Erdoğan: ''AP'nin kararı süreci etkilemez''

Başbakan Erdoğan, Avrupa Parlamentosu'nun sözde Ermeni soykırımına ilişkin kararını değerlendirirken, "Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye'nin AB üyelik süreciyle ilgili herhangi bir yaptırım gücü söz konusu değil. Böyle bir kararı alması AB sürecini etkilemez" dedi.

Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki temaslarını değerlendirmek üzere Emirates Oteli'nde basın toplantısı düzenleyen Erdoğan, bir gazetecinin, "Avrupa Parlamentosu kararı var, biliyorsunuz. Sözde Ermeni soykırımının üyelikten önce tanınması şartı getirildi, nasıl değerlendiriyorsunuz" sorusuna karşılık şunları söyledi:

Reklam
Reklam

"Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye'nin AB üyelik süreciyle ilgili herhangi bir yaptırım gücü söz konusu değil. Böyle bir kararı alması AB sürecini etkilemez. Biz işimize bakacağız, yolumuza devam edeceğiz.

Avrupa Parlamentosu bu kararı almış ya da almamış önemli değil, bizim asıl sürecimiz, yarın biliyorsunuz dışişleri bakanları bir araya gelecek, toplantı yapacaklar. Bu toplantıdan çıkacak karar önemli, müzakere çerçeve belgesi önemli. Burada bizim yayınladığımız deklarasyon, buna karşı yayınlanan karşı deklarasyon... Zaten yayınlanan karşı deklarasyonda da ifade edildiği gibi, 'hukuki bir belge değildir' anlayışı kendileri için de geçerli. Zaten biz, 'hukuki bir belgedir' demedik, 'hukuki bir tespit' dedik. Onların da buna böyle yaklaşmaları gerekirdi. Onlar da bunu daha ilk maddede ifade ediyorlar; 'hukuki belge değildir' demek suretiyle kendilerinin de hukuki

bir tespit içerisinde oldukları ortaya çıkıyor."