ANKARA (ANKA)- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 367 tartışmaları için ilk kez konuşarak, "Farzedelim ki Anayasa Mahkemesi'ne gittiler ve seçimi iptal ettirdiler. Bu durumda seçime gidilecek. Seçimden de aynı tablo çıkarsa ila nihaye (sonsuza kadar) Cumhurbaşkanı seçememe durumu mu yaşanacak. Bu kabul edilemez" dedi.
Başbakan Erdoğan, dün akşam Başbakanlık resmi konutunda bir Grup AKP milletvekiliyle daha bir araya gelerek Cumhurbaşkanı adayı konusunda görüşlerini aldı. Erdoğan yine anket uygulayıp milletvekillerinin sözlü anlatımlarını dinledi. Toplantıda milletvekillerinin 367 tartışmalarını gündeme getirmesi üzerine Başbakan Erdoğan, bu konuda ilk kez değerlendirmede bulundu. Erdoğan, 367 iddiasının kabul edilebilirliği ve geçerliliği olmadığını belirterek şunları söyledi:
367'ye göre cumhurbaşkanı hiç seçilemez
"Anayasa ve içtüzük gayet açık. Bize göre 367 iddiası doğru değil. Bizim 367 ile ilgili bir endişemiz yok. Ama farzedelim ki Anayasa mahkemesi'ne gittiler ve oradan da iptal kararı çıkarttılar. Bu durumda erken seçime gidilecek. Seçimden de yine aynı tablo iki partili yapı çıktı diyelim o zaman ne olacak? 367 ile seçimden sonraki Meclis'ten de Cumhurbaşkanı seçilememesi diye bir durum ortaya çıkarsa ne olacak? İla nihaye Cumhurbaşkanı seçilememesi durumu ortaya çıkar ki bu kabul edilemez. Zaten ayrıca eski Cumhurbaşkanı seçimleri de geçersiz hale gelir."
1982 Anayasası cumhurbaşkanı seçimini kolaylaştırdı
Başbakan Erdoğan, 367 iddialarının, adeta Cumhurbaşkanı seçimini imkansız hale getirmek amacıyla ortaya atıldığını belirtirken de, 12 Eylül öncesinde Cumhurbaşkanı seçimlerinin çok uzun süren turlara rağmen yapılamadığını, 1982 Anayasasında bu nedenle seçimin kolaylaştırılmasına yönelik hükümler konulduğunu anlattı. Erdoğan, seçim için bir ve ikinci turlarda üçte ikiyi ifade eden 367 istendiğini, üçüncü ve son turlarda ise salt çoğunluk aranarak, Cumhurbaşkanı seçiminin kolaylaştırılmasının amaçlandığını ifade etti.
Milletvekilinin görevi oylamalara katılmaktır
Erdoğan, CHP'nin 367 nedeniyle oylamalara katılmama kararını eleştirirken, milletvekillerinin görevinin Meclis çalışmalarına ve oylamalarına katılmak olduğunu, halktan bunun için yetki aldıklarını, bunun tersi davranışların görevi yerine getirmemek olacağını söyledi. Erdoğan, AKP'li vekillere, oylamaya katılmayacak AKP dışındaki partilerin milletvekilleriyle görüşüp, bu görevlerini hatırlatarak, oylamaya katılmaları için ikna etmelerini istedi.