Erdemir'in özelleştirmesine dava

Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP), Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları T.A.Ş'deki (ERDEMİR) yüzde 46.12 kamu hissesinin satışının iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Başbakanlık ve Özelleştirme İdaresi Başkanlığı aleyhine Danıştay'da dava açtı.

ÖDP'nin dava dilekçesi Danıştay'a, Avukat Mehdi Bektaş tarafından verildi.

Dava dilekçesinde, ERDEMİR'in 2004 yılında rekor üretime ulaşan, verimli bir işletme olduğu ifade edilerek, kuruluşun ve bağlı ortaklıklarının karlılık sıralamasında Avrupa Birliği ülkeleri arasında 8. sırada, dünyada da 48. sırada yer aldığı belirtildi.

Reklam
Reklam

Dilekçede, 4046 sayılı Özelleştirme Uygulamaları Hakkındaki Kanun'un 1. maddesindeki "ekonomide verimlilik artışı ve kamu giderlerinde azalma sağlamak" şeklindeki hüküm hatırlatılarak, bu hüküm gereğince karlı bir işletme olan ERDEMİR'in özelleştirilmesinin yasaya aykırı olduğu ileri sürüldü.

ERDEMİR'in özelleştirilmesinin kamu yararına da aykırı olduğu savunulan dava dilekçesinde, Başbakanlık ve Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın yasayla kendilerine verilen takdir yetkisinin sınırlarını aşarak, hukuka aykırı davrandıkları iddia edildi.

Dilekçede ayrıca, özelleştirmenin ekonomik bir yönünün bulunmadığı ve özel girişimciliğin yararını ve çıkarını gözeten ideolojik bir içerik taşıdığı ifade edilerek, ERDEMİR'deki yüzde 46.12 oranındaki kamu hisselerinin satışının iptali ve yargılama sonuna kadar yürütmenin durdurulması talep edildi.