Niye ben gidiyorum diye endişe ediyorsunuz. Ben gitsem de başkaları var.
Benim gibi profesör çoktur ama sizin gibi sanatçı kolay bulunmaz.
Prof. Dr. Hakkı Atun
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eski Rektörü
Onlar yıllar önce tehdit altındaki topraklarından kopup uzun bir yolculuktan sonra ülkemize gelen, yaşamlarının önemli bölümünü Van’da ve Erciş’te geçiren iki önemli sanatçı kardeş.
Onlar İngilizlerin haklarında belgesel yaptıkları, İsviçrelilerin tanıdıkları ama bizim çok bilmediğimiz insanlar.
Onlar Büyük Lider Rahman Kul Han’ın çocukları.
Altmışlı yılların sonları ile yetmişli yıllarda resimleri ve heykelleri defalarca Afganistan’ın başkenti Kabil’deki sergileri süsleyen, Afganistan’ın o dönem Cumhurbaşkanı Davut Han’dan Hüner Madalyası almış insanlar.
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Erciş Meslek Yüksekokulu’na bir sanat atölyesinde alkışın çok fazla olmadığı bir ortamda sanatsal üretim yapan biri ressam, diğeri heykeltıraş iki önemli sanatçı.
Yakın zamanda, 13 Nisan – 6 Mayıs 2012 tarihleri arasında Kırgızistan’ın Başkenti Bişkek’te Ğaffar Aytiyov Güzel Sanatlar Milli Müzesi’nde Elize Müzesi Müdürü Daniel Girardin yönetiminde hazırlanmış olan “ 1932 den 2010’a Kırgız kültürünün ve yolculuklarının konu edildiği “Eşsiz Yolculuk” (Unique Journey) adlı uluslararası sergiye katıldılar.
İsviçreli fotoğrafçı Ella Maillart’ın bölgedeki Rus etkisinin henüz çok az olduğu dönemde çektiği 108 muhteşem fotoğrafın yer aldığı, 1932 Kırgızistan’ından insan manzaralarını içeren resimlerle açılışı yapılan zamanda yolculuk sergisi dünyanın her tarafında yankı buldu. Sergide sanatçımız Malik Kutlu’ya ait yönetici ailesinin bir parçası olduğu Kırgız Boyu’nun yaşamını ve Türkiye’de son bulan göç süreçlerini anlatan 49 adet siyah beyaz çizim büyük ilgi görmüştür.
Serginin bir diğer katılımcısı Kırgızistanlı sanatçı Yuristanbek Sahargaev olmuştur. O da sulu boya çalışmaları ile Kırgızların geleneksel motiflerini derin bir bakış açısıyla gözler önüne sermiş ve büyük beğeni toplamıştır.
Eşsiz yolculuğun son sanatçı katılımcısı da İsviçreli sanatçı Dao Truong’dur. Truong sergiye Afganistan’ın Küçük Pamir bölgesinde çekilmiş günümüz Kırgızistan’ını konu alan 39 adet renkli resimle katkı sağlamış 1932’den 2010 yılana kadarki sürecin nasıl tamamlandığını izleyicilere göstermiştir.
Sergiye katılan Heykeltıraş Ekber Kutlu ile Ressam Malik Kutlu kardeşler Bişkek’te bulundukları süre içinde biri Ulusal Müzede, biri Manas Üniversitesinde, biri de Kırgızistan Üniversitesinde olmak üzere üç ayrı bilgi şölenine katılmış, aralarında TRT’nin de bulunduğu çok sayıda basın kuruluşuna röportajlar vermiş hem kültürlerinin ve sanatlarının hem de bölgemizin ve üniversitemizin tanıtımını yapmışlardır.
Yüzüncü Yıl Üniversitemiz, Erciş Meslek Yüksekokulu personeli olan kıymetli sanatçılarımız uzun yıllar bölgede yaşadıkları için Orta Asya’da konuşulan Çağatayca, Kırgızca, Özbekçe, Türkmence, Farsça gibi dilleri Kril ve Arap alfabelerini bilen birer önemli şahsiyet olarak bu etkinliğe yaptıkları çeşitli katkılarıyla Van’ımızı ve Yüzüncü Yıl Üniversitemizi yurt dışında tanıtma olanağı da bulmuşlardır.
Bir Vanlı ve üniversite elemanı olarak bu mesai arkadaşlarımı yürekten kutluyor, sağlıklı bir yaşam dileğimi ve daha nice verimli sergilerde görme arzumu ifade etmek istiyorum.
30 Mayıs 2012 Çarşamba
12:38
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz