Erdemli'de Kaliteli Üretim Için Çiftçilere Eğitim Veriliyor

Türkiye Ziraat Odaları Birliği ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı arasında 'Çiftçi Eğitimi' protokolü çerçevesinde Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu

Türkiye Ziraat Odaları Birliği ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı arasında 'Çiftçi Eğitimi' protokolü çerçevesinde Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğünde iki gün sürecek, 'Sert çekirdekli meyve yetiştiriciliği eğitimi' kursu başlatıldı.

Mersin ve Erdemli Ziraat Odalarının ev sahipliği yaptığı eğitim kursunun açılış konuşmasını yapan, istasyon Müdür Vekili Halil Gür, tarımın son yıllarda hızlı bir yükselme trendi yakaladığını belirtti.

Gür, "Ülkeye döviz girdisinde tarım sektörünün önemini hiçbir zaman göz ardı edemeyiz. Yükselme trendi yakalayan tarımda üreticilerin geleneksel tarım yerine modern tarım tekniklerini kullanmalarının trendin yükselmesinde önemli rolü var. Mersin bölgesinden yapılan ihracatta narenciye, yaş sebze meyvenin yanında sert çekirdekli meyvelerinden şeftali, badem, kayısı, nektarin gibi ürünlerin hızla köylerde ve düz ovalık bölgelerde de arttığını görmekteyiz. Trendi yükselen tarımda bizim bölge çiftçimizin de eğitimlerini iyi almaları gerekmektedir. İşte Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile ziraat Odaları Genel Merkezi aralarında yaptığı protokolle çiftçilerimize eğitim verilmesi kararlaştırıldı ve eğitim verilmeye başlandı" dedi.

Reklam
Reklam

Erdemli Ziraat Odası Başkanı Adnan Dölek ise, eğitime Mersin ve Erdemli bölgesinden 50 çiftçinin katıldığını belirtti.

Erdemli'de yetiştirilen sert çekirdekli meyvelerden şeftali, kiraz, badem, erik ve kayısı alanının toplam 19 bin 212 dekarı bulduğunu belirten Dölek, yapılacak olan bu eğitim kursunun çiftçilere çok büyük katkısının olacağı inancında olduğunu kaydetti.

Eğitim kursunda edinilen bilgilerin kişilerde kalmaması gerektiğini bilgilerin kursa katılamayan diğer çitçilerle de paylaşılması gerektiğini vurgulayan Dölek, "Bu sebeple burada öğrenilen yeni bilgileri köylerinizde, kasabalarınızda diğer çiftçilerle paylaşırsanız eğitimimizi asıl o zaman tamamlamış olacağız" diye konuştu.

Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel de, yaş meyve sebze yetiştiriciliğinde eğitimin önemine dikkat çekti. Türkiye'nin yurt dışına yaptığı yaş meyve ve sebze ihracatının büyük bir bölümünün Mersin'den gittiğini ifade eden Gökçel, bu nedenle yetişen ürünlerinde kaliteli olması gerektiğini kaydetti.

Tarımda özellikle de yaş sebze ve meyveyi üreten üreticilerin eğitimlerden geçirilmesinin kaliteyi yükselteceğine inandıklarını ifade eden Gökçel, şöyle konuştu:

Reklam
Reklam

"Ürettiğimiz ürünlerde zaman zaman hastalık ve zararlılarla mücadele ederken, bir takım kimyasallar kullanıyoruz. Ürünleri yetiştirirken bir takım besleyici kimyasallar kullanıyoruz. Bunların miktarı oranı ve zamanı eğer bilinçli olarak uygulanmaz ise bir takım sıkıntıların yaşandığını geçmiş yıllarda hep birlikte yaşadık. Bu nedenle de bizim için bu tür eğitimler çok önemlidir. Ürünlerde verimi artıracak, kaliteli üretim için bu tür eğitim ve bilgilendirmelerin önemi büyüktür. Ziraat odalarının ve kurumların işbirliği çerçevesinde daha öncede yapılıyordu ancak bundan sonraki yapılan eğitimler daha bir önem kazanmaktadır. Eğitime katılan arkadaşlarımıza başarılar diliyorum."

Konuşmaların ardından Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğünde görevli, ziraat mühendisi Mustafa Bircan, ziraat mühendisi Rasim Arslan ve ziraat yüksek mühendisi Bülent Altan tarafından çiftçilere bilgiler verildi, sert çekirdekli meyvelerin yetiştiği parsellerde teknik incelemelerde bulunuldu.

Muhabir: Derviş Çömez

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: