Erdoğan, Fransa'ya sert çıktı

İstanbul (AA) - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Fransa Ulusal Meclisinde görüşülecek "Ermeni soykırımının inkarını cezai yaptırıma bağlayan yasa teklifi"ne ilişkin, "Kamuoyumuz bu teklifi Fransa'nın hasmane tavrı olarak algılayacaktır" değerlendirmesini yaptı.

Erdoğan, Beşiktaş'taki Başbakanlık Ofisi'nde, aralarında Türkiye'de ticaret yapan Fransız şirketlerinin yöneticileri ile Türk-Fransız Ticaret Derneği, TÜSİAD, TOBB, DEİK ve Türk-Fransız Ticaret Odası üyelerinin de yer aldığı bir grup iş adamıyla bir araya geldi.

Reklam
Reklam

Erdoğan, konuşmasında Türkiye-Fransa ilişkilerinin üçüncü tarafların ipoteğinden kurtarılması gerektiğini kaydetti.

Erdoğan, Fransa Ulusal Meclisinde görüşülecek "Ermeni soykırımının inkarını cezai yaptırıma bağlayan yasa teklifi"yle ilgili, "Akılla, mantıkla, hukukla izahı mümkün olmayan bu teklifin meclis gündemine yeniden getirilecek olmasından son derece rahatsız olunduğu" değerlendirmesini yaptı.

Teklifin Ermeni soykırımının inkarını suç sayacağına dikkat çeken Başbakan Erdoğan, "Hani düşünce özgürlüğü vardı? Nerede Kopenhag siyasi kriterleri" dedi.

Erdoğan, heyet üyelerine hitaben, "Korkarım ki bu teklifin kabulü, siyasi ve ticari ilişkilerimize telafisi imkansız bir darbe indirecektir. Bu uyarımız hafife alınmamalı, durumun vahameti fark edilmelidir. Bu konunun iç politika malzemesi yapılması seçim kampanyalarına alet edilmesi çirkindir" diye konuştu.

Ortaya çıkan bu durumun iki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri sekteye uğratabileceğine dikkati çeken Erdoğan, heyet üyelerine, "Sizlerden bunu önlemek için her türlü çabayı göstermenizi bekliyoruz" diye seslendi.

Reklam
Reklam

Erdoğan'a Fransa'daki senatör ve milletvekillerine bir mektup gönderdiklerini aktaran Türk-Fransız Ticaret Derneği üyeleri, mektupta, "12 Ekim'de ulusal meclisin onayına sunulacak yasa teklifinin birçok nedenden isabetli olmadığının ve Fransa'nın çıkarlarına kalıcı zararlar vereceği"nin ifade edildiğini bildirdiler.

Bu arada, derneğin Fransız parlamentosu üyelerine de bir çağrı yaptığı belirtildi.

Çağrıda, "Türkiye Başbakanı'nın 1915 olaylarının araştırılması için Ermenistan Cumhurbaşkanı'na teklifte bulunduğu ve birlikte araştırma önerisi yaptığı böyle bir dönemde, Fransa'da böyle bir teklifin gündeme gelmesinin doğru olmadığı" ifade edilerek, bu olayları değerlendirmeyi tarihe ve tarihçilere bırakmalı" denildiği bildirildi.