Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Brüksel'deki saldırganlardan birinin Gaziantep'te yakalanıp sınır dışı edildiğini ve bu işlemin Belçika Büyükelçiliği'ne iletildiğini belirterek, "Belçikalılar adı geçeni serbest bırakmıştır. Bu kişinin yabancı terörist savaşçı olduğu yönündeki uyarımıza rağmen Belçika terörizmle bağlantısını tespit edememiştir. Hatta burada Hollanda da söz konusudur. Kendi isteği üzerine Hollanda'ya da iade etmişiz ve nota ile oraya da bildirilmiştir” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Romanya Cumhurbaşkanı Klaus İohannis ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde ortak basın toplantısı düzenledi.
138. yılı idrak edilen Türkiye-Romanya diplomatik ilişkilerinin tarihi serüveni aynı zamanda bu ortak coğrafyadaki dost ve müttefik iki ülkenin karşılıklı saygıya dayalı dostluk ilişkilerinin de bir tarihi olduğunu belirten Erdoğan, "Yaptığımız ikili çalışma ve daha sonra heyetler arası görüşme ile aramızdaki dostluk bağlarını çok daha güçlendirdiğimize inanıyorum" dedi.
Görüşmelerde, mülteci krizi, NATO, Avrupa Birliği, Suriye, Karadeniz işbirliği, Ukrayna, Moldova, Balkanlar ve terörizmle mücadele konularını ele alıp değerlendirme fırsatı bulduklarını dile getiren Erdoğan, "Bu hususlarda Romanya ile aramızdaki iradenin örtüştüğünü görmenin memnuniyeti içindeyim. 2011 yılında stratejik ortaklık seviyesine çıkan ilişkilerimizi de ekonomi ve savunma başta olmak üzere her alanda güçlendirmeye kararlıyız" diye konuştu.
"TÜRKİYE VE ROMANYA BALKANLARDA BİRBİRİNİN EN BÜYÜK TİCARİ ORTAKLARI"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ve Romanya'nın Balkanlarda birbirlerinin en büyük ticari ortakları olduğunu vurgulayarak, "Ülkemiz Romanya'nın Avrupa Birliği'nden sonraki en büyük ticari ortağıdır. 2015 yılında 5,4 milyar dolar olan ticari hacmimizi şu anda 10 milyar dolara çıkarmayı belirledik. Romanya'da yaklaşık şu anda 10 bin Türk firması mevcut. Bu çok ciddi bir rakam. Sanayi, imalat, ticaret, bankacılık, imalat ve gibi alanlarda faaliyet gösteriyorlar" ifadelerini kullandı.
Romanya'nın 6 milyar doları aşan yatırım sermayesiyle bölgedeki Türk yatırımları için bir üs haline geldiğini belirten Erdoğan, "Aynı şekilde Romen iş adamlarını da Türkiye'de yatırım yapmaya davet ediyoruz. Romanya'da yaşayan 70 bin soydaşımız ile 20 bin vatandaşımız aramızdaki güçlü bir dostluk köprüsü oluşturuyor. Romanya'daki Yunus Emre Kültür Merkezleri ile İstanbul'daki Dimitri Kantemir Romen Kültür Merkezi, ülkelerimiz ve insanlarımız arasındaki ilişkilerin gelişmesine katkı sağlıyor. TİKA ofisimiz yaklaşık 1 yıldır Bükreş'te faaliyet gösteriyor ve TİKA, Romen kurumlarıyla işbirliği halinde eğitim, kültür, sağlık ve spor alanlarında birçok projeye imza atıyor. Bu arada Bükreş'te bir camii inşaatı için Romanya Müslümanları Müftülüğü'nün kullanımına arsa tahsis etti. İnşaat için gerekli izinlerin alınması süreci müftülük tarafından yürütülüyor. Türkiye olarak bu projeye elimizden gelen desteği vermeye hazırız. Aynı şekilde bizler de Romen hacılar için İstanbul bir şapel ve misafirhane inşa edilmesi için birkaç arsa seçeneği belirledik. Bunları da değerli dostum İohannis ile paylaştım" açıklamalarında bulundu.
"DÜNYA TERÖRÜ, TERÖRİSTİ VE TERÖRİZMİ YENİDEN TANIMLAMAK ZORUNDA"
Özellikle terör belası noktasında da düşüncelerini Romen mevkidaşı İohannis ile paylaştığını anlatan Erdoğan, şunları kaydetti:
"Ülkemizdeki bölücü terör örgütü PKK, Suriye'nin kuzeyindeki PYD, YPG, DAİŞ, DHKP-C bu terör örgütlerinin arasında hiçbir fark yoktur. Ankara'da yapılan eylemler, İstanbul'da yapılan eylemler, bunun dışında dün Brüksel'de yapılan eylemler, bunların nasıl ortak yanları olduğunu çok açık net ortaya koymaktadır. Hedefte olan sivil insanlardır, ölen insandır. Sebep netice ilişkisine baktığınız zaman elde edilen hiçbir şey yoktur ama kaybedilen çok şey vardır. Kaybedilen insandır, kaybedilen huzurdur, kaybedilen barıştır, kaybedilen güvendir. İnanıyorum ki dünya siyaseti eğer ittifak halinde terörün üzerine giderse bu işi çözeriz. Onun için dünya terörü, teröristi ve terörizmi yeniden tanımlamak zorundadır. Buyrun Brüksel'de saldırganlardan biri daha önce Haziran 2015'te Gaziantep'te yakalayıp sınır dışı ettiğimiz kişidir. Sınır dışı işlemini 14 Temmuz 2015'te nota ile Belçika Büyükelçiliği'ne iletmişiz. Belçikalılar adı geçeni serbest bırakmıştır. Bu kişinin yabancı terörist savaşçı olduğu yönündeki uyarımıza rağmen Belçika terörizmle bağlantısını tespit edememiştir. Hatta burada Hollanda da söz konusudur. Kendi isteği üzerine Hollanda'ya da iade etmişiz ve nota ile oraya da bildirilmiştir."