Erdoğan, akaryakıt kaçakçılarına gözdağı verdi

ANKARA (İHA) - AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, hükümet olarak akaryakıt kaçakçılığının üzerine cesur ve kararlı bir şekilde gittiklerini, bundan sonra da gitmeye devam edeceklerini belirterek, akaryakıt kaçakçılığı yoluyla haksız kazanç sağlayanlardan kazançlarının cezasıyla tahsil edileceğini söyledi.

"Bunlarla yüzyüze oturup konuşsanız vatanseverdir" diyen Başbakan Erdoğan, "Bizim yolsuzluklar konusundaki tavrımız çok açık ve nettir. Nerede olursa olsun, her ne şekilde olursa olsun yolsuzluklar konusunda en sert tepkiyi verdik, vermeye devam edeceğiz. Akaryakıt kaçakçılığında da bu tavrımız aynen sürecektir. Milletimizin hakkını, vergini çalanlardan, çalmaya teşebbüs edenlerden, bunun hesabı sorulacaktır. Hiç kimsenin yanına kar olarak kalmayacaktır" dedi.

Reklam
Reklam

AK Parti TBMM Grubu, Genel Başkan ve Başbakan Erdoğan başkanlığında toplandı. Toplantıda konuşan Başbakan Erdoğan, akaryakıt kaçakçılığıyla ilgili önemli mesajlar verdi. Türkiye'nin çok temel bir meselesine radikal çözüm getirdiklerinin altını çizen Erdoğan, 5576 sayılı Petrol Piyasası Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un bugün Resmi Gazete'de yayınlandığı, bu yasanın çok boyutlu sonuçlar doğuracağını, birçok yanlışı aynı anda düzelterek Türkiye'ye önemli kazanımlar getireceğini kaydetti. "Bu adım yolsuzlukla mücadele konusunda sonuna kadar kararlı olan hükümetimizin attığı dev ve kararlı bir adımdır" diyen Erdoğan, bu nedenle milletvekillerini özellikle kutladığını söyledi. Yolsuzluğun en büyük kalemini kırdıklarını vurgulayan Başbakan Erdoğan, "Akaryakıt kaçakçılığı değişmez gündem maddelerinden biriydi. Ülkemizde 1990 yılından bu yana toplam araç sayısı tam dört kat artmıştır. Ancak 2006 yıl boyunca Türkiye'de satılan akaryakıt miktarı zar zor 1990 yılındaki seviyeyi yakalamıştır. Araç sayısı tam dört kat artıyor, akaryakıt tüketimi ise tam 17 yıl önceki seviyede duruyor. Anlıyor musunuz? Ama bunlarla oturup başabaş konuşsan bunlar vatanseverdir, yurtseverdir. 'Şöyle şöyle vergi veriyoruz, şunu yapıyoruz, bunu yapıyoruz' diye de söylerler. Ne kadar büyük soruna neşter attığımızı göstermesi açısından sadece bu örnek yeter" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Yapılan araştırmalar sonucunda Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın Türkiye'nin petrol ithal ettiği 48 ülkeden kayıtları istediğini anlatan Erdoğan, bu ülkelerin 31'inden cevap geldiğini, bu sonuçları Türkiye'deki sonuçlarla karşılaştırdıklarını ve çarpıcı sonuçlara ulaştıklarını bildirdi. Kayıtların geldiği 31 ülkeden gelen cevaba göre Türkiye'nin son 2.5 yıl içerisinde 28 milyar dolarlık petrol ithal ettiğini belirten Erdoğan, Türkiye'deki kayıtlara göre ise 31 ülkeden aynı dönemde ithal edilen akaryakıt miktarının sadece 9.3 milyar dolar olduğunu açıkladı. Arada tam 18.7 milyar dolarlık fark olduğunu hatırlatan Başbakan Erdoğan, ÖTV, KDV ve EPDK payı eklendiği zaman bu farkın 38 milyar dolar seviyesine çıktığını kaydetti.

Erdoğan, henüz 17 ülkenin kayıtlarını almadıklarını, bu kayıtlar geldikten sonra aradaki farkın daha da büyüyeceğini söyledi. Erdoğan, "Bu fark kaçakçıların cebine haksız kazanç olarak giriyor, bu fark milletimizden, ülkemizden, maliyemizden, hazinemizden çalınıyor. Buna dur demek zorundayız. Bugüne kadar hiçbir hükümetin cesaret edemediği kararları aldık. Bunları da cesaretle uyguladık ve uygulayacağız" dedi. Akaryakıt bayilerinde yazar kasa uygulaması başlattıklarını, 1 Ocak 2007 tarihi itibariyle ulusal marker uygulamasına geçtiklerini ifade eden Erdoğan, bugün yayınlanan yasayla birlikte de kaçakçılığı büyük oranda engellemiş ve bu büyük yolsuzluk zeminini ortadan kaldırmış olacaklarını vurguladı. Geçmişte yapılan kaçakçılıklarla ilgili takibatın da devam ettiğine dikkati çeken Erdoğan, şöyle konuştu:

Reklam
Reklam

"Yıllar yılı süregelen yanlışlara, adaletsizliklere, haksızlıklara nasıl dur dediysek bu büyük yanlışlığa da dur diyoruz. Cesur ve kararlı bir şekilde üzerine gidiyoruz, bundan sonra da gideceğiz. Maliye Bakanlığı, Gümrük Müsteşarlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu ve İçişleri Bakanlığı'na zaman aşımı süreleri geçirilmeden gerekli incelemeleri yapılarak, sorumlulardan vergilerin tahsili için gerekli incelemelerin yapılması istenmiştir. Böylece geçmiş dönemde akaryakıt kaçakçılığı yoluyla haksız kazanç sağlayanlardan sağladıkları kazançlar sebebiyle, kazançlar cezasıyla tahsil edilecek. Bu gerçeği bir kez daha tekrar etmekte fayda görüyorum. Bizim yolsuzluklar konusundaki tavrımız çok açık ve nettir. Nerede olursa olsun, her ne şekilde olursa olsun yolsuzluklar konusunda en sert tepkiyi verdik, vermeye devam edeceğiz. Akaryakıt kaçakçılığında da bu tavrımız aynen sürecektir. Milletimizin hakkını, vergini çalanlardan, çalmaya teşebbüs edenlerden, bunun hesabı sorulacaktır. Hiç kimsenin yanına kar olarak kalmayacaktır".

Reklam
Reklam

Başbakan Erdoğan, konuşmasında hafta sonu Trabzon, Rize ve Kahramanmaraş'a gerçekleştirdiği ziyaretlere ilişkin de milletvekillerine bilgi verdi. AK Parti iktidarının 4 yıl 3 ayını geride bıraktığını, her yılı dolu dolu geçirdiklerini kaydeden Erdoğan, 5. yılı da ülke ve millet için kazanç yılı olarak tamamlama azminde olduklarını bildirdi.

Öte yandan, Başbakan Erdoğan'ın konuşmasının sonunda basın mensuplarına ayrılan bölüme gelen bir vatandaş 'Sayın Başbakanım beni öldürecekler' diye bağırdı. Kimliği henüz belirlenemeyen kişi daha sonra korumalar tarafından etkisiz hale getirilerek, salondan dışarı çıkarıldı.