Erdoğan, Gazze Için Batı'ya Ve BM'ye Seslendi: Nerde Sizin Adaletiniz?

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İsrail'in Gazze'de yaptığı katliamı ve Batı ile BM'nin İsrail'e karşı takındığı...

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İsrail'in Gazze'de yaptığı katliamı ve Batı ile BM'nin İsrail'e karşı takındığı duyarsız tavrı eleştirdi. İsrail'in Filistin'de bir millete karşı etnik temizlik uyguladığını ifade eden Erdoğan, "Tüm batıya sesleniyorum. Kimse İsrail savunma hakkını kullanıyor diyemez. İsrail şu anda bir terör estiriyor. Ben BM'nin adaletine inanmıyorum. İşte BM Güvenlik Konseyi, 5 daimi üyeden ikisi Suriye ve İsrail konusuna olumsuz yaklaşıyor. Bu ne menem iştir. Nerede sizin adaletiniz?" dedi.

Reklam
Reklam

AK Parti haftalık Meclis Grup Toplantısı’nda konuşan
Başbakan Erdoğan, konuşmasının başında Şemdinli’de şehit olan 5 asker için Allah’tan rahmet diledi. Ailesi için sabır temennisinde bulundu. “Hicri yılbaşının ülkemiz ve tüm İslam dünyası için hayırlara barış ve huzura vesile olmasını diliyorum.” dedi.

Hafta sonu Kahire'ye tarihi bir resmi ziyaret gerçekleştirdini kaydeden Erdoğan, "Bu ziyarette yaşananlar çok çok anlamlıydı. Halk devrimi sonrasında hızla toparlanan, yeni bir döneme hazırlanan Mısır'da Cumhurbaşkanı Mursi ve Başbakan ile görüşmelerim oldu. 27 farklı anlaşma imzaladık. Bu süreçte Mısır'ı yalnız bırakmamamız gerekiyor. İş adamlarıyla orada olalım, Mısırlı iş adamlarını buraya çekelim, gerekirse üçüncü bir ülkede ortak işlere girelim. Kahire Üniversitesi'nde Mısırlı gençlere hitap ettik, heyecan görülmeye değerdi. Bizi geçmişe götürdü. Bu gençlere sahip olursanız o zaman Tahrir'den o baharın yeşillikleri, gülleri açar. Temennimiz Mısırlılar hep ilkbahar yaşasınlar. Kahire sokakları iki ülkenin kardeşliğini yansıtan bir atmosfere şahit oldu. Devrim sürecindeki dayanışmayı iki ülke inşallah daha ilerilere de taşıyacak." şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

"ÖLECEKSEK ADAM GİBİ ÖLELİM"

İsrail saldırıları sırasında gerçekleşen Mısır ziyaretinin ayrıca önem kazandığını vurgulayan Erdoğan, İsrail'i, Batı'yı ve BM'yi sert sözlerle eleştirdiği konuşmasında şunları dile getirdi: "Bütün dünyanın anlaması, görmesi, ülke liderlerinin, dünya halklarının, uluslar arası kuruluşların elini vicdanına koyarak düşünmesi gerekiyor. İsrail, barışı, insan haklarını hiçe sayarak, uluslar arası hukuku hiçe sayarak bir millete karşı etnik temizlik uyguluyor. Adım adım işgal ediyor. Özgürlüğü en temel hakları elinden alınan Filistinliler ise son derece haklı bir şekilde bu işgale karşı meşru savunma, meşru direniş hakkını kullanıyor. Tüm Batı'ya sesleniyorum. Kimse İsrail savunma hakkını kullanıyor diyemez. İsrail şu anda bir terör estiriyor Ortadoğu'da. BM Güvenlik Konseyi, bunca kararlar almıştır İsrail hakkında. Ama hiçbir yaptırım uygulayamamıştır. Ben BM'nin adaletine inanmıyorum. İşte BM Güvenlik Konseyi, 5 daimi üye. Suriye konusunda iki üye olumsuz yaklaşıyor, İsrail ile ilgili bir iki farklı üye olumsuz yaklaşıyor. Bu ne menem iştir. Nerede sizin adaletiniz. Al birini vur öbürüne. Durumunuz bu. Gazze'deki son durum. 115 ölü var. Çocuk kadın yaşlı. Yaralıya bakıyorsunuz 900'ü aşmış. 2008'de 1500 ölü vardı. Hala herkes avucunu ovuşturup duruyor. Egemen güçler nerede sizin adaletiniz? Ülkemde de bazı köşe yazarları AK Parti dış politikaya çok ağırlık veriyor, başarılı bir şey çiziyor ama ileride bu Türkiye'nin başına farklı şeyler getirebilir mi? Biz bir şeye inanıyoruz. Hakka ve halkımıza güveniyoruz. Burada 3 yol var. Ya elimizle müdahale edeceğiz, ya dilimizle müdahale edeceğiz, ya da kalbimizden buğz edeceğiz. Bunu yapmak zorundayız. Hiçbirini yapma yan gel yat. Değerler silsilemiz içinde böyle bir şey yok. Başta ABD olmak üzere tüm Batı iki devletli çözüm diyor. Nerede iki devletli çözüm. Filistin'i kendilerine göre boşaltıp adeta İsrail'e bunu teslim etmenin hesabı içindeler. Türkiye, Mısır başta Körfez ülkeleri içinde Katar olmak üzere Suudi Arabistan hep birlikte el ele vermeye mecburuz. BM'de daimi üyelerin ağzına bakarak adım atacak olursak halimiz perişandır. Öleceksek adam gibi ölelim.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: