Erdoğan-Caferi görüşmesi

Ankara - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Irak'ta terör örgütlerinin arzuları ve amaçlarına ulaşamamaları için gerek siyasi yönetim odakları, gerekse dini yönetim odaklarının teröre karşı ortak hareket etmelerinin şart olduğunu bildirdi.

Başbakan Erdoğan, Irak Başbakanı İbrahim Caferi ile yaklaşık 40 dakika süren bir görüşme yaptı. Görüşmenin ardından açıklama yapan Başbakan Erdoğan, 2005 yılının Aralık ayında Irak'ta bir seçim yaşandığını ve bu süreçle birlikte bu seçimi gölgelemek isteyen bir sürecin Irak'ta görüldüğünü söyledi.

Reklam
Reklam

Terör odaklarının atmış olduğu bu adımın Irak'ta bir mezhep çatışması olarak gösterilmek istendiğini kaydeden Erdoğan, şöyle konuştu: "Hiçbir Sünni kalkıp da Ehlibeyt Türbesi'ni bombalama girişiminde bulunmaz. Bu mümkün gözükmüyor. Bizim Irak'taki savaş döneminden itibaren 5 başlık altında toplanan bir amacımız vardır. Bunun
birincisi, Irak'ın toprak bütünlüğüdür. İkincisi, Irak'ın tüm yerüstü ve yeraltı zenginliklerinin Irak halkının tamamına ait olduğudur.

Üçüncüsü, etnik unsurların birbirleri üzerinde egemenlik sağlamalarının engellenmesidir. Dördüncüsü mezhepsel grupların birbirleri üzerinde egemenlik sağlamasının engellenmesidir. Beşincisi de Kerkük'ün durumunun özel bir statü ile tespit edilmesidir." Bütün bunların sağlanabilmesi için Aralık 2005'te oluşturulan parlamentonun geneline dayalı bir hükümetin gerektiğini vurgulayan Erdoğan, geniş katılımlı bir hükümetin katılımcı demokrasinin Irak'ta güzel bir örneğini vereceğini ifade etti.

Bunun dışında Irak'a komşu ülkelerin başlattığı sürecin hızlandırılması gerektiğini belirten Erdoğan, Irak Başbakanı Caferi'nin de bu sürece çok olumlu baktığını söyledi.
Başbakan Erdoğan, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün Katar ziyaretinde gündeme gelen ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan'ın, bu sürece BM Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesinin birer temsilci göndermesiyle ifade ettiği durumun gelişmeleriçok daha sağlam zemine oturtacağını dile getirdi.
Irak Başbakanı Caferi de yaptığı açıklamada Türkiye'nin Irak'a özel temsilci göndermesine ve Türkiye'nin Irak'a gösterdiği ilgiye teşekkür etti.

Reklam
Reklam

2005 yılında Irak'ta önemli gelişmeler olduğunu kaydeden Caferi, "2006 yılı inşallah, siyasi sürecin başarıya ulaşacağı bir yıl olur. Geçtiğimiz günlerde Irak'ın tanıklık etmiş olduğu çok üzücü olaylar maksatlı terör faaliyetleridir. Ancak bu olaylar halkın birleşmesine, tek yumruk olmasına yol açmıştır" diye konuştu.
Bu şiddet olaylarının yaygınlık kazanmaması için hükümetin devreye girdiğini anlatan Caferi, olayların kontrol altına alındığını söyledi.Caferi, "Irak'taki olaylar ve terör faaliyetleri, hükümetin çalışmasını ve siyasi sürecin başarıya ulaşması için gösterilen gayretleri hiçbir zaman olumsuz yönde etkileyemeyecektir" dedi.
Siyasi sürecin ve güvenlik faaliyetlerinin yanı sıra hizmet sektöründeki ihtiyaçların giderilmesi için de çalıştıklarını anlatan Caferi, güçlükler ve zorlukların üstesinden gelmeye çalışacaklarını ifade etti. Caferi, bu bağlamda bugünkü ziyaretin de kardeş ülke Türkiye'ye gerçekleştirildiğini vurguladı.

Yapılan açıklamaların ardından Başbakan Erdoğan ve Irak Başbakanı Caferi başkanlığındaki heyetler çalışma yemeğinde bir araya geldiler.

Reklam
Reklam