Erciş'ten Bölgenin Sebze Ihtiyacını Karşılıyorlar

Erciş ilçesinde 3 yıl önce seracılık bölümünden mezun olan iki arkadaş, kurdukları serada ürettikleri ürünlerle ilçede bir ilki gerçekleştirdi. 

Erciş ilçesinde 3 yıl önce seracılık bölümünden mezun olan iki arkadaş, kurdukları serada ürettikleri ürünlerle ilçede bir ilki gerçekleştirdi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Erciş Meslek Yüksekokulu'ndan mezun olan Zafer Çiçek ve Abdulhalim Akdağ, 2010 yılında bir araya gelerek ilçedeki ilk serayı kurdu. İlçede ilk kez açık alanda yılda iki kez ürün aldıklarını belirten Zafer Çiçek, iki dekarlık alanda başladıkları ekim alanını daha da büyüterek, ilçenin ekonomi ve istihdamına katkı sunmak istediklerini belirtti. Amaçlarının ilçede ve bölgede seracılığın gelişmesine katkı sunmak olduğunu ifade eden Çiçek, bölgedeki toprağın bakir olduğunu, yeterince değerlendirilmedini bildirdi. - İki dekarlık alanı 70 dekara çıkardılar Kurdukları serada domates, biber, patlıcan, kavun gibi ürünler yetiştirdiklerini belirten Çiçek, bu işe başlamaları ve devamındaki süreci şöyle anlattı: "2010 yılında, 2 dekarlık alana sera yaptık. Ürettiğimiz sebze ve meyvelere ilginin arttığını görünce tesislerimizi büyüterek daha geniş alanda tarım yapmaya karar verdik. Ayrıca yeni elemanlar da aldı. Bizim ayrı alanlarda kurulu toplam 40 tane seramız var. 10 dekar kapalı, 60 dekar da açık olmak üzere toplam 70 dekarlık alanda tarım yapıyoruz. Seracılık alanında bölgenin en büyük tesislerine sahibiz. Gelecek yıllarda bölgede seracılığın gelişeceğine inanıyoruz. İnsanlar bizim yaptığımız çalışmaları görünce cesaret ederek bu işe girebiliyorlar. Bölgedeki topraklar da oldukça verimli ve yıllardır değerlendirilememiş. Ama bundan sonra insanlar tarım alanlarını daha iyi değerlendirerek ekonomiye kazandıracaklar." Üretikleri sebze ve meyveleri pazarlama gibi bir sorunlarının olmadığını aktaran Abdulhalim Akdağ ise başarılı olmak için en başta cesarete ihtiyaç olduğunu ifade etti. İnsanların bu işi küçük gördükleri için çok ilgilenmediklerini öne süren Akdağ, "Ama bu iş emek veren insan için çok kazançlı bir iş. Bu nedenle insanların toprağa yönelmeleri ve emek vermeleri gerekiyor. Çiftçiler bu işten ekmek kazandıkları için dört elle sarılmaları gerekiyor. Biz bu işi severek ve emek vererek yaptık. İlk zamanlar 2 dekar olan ekim alanlarını şu anda 70 dekara çıkardık. Şu anda Erciş'in yanı sıra bölgedeki illere de ürettiğimiz sebze ve meyveleri pazarlıyoruz. İnsanların kendi topraklarında üretilen ürünlere büyük ilgisi var" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: