Ankara (AA)- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, hükümetin AR-GE ve bilime verdiği önemi kuşkuyla karşılayanların, bu alana ayırdığı bu kaynağı ve özel ilgiyi görünce mahcup olduklarını ifade ederek, "Bu, yeniliğe karşı çıkmaktır. Gelişime karşı direnme, ilerlemeye karşı kuşkucu ve dogmatik davranma tavrını artık bırakmamız gerekiyor" dedi.
Erdoğan, Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulunun, 15. toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, ülkenin gelecek projesi olarak görülen ulusal bilim ve teknoloji stratejisinin 2005 yılından beri uygulandığını anımsatarak, artık ortaya konan perspektifin, çabaların semeresinin alınmaya başlandığını kaydetti.
"Biz dünya çapında bilimsel faaliyette bulunan, dünya standartlarında araştırma, geliştirme yapan, dünyaya söz söyleyen bir Türkiye araştırma alanı hedefliyoruz" diyen Erdoğan, şöyle devam etti:
"Bu alan ülkenin toplam gücünü harekete geçirecek, rekabeti artıracak, üretimi kamçılayacak en önemli alandır. Araştırmayı kapalı bir kutu gibi sadece meraka, sadece laboratuvarlara, sadece üniversite kampüslerine ait bir mevhum gibi düşünmek devri artık geride kalmıştır, geçmiştir. Aksine AR-GE fabrikaya, hizmete, iş dünyasına, ihracata, pazar payına, milli gelire, eğitime, yönetime, diplomasiye yansıyan çok temel bir alan haline gelmiştir. Bunu böyle anlar ve kabul edersek geleceğimizi, toplumsal kalkınmamızı daha sağlam temeller üzerinde inşa ederiz.
Bizim güçlü Türkiye vizyonumuzun vazgeçilmez sonuçlarından biri bilim ve teknoloji alanında ülkemizin güç kazanmasıdır. Bugün dünyada nasıl ki Japon teknolojisinden, bir Amerikan, Alman teknolojisinden söz edebiliyorsak, aynı şekilde Türk teknolojisi diye işaret edilebilecek bir teknolojiden söz edebilmek için canla başla çalışmalıyız. Bu yüzden bu yetenekleri geliştirmek, bilimsel üretime zemin hazırlamak, hiç kuşku yok ki milli görevlerin en önemlisidir.Gelişime karşı direnme, ilerlemeye karşı kuşkucu ve dogmatik davranma tavrını artık bırakmamız gerekiyor. Çünkü zaman değişim zamanıdır, kalkınma zamanıdır, ilerleme zamanıdır. Zira sürekli aynı kapta bekleyen su bulanmaya başlar. Değişimin, dönüşümün hızına yetişemeyen, kendisini de toplumu da geri bırakır."
"Beyin göçü tersine çevrilmeli"
Türkiye'nin zengin kaynaklarına, yetişmiş insan gücüne rağmen hak ettiği düzeye erişmesini engelleyenin de bu olduğunu ifade eden Erdoğan, şunları kaydetti:
"Şimdi önümüze gelen bu sıçrama, ilerleme ve atılım tablosuna bakıyorum. Bu tablonun açıkça söylediği şudur; desteklerseniz ülkemizin bilimi de araştırması da eğitimi de hareket eder ülkeyi hareket ettirir. Bugün büyük devletlerin en çok önem verdiği konulardan birisi cazip imkanlar, cazip çalışma şartları sunarak üstün yetenekleri kendi ülkelerine çekmektir. Bizim gibi azimli, dinamik fakat şimdi olduğundan daha fazla kalkınmak gelişmek, yükselmek yolunda olan ülkeler bugünün de geleceğin de adeta kabiliyet havuzlarıdır. Bizim de artık kabiliyetli insanlarımıza emek harcayıp, daha çok ilgi göstermemiz onların önlerine bir takım engeller çıkarmaktan, bu suretle onların en verimli çağlarında başka ülkelere göç etmelerine neden olmaktan vazgeçmemiz gerekiyor. Bilimsel değer üretebilecek yeni buluşlara imza atabilecek kapasitedeki araştırmacılarımıza, kabiliyetli gençlerimize kendi ülkelerine dönüp hizmet verebilecekleri bir ortam hazırlamalıyız. Beyin göçünü tersine çevirmeliyiz. Bu yöndeki çabaları daha da ileri götürüp sadece kendi vatandaşlarımızı değil, diğer milletlerin nitelikli bilim insanlarını da ülkemize davet edip burada çalışmalarını sağlayacak ortamı tesis etmeliyiz."