Erdal İnönü'nün Ölümünün 7. Yılında Hafızalarda Bıraktığı 7 Güzel Şey

Fizik profesörü olması, sol düşünce hayatına kattıklarıyla, esprili kişiliğiyle ve mütavaziliğiyle bugün bile birçok politikacıya örnek olacak Erdal İnönü hakkında 7 güzel şeyi inceledik.

Mütevaziliğiyle dikkat çekerdi

Erdal İnönü, İstanbul plakalı bir taksiden inerken. Hatta evine haciz bile gelmişti...

Espriliği kişiliği ile siyasete renk katması

Bir anı: Sol parti liderleriyle restoranda Garson: Bir şey almak ister misiniz,efendim Erdal İnönü: Teşekkürler biz birbirimizi yiyeceğiz.

Erdal İnönü’ye, hiç sıcak bakmadığı siyasete yıllar sonra neden girdiğini sorarlar. Yanıtı: “Ülkemi benden daha kötüleri yönetmesin diye!”

Sayın inönü, sizi bu sıralar sinema salonlarında göremiyoruz pek?
Tabi sinema salonları karanlık oluyor.

Reklam
Reklam

Bilim dünyası ve bilimsel düşünceyi önde tutmasıyla

TÜBİTAK Bilim Kurulu, Atom Enerjisi Komisyonu, UNESCO Yürütme Konseyi üyeliği ve Türk Fizik Derneği başkanlığında bulunan Erdal İnönü'nün fizik alanında önemli çalışmaları vardır. Uluslararası bilim dergilerinde de yer alan araştırmalarının en önemlisi, 1951'de Macar asıllı ABD'li atom fizikçisi Eugene Wigner ile Princeton Üniversitesi'nde ortak yaptığı çalışmadır. "Grupların İndirgenmesi ve Gösterimi Üstüne" adlı bu çalışma gruplar kuramında genel bir yöntem niteliği kazanarak, matematiksel fiziğin temel yöntemleri arasına girmiştir. "İnönü-Wigner Grup İndirgenmesi" adıyla bilinen çalışması (1951), çağdaş matematiksel fiziğin temel kavramlarından biri kabul edilir.

Erdal İnönü, Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu'nun (TÜBİTAK) kuruluşuna katkıda bulundu ve TÜBİTAK Temel Araştırmalar Enstitüsü'nde kurucu müdürlük görevini yürüttü. 2004 yılında, fizik alanında Nobel’den sonraki en önemli ödül olan Wigner Madalyası’nı alan İnönü, bu ödülü Feza Gürsey’den sonra alan ikinci Türk oldu.[4] İnönü ayrıca Türkiye Cumhuriyeti ve Osmanlı İmparatorluğu üzerindeki bilimsel çalışmaları ile bilinir.

Reklam
Reklam

2002'den tedavisi başlayana kadar Sabancı Üniversitesi ve TÜBİTAK Feza Gürsey Enstitüsü'nde görev yaptı.

Sol düşünce hayatına kattıklarıyla

1983 yılında siyasete atılan Erdal İnönü, Sosyal Demokrasi Partisi'nin (SODEP) kurucu Genel Başkanı oldu, SODEP ile Halkçı Partinin Birleşmesi sonucu kurulan SHP'nin ilk olağanüstü kurultayında SHP Genel Başkanı seçildi. Bu görevini 1993 yılına kadar sürdürdü.

İnönü, 1986 yılı ara seçimlerinde İzmir Milletvekili seçildi, 1987 ve 1991 genel seçimlerinde yeniden aynı ilden milletvekili seçilerek parlamentoda görevine devam etti.

1991 genel seçimlerinden sonra Doğru Yol Partisi ile SHP'nin kurduğu koalisyon hükümetinde Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı olarak görev üstlendi ve 1993 yılına kadar sürdürdüğü bu görev sırasında verdiği destek Türkiye Bilimler Akademisi'nin kuruluşunda belirleyici bir rol oynadı.

SHP'nin Cumhuriyet Halk Partisi ile birleşmesinin ardından, 27 Mart 1995 tarihinde Koalisyon'un Sosyal Demokrat kanadında değişikliğe gidildi, Erdal İnönü bu değişiklikle Dışişleri Bakanı olarak atandı ve 1995 yılının Mart ve Ekim ayları arasında Dışişleri Bakanı olarak görev yaptı.

Reklam
Reklam

Sanata ve dansa verdiği önemle

Cumartesi geceleri Ankara'da eşiyle gittiği dans geceleri ve sanata verdiği önemle bilinirdi.

Ermeni Konferansı ve Kürt açılımı için baktığı aydın köşesi

Devletin uzun yıllardır uğraştığı iki meseleyide çözme gayreti içinde olup hükümet sürecinin yetmemiş olması...

İlginç videolarıyla

Erdal İnönü Anısına: Limon Gibi Sıkılmak

1987 seçimleri öncesi Turgut Özal'ın ANAP'ı ile rekabet halinde olan Erdal İnönü'nün SHP'si, belki de Türkiye siyasetinin en ağız sulandırıcı kampanyalarından birine imza atacaktı. "Limon" metaforu üzerinden halkın geçim şartlarını eleştiren kampanya, seçim otobüsü üzerinde limon sıkan bir Erdal İnönü imgesi bırakacaktı.

Erdal İnönü Anısına: Kapı Numarasını Unutmak

Milli şef İsmet İnönü'nün oğlu,Halkçı partinin, ve SHP'nin eski genel başkanı, ODTÜ'nün eski dekan ve rektörü, dünyanın ünlü fizikçilerinden Erdal İnönü de sayım gününe kadar bilmiyormuş. Kendisini rahmetle anıyoruz.