Erdoğan Bayraktar: Can ve mal kaybına yol açacak binaları mutlaka yıkacağız

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, yaşanması muhtemel bir depremde can ve mal kaybına sebep...

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, yaşanması muhtemel bir depremde can ve mal kaybına sebep olacak binaları mutlaka yıkacaklarını söyledi. Siyasi irade olarak bu işe canlarını koyduklarını belirten Bakan Bayraktar, “Bir saniye bile beklemeye tahammülümüz yok. Bu konuda çok kararlıyız.” dedi.
Erdoğan Bayraktar, CNR İstanbul Fuar Merkezi’nde 'İstanbul Süs Bitkileri, Peyzaj ve Yan Sanayileri İhtisas Fuarı’na katıldı. Burada stantları dolaşan Bakan Bayraktar, stant görevlilerinden bilgi aldı, çiçekleri inceledi.
Ardından bir basın açıklaması yapan Bayraktar, Türkiye’de bitki üretiminin hızla geliştiğini kaydetti. Üretimin 1 milyar dolara yaklaştığını ifade eden Bayraktar, “Bu ülkemizin geliştiğini gösteriyor. Bir taraftan da artık insanlarımızın bahçeleriyle, çiçekleriyle bezenmiş mekanlar görmek istiyorlar. Biz de devlet olarak bunun duyarlılığı içerisindeyiz. Tarım sektöründen daha fazla insanımız burada istihdam edilecek. Sadece çiçek olarak düşünmeyin. Yan sanayileriyle büyük bir istihdam olanağı oluyor.” diye konuştu.
Kentsel dönüşümle ilgili de açıklama yapan Bayraktar, öncelikle afet riski altındaki alanların dönüşümü yapacaklarını kaydetti. Depreme dayanıksız binaların tamamını söküp atmak durumuna geldiklerini ifade eden Bayraktar, “Türkiye son 9 yılda ciddi şekilde kalkındı. Bizde bu 9 yıllık hükumet döneminde devlet olarak 500 bin konut yaptık, özel sektör olarak 4 milyon 300 bin konut üretildi. Bunlar mühendislik hizmeti almış, parkı bahçesi olan konutlardır.” ifadesini kullandı.
Basın mensuplarının deprem yasasıyla ilgili sorusu üzerine Bayraktar, depreme dayanamayacak riskli olan binaları mutlaka yıkacaklarını belirtti. Depreme dayanıksız binalarla ilgili herkese kendi binasını yıkması için çağrıda bulunduklarını söyleyen Bakan Bayraktar, “Yıkabilirse kendisi yıkacak. Yıkmazsa, belediye, valilik, bakanlık olarak yıkmak durumundayız. Yani deprem olduğu zaman can kaybına, mal kaybına sebep olacak binaları mutlaka yıkacağız. Siyasi irade olarak biz bu işe canımızı koyduk.” şeklinde konuştu.
Bu işte büyük tecrübe de kazandıklarını aktaran Bayraktar, mütekaitlerin yetiştiğini, devlet olarak da hafızaları oluştuğunu dile getirdi. Bakan Bayraktar, kentsel dönüşüm işini çok hızlı şekilde yapacaklarını belirtti.
Depreme dayanıksız evde oturan yoksul aileleri de korumakla görevli olduklarını kaydeden Bayraktar, bu işe devlet şefkatiyle yaklaşacaklarını ifade etti. Bunu yaparken gerçekten ihtiyaç sahibi olan insanları göz önüne alacaklarını belirten Bayraktar, “Bunlara kira yardımı olsun, ucuz ev vermek olsun, uzun vadeli ev vermek olsun. İş yerleri de aynı şekilde. Ne kadar para bulursak, ne kadar finansman temin edebilirsek. İnsanları şevketle kucaklamak mecburiyetindeyiz. Fakat acık gözler ve bu işi provoke etmek isteyenler hariç.” yorumunu yaptı.
Yıkım işlemine yasanın meclisten geçmesinin hemen ardından başlayacaklarına değinen Bakan Bayraktar, bir saniye bile beklemeye tahammülleri olmadığını, bu konuda çok kararlı olduklarını söyledi.
Öncelikli olarak deprem aksı üzerinde bulunan, deprem riskinde bulunan binaları tarayacaklarını belirten Bayraktar sözlerini şöyle sürdürdü: “Zaten İstanbul’da bir tarama yapılmış. Adapazarı’nda, Kocaeli’nde de yapılmış. En sakat acil olanlardan yıkmaya başlayacağız. Bu zor bir iş. Yapacağım demekle olmaz. Dünyada bunu yapıp da ciddi şekilde başarmış ülke yoktur.”
2B arazileriyle ilgili de konuşan Bayraktar, orman vasfını kaybetmiş, vatandaş tarafından kullanılan arazilerin bir şekilde satılacağını söyledi. Bu işlemin vatandaşları incitmeden belirli bir bedel karşısında yapılacağını vurgulayan Bayraktar, tapusunu aldıktan sonra vatandaşların rahat edeceklerini, çocuklarına tapu bırakabileceklerini sözlerine ekledi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz