Erdoğan, Anayasa taslağını anlattı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AKP Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, çalışmaları süren yeni anayasa taslağına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Başbakan Erdoğan basın toplantısının başında 1982 anayasasına değindi. 1982 anayasasının 13 defa değişikliğe uğradığını vurgulan Başbakan " 11 maddesinde 1'den fazla olmak üzere 65 maddesi değiştirildi. Anayasa'nın 171 maddeden oluştuğu gözönüne aldığımızda 3 te biri değiştirilmiştir. Mevcut anayasanın iç bütünlüğü bozulmuştur" dedi.

YENİ ANAYASAYA İHTİYAÇ VAR

Reklam
Reklam

Yeni anayasa hazırlığına seçimlerin ardından değil, çok daha önce başladıklarını belirten Başbakan Erdoğan, " Çünkü Türkiye'nin buna ihtiyaçı vardı. Yeni anayasa herkesin üzerinde mutabık kalacak, Atatürk'ün gösterdiği çağdaşlaşma hedeflerine gidecek bir metin olacaktır. Anayasalar, uzlaşma tanımı içinde yerini bulacak toplumun genelinin üzerinde ittifak edebileceği metinler olmalıdır. Yeni anayasa en geniş mutabakatla yapılacak ve milletin oyuna sunulacaktır" dedi.

HALKIN ONAYINDAN KORMAYIN

Başbakan, henüz tartışmaya açtıkları bir metinin ortada olmadığını vurgulayarak şunları söyledi: "Taslak çalışmaları var. Taslak üzerindeki çalışmalar tamamlandığında herkese gönderilecek ve her kesimin katkıları alınacaktır. Ortada olmayan bir metin üzerinde tartışmaları anlamıyoruz. Öğretim üyelerinin tartışmaları doğrudur. Ama yaklaşımları yanlış buluyoruz. Daha metin gelmeden top ateşine tutmalarını anlamak mümkün değil. Biz AKP anayasası yapmıyoruz. Biz Türkiye Cumhuriyeti anayasası yapıyoruz. Erken başlayan tartışmaları manikülatif olduğu için mahsurlu buluyorum. Anayasa tartışmalarını tek bir konuya indirmek isteyenler var. Biz yeni bir anayasa yapıyoruz. Onay makamı ise halktır. Bazı çevreler halkın onayından neden rahatsız oluyor. Türkiye gereksiz korkularlar lütfen zaman kaybetmesin. Birbirimize güvenmek zorundayız. "

Reklam
Reklam

REKTÖRLER KENDİ İŞLERİNE BAKSIN

Hazırlanan yeni anayasa taslığıyla ilgili bilgi veren Başbakan Erdoğan, soru cevap bölümünde rektörleri eleştirdi.

Rektörlerin eleştirileri üzerine şunları söyledi: "Rektörler biraraya geldiler. Anayasayı yapma görev rektörlere aitse millet meclisi bıraksın gitsin. Herkes yerini yetkisini bilecek. Rektörlerin bize katkısını istiyoruz. Ama bu işe karışırlarsa durun deriz. Partimizi kabul etmeyebilirler ama biz partimize anayasa yapmıyoruz.

Ayrıntıları canlı olarak aktarıyoruz