Erdem; “27 Mayıs 1960; Darbelerin Anasıdır”

AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem, “27 Mayıs 1960 darbesi, ‘Darbelerin Anası’dır” dedi.27 Mayıs 1960’ın...

AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem, “27 Mayıs 1960 darbesi, ‘Darbelerin Anası’dır” dedi.

27 Mayıs 1960’ın çok darbeli siyasi hayata geçişin tarihi olduğunu savunan Mehmet Erdem; “27 Mayıs 1960 darbesi, ‘Darbelerin Anası’dır.1971 muhtırası, 12 Eylül darbesi, 28 Şubat post-modern darbesi ilhamını 27 Mayıs 1960 darbesinden almıştır. 27 Mayıs’ta ‘Millet iradesi’ postallar altında ezilmiştir. 1950 yılında ‘Yeter! Söz Milletindir’ meydan okumasıyla iktidar olan DP ve Adnan Menderes efsanesi 27 Mayıs ile ortadan kaldırılmıştır. Adnan Menderes, Anadolu toprağının sesi, vicdanı, atılım ruhu idi. Yüreği insan sevgisiyle, vatan aşkıyla dolu, halka hizmeti Hakk’a hizmet sayan Türk Milletinin asil evladıdır. Aydın’ımızın gururu olan Adnan Menderes, DP iktidarlarında ziraat alanında yapılan atılımlarla Türk Köylüsü’nün yüzünü güldürdü. CHP’nin tek parti iktidarında ki baskıcı anlayışını ortadan kaldırdı ve Milletin haysiyetli bir yaşam sürmesini temin etti. Türkçe okunan ezan orijinal haline döndürüldü, yollar, barajlar, köprüler, limanlar, enerji santralleri, Aydın’da Kemer Barajı, tarımsal sulama tesisleri, hava alanları görülmemiş bir hızla yapılmaya başlandı, ülkemiz adeta şantiyeye döndü. Ülkemize bolluk ve bereket gelmişti. Sahipsiz kitleler Menderes hareketiyle milli egemenliğini hissetmiş, yönetimde söz sahibi olmuştur” diye konuştu.

Reklam
Reklam

17 Eylül 1961 günü öğle saatlerinde İmralı Adası’na kurulan darağacında hayatına son verilen Menderes’in tam anlamıyla demokrasi şehidi olduğunun altını çizen Erdem, “Dış İşleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu, Maliye Bakanı Hasan Polatkan’da Menderes ile aynı kaderi paylaşmış demokrasi şehitlerimizdir. Türk Milleti onlarca yıldan bu yana bu aziz insanları hürmetle, şükranla, hayır dualarıyla anmaktadır. Onları idama gönderenler ise hiçbir dönemde bu cinayetlerin vebalinden kurtulamayacaklardır. Demokrasi şehidimiz Rahmetli Menderes’in son sözleri ‘Sizlere dargın değilim. Sizin ve diğer zevatın iplerinin hangi efendiler tarafından idare edildiğini biliyorum. Onlara dargın değilim. Kellemi onlara götürdüğünüzde deyiniz ki; Adnan Menderes, hürriyet uğruna koyduğu başını 17 sene evvel alamadığınız için müteşekkirdir. İdam edilmek için ortada hiçbir sebep yok. Ölüme kadar metanetle gittiğimi silahların gölgesinde yaşayan efendinize acaba söyleyebilecek misiniz? Şunu da söyleyeyim ki; Milletçe kazanılacak hürriyet mücadelesinde sizi ve efendilerinizi yine de 1950’de olduğu gibi kurtarabilirdim. Dirimden korkmayacaksınız ama şimdi milletle el ele verecek Adnan Menderes’in ölümü ebediyete kadar sizi takip edecek ve bir gün sizi silip süpürecektir ama buna rağmen merhametim sizlerle beraberdir’ olmuştur. Nitekim rahmetli Menderes’in ruhu, onun başlattığı demokrasi mücadelesi, bu toprakların öz evlatlarını birinci sınıf vatandaş yapma kararlılığı bu güne kadar gelmiştir. Milletle birlikte, milletin istediği istikamete yürüyen herkes, merhum Menderes’in belirttiği gibi her fırsatta milletin değerlerinin, tarihinin, medeniyetinin düşmanlarına tokat üzerine tokat vurmaktadır. Menderes’i idam etmekle, milletin kendi iradesine sahip çıkan mücadelesinin önünü kesebileceğini zannedenler maalesef ders almadılar, alamıyorlar. Hala darbeleri ve darbe teşebbüsünde bulunanları savunmayı, alkışlamayı ve desteklemeyi sürdürmekteler. Yıllar önce merhum Menderes’in haykırdığı ‘Yeter! Söz Milletindir’ şiarını bugün de kararlılıkla sürdürmekteyiz. Her fırsatta ‘Yeter! Söz de Milletindir, karar da Milletindir’ diyoruz. Menderes’in temellerini attığı Türk Demokrasisi, atlattığı bütün badirelere rağmen dimdik ayaktadır.Geçen süreç içerisinde pek çok kayıplar verildi,acılar yaşandı.Birçok alanda uçurumun kıyısına getirildik.Kirli oyunlara maruz bırakıldık. Ama hamdolsun ki her badireyi aştık, her oyunu bozduk.Milli iradeyi küçümseyenlere, vesayet altına almaya çalışanlara,değişim azmini kırmak isteyenlere gereken cevabı millet olarak verdik. Aydınlılar olarak Rahmetli Hemşehrimiz Başvekil Adnan Menderes’e her zamankinden daha fazla sahip çıkmamız gerektiğini belirtiyor, Menderes ve arkadaşlarını bir kez daha rahmet ve minnetle anıyoruz” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: