Erdoğan: Avrupa’daki Terör Yapılanmasında Almanya Çok Ciddi Yer Tutuyor

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Berlin Büyükelçiliği’nin yeni binasının açılışı için Almanya'ya gitti. Esenboğa Havalimanı’nda Almanya...

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Berlin Büyükelçiliği’nin yeni binasının açılışı için Almanya'ya gitti. Esenboğa Havalimanı’nda Almanya ziyareti ile ilgili açıklamalar da bulunan Erdoğan, Almanya Başbakanı Angela Merkel'le de bir araya geleceğini söyledi. Görüşmede iki ülke arasındaki ekonomik ve siyasi ilişkiler değerlendirileceğini ve terörle mücadele konularının da görüşüleceğini belirten Erdoğan, "Maalesef Avrupa’daki terör yapılanması içinde Almanya çok ciddi yer tutuyor. Almanya’da farklı isimler altında birçok bölücü terör örgütü uzantıları bulunuyor. Bu ziyaretimde Merkel’e bu konuları hatırlatacağım. İkimiz de sorumluluk mevkisindeyiz." diye konuştu.

Reklam
Reklam

Başbakan Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış'la birlikte Ankara'ya gitti. Almanya'daki Büyükelçilik binası açılışını gerçekleştirmek üzere bu ülkeye gittiklerini belirten Erdoğan, "Almanya’da 3 milyon insanımız yaşıyor. Almanya’nın değişik yerlerinde konsolosluklarımız bulunuyor. 13 değişik yere sahibiz buradan bütün vatandaşlarımızın vize başta olmak üzere tüm işlemleri yapılıyor." dedi.

Almanya ile Türkiye arasındaki ilişkilerin çok uzun yıllara dayandığını anlatan Erdoğan, "2011 yılında Türk işçilerinin Almanya’ya gidişinin 50. yıl dönümünü kutladık. 2013’te de yeni bir kutlamaya ile karşı karşıyayız. Oda Almanya ile olan diplomatik ilişkilerimizin 250. Yıl dönümünü kutluyoruz. Almanya’daki Büyükelçilik binamızın açılışının bu iki mühim yıldönümüne isabet etmesi de ayrıca büyük önem arz ediyor." diye konuştu.

"TERÖR ÖRGÜTÜ ALMANYA’DA ÇOK CİDDİ PARA KAYNAKLARI OLUŞTURMUŞ VAZİYETTE"

Almanya ziyareti çerçevesinde Almanya Başbakanı Angela Merkel'le görüşeceğini belirten Erdoğan, "Almanya’nın Avrupa Birliği içerisindeki konumu çok önemli. Dönem başkanlığında Almanya bize gerekli desteği verdi. Birçok konuda bizimle ayrı düşse de döneminde bize fasıllar noktasında desteğini verdi. Bundan dolayı şükranlarımızı bildirdik. Fakat birçok konuda sıkıntılar yaşıyoruz.Özellikle terörle ilgili konuda maalesef Avrupa’daki terör yapılanması içinde Almanya çok ciddi yer tutuyor.” dedi. Almanya’da farklı isimler altında birçok Türkiye’deki birçok bölücü terör örgütünün uzantıları bulunduğunu kaydeden Erdoğan, “Yine Almanya’da farklı isimler altında çok ciddi para kaynakları oluşturmuş vaziyetteler. Orada rahat bir şekilde işletebiliyorlar. Bu konularda kendilerine bazı belge ve bilgileri sunduk. Son olarak kendileri ile uluslararası bir toplantıda bilgeler üzerinde görüştük. Bu ziyaretimde kendilerine bu konuları hatırlatmak durumundayım. İkimizde sorumluluk mevkisindeyiz. Kendilerinin bana söylediği şuan yürümekte olan 4 bin kadar dava var demişti bu derneklerle alakalı olarak. Bölücü terör örgütü dernek kurmaktan bıkmaz. Çok değişik dernekleri var. Bunlar Zerdüşlüğü benimsemiş bir yapı olmalarına rağmen İslamı da gayet iyi kullanmak suretiyle İslam'la ilişkili birçok dernekleri var. Kürt kardeşlerimin vereceği zekatı alabilecek kadar ileri gidebiliyorlar. Ha organizasyonlarını da yapabiliyorlar. Ondan sonra bu imkanları terör örgütüne farklı yöntemlerle aktarabiliyorlar. Bunları zaman zaman şansölye ile paylaştık, yine paylaşacağız." açıklamasında bulundu.

Reklam
Reklam

Türkiye ile Almanya arasındaki ekonomik ilişkilerin istikrarını koruduğunu anlatan Erdoğan, "2011 yılı ticaret hacmimiz 32 milyar Euro. Bu yılın ilk 7 ayında bu rakam 19 milyar Euro. Temenni ediyorum ki kalan 5 ayda da bu aradaki farkı açmakla istikrarımızı devam ettiririz." dedi. Almanya ile vize konusunda yaşanan bazı sıkıntılara bulunduğunu anlatan Erdoğan şunları söyledi: "Halklarımızın daha da yakınlaşması açısından bu bir engel. Vize konusunda attığımız adımlarda olumlu bazı gelişmeler var. AB, birlikle hiçbir alakası olmayan ülkelere vize konusunda muafiyet getirirken müzakere sürecindeki Türkiye’ye vize engeli koyuyor olması bizleri üzmekte ve düşündürmekte. Bunları da paylaşacağız." diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz