gelişip büyüyerek yoluna devam edecektir. Bir sürü yalan yanlış bilgi kasıtlı olarak ortaya atıldı. Şehrin imarı yok edilmiş, şehir tamamıyla harabeye dönüştürülmüş havası yaşatmaya çalışıldı. Ancak herkes iyi bilsin ki Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Erciş Belediyesi’nin imzalamış olduğu protokolle Ercişimiz yeni imarına kavuşacak ve Allah nasip ederse hiçbir vatandaşımız mağdur edilmeden çok daha akıllı, çok daha mükemmel bir imar planıyla Erciş yoluna kaldığı yerden devam edecektir. Kentsel dönüşüm projesiyle birlikte Erciş inşallah hızlı bir şekilde yoluna devam edecek. 480 dönümlük bir alan üzerinde bu kentsel dönüşüm devam edecektir” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Konuşmaların ardından kura çekimine geçildi. İlk kurayı Van Valisi Münir Karaloğlu Abdülcabbar Candaş isimli vatandaşın yerine çekti. Ardından milletvekili Çiftci, Vali Yardımcısı Özer, Kaymakam Baran, Belediye Başkanı Arapoğlu ile protokol üyeleriyle sırasıyla vatandaşların yerine kura çekti.

Van Valisi Karaloğlu daha sonra 5 Eylül 2012 tarihinde kura çekimleri yapılan vatandaşların bir kısmına anahtarlarını teslim ederek evlerini gezdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz