Erdoğan: "Haddini bilmez bir yaklaşım"

AKP Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Leyla Zana'nın açıklamalarının "haddini bilmez bir yaklaşım" ve "çok talihsiz" olduğunu ifade ederek, "Talihsizliğin ötesinde bu ülkede şu anda savcının devreye girmesi lazım" dedi.

Kanal 7'de Rize'nin Güneysu ilçesindeki evinden canlı yayımlanan "İskele Sancak" programında soruları yanıtlayan Erdoğan, bugüne kadar yaptıkları mitinglerin tümünde katılımların çok iyi olduğunu, en büyük mitingin ise İstanbul'daki olduğunu söyledi.

"Bu mitingler arasında Diyarbakır mitinginin farklı bir şekilde ön plana çıktığı, Türk bayrakları ve parti bayraklarının göze çarptığının" hatırlatılması üzerine Erdoğan, bunun daha önce bir korku olduğunu, vatandaşın kendisini çok rahat ortaya koyamadığını gösterdiğini kaydetti. Erdoğan, "Ama şimdi o korkuyu da atmış, şimdi ben varım diyor" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Partisinin programında "Kürt sorunu" veya "Güneydoğu sorunu" diye ifade edilen bir yaklaşım olduğunu kaydeden Erdoğan, buralarda kamuoyu araştırması yaptıklarını, sorunların sadece "etnik unsurun sorunu" olarak telakki edilmesi halinde bunun yanlış olacağını söyledi.

Türkiye'deki tüm etnik unsurların kendilerine ait sorunları olabileceğini ifade eden Erdoğan, bir de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Karadeniz gibi bölgelerin kendilerine has ciddi sorunları bulunduğunu anlattı.

"DTP'li ve bağımsızlar çevresinden bugüne kadar ifade edilmemiş yeni söylemler geldiği, Leyla Zana'nın 'Türkiye'nin federal yapıya bölünme vakti geldi' şeklinde ifadelerde bulunduğu" belirtilerek, "Şu sıralarda bunların ifade edilmesine ne diyorsunuz?" sorusu üzerine Erdoğan, "uçların metodunun hep bu olduğunu" söyledi.

Erdoğan, şöyle devam etti: "Bir defa bu yapılan açıklamalar çok talihsiz. Talihsizliğin ötesinde bu ülkede şu anda savcının devreye girmesi lazım. Ortada gizli bir şey yok, çok açıkça bu konuşulmuş, çok açıkça ortaya konulan şeyler. Ve siz kalkıp da bu ülkede bir bölücü yaklaşımı, bu ülkeyi bölebilecek bir anlayışı, yapıyı ortaya koyamazsınız ve seçimin arifesinde de böyle bir tahrik yapamazsınız. Bu bir defa bana göre bir hukuki sorun ortaya çıkarıyor ve haddini bilmez bir yaklaşım bu. Bu yaklaşımın da takibini herhalde yargı gereği gibi yapacaktır."

Reklam
Reklam

"Gelecek dönemde demokratikleşme ve insan hakları gibi alanlarda ne gibi adımlar atılacağının" sorulması üzerine Erdoğan, "Yasaklar ne kadar artarsa sıkıntı o kadar büyür. Özelikle demokraside daha ileri demokrasiyi bir defa Türkiye denemeli ve yaşamalıdır" dedi.

Sıkıntının ne olduğu konusunda araştırmalar yaptıktan sonra çok rahat olarak özgürlükler noktasındaki adımı attıklarını anlatan Erdoğan, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın Pişmanlık Yasası'nı eleştirdiğini, ancak bunun salt Hükümet'in attığı bir adım olmadığını belirtti.

Erdoğan, "Pişmanlık Yasasını Genelkurmayla, Sayın Cumhurbaşkanıyla müşterek görüşerek bir karara vardık ve bu kararı müşterek aldık.

Pişmanlık Yasası nasıl oluyor da bölücü terörün önünü açıyor?" diye konuştu.

"ABD'nin PKK terörünün sonlandırılmasıyla ilgili vaatlerini gerçekleştirmediği" belirtilerek, "Acaba ABD seçim öncesinde AK Parti'nin puan kazanmaması için bu tür girişimlerden uzak duruyor olabilir mi?" diye sorulması üzerine de Erdoğan, AK Parti olarak bu noktada bir dertlerinin olmadığını söyledi.

Reklam
Reklam

Erdoğan, "Biz bundan önceki seçimlerde ABD'nin desteğiyle iktidar olmadık ki... Halkımızın desteğiyle iktidar olduk" diye konuştu.

Irak'ta ABD'nin başını çektiği operasyonel bir durum olduğunu, ancak ABD'nin beklediği sürede netice alamadığını kaydeden Erdoğan, Türkiye'nin şu anda ABD'den özellikle terör noktasındaki beklentilerini talep ettiğini belirtti.

Bunun için oluşturulan üçlü bir mekanizmanın sağlıklı yürümediğini anlatan Erdoğan, teröristlere yönelik ABD'nin atması gereken adımları atmadığını söyledi.

Seçim sonrası için Irak Başbakanı Maliki'yi davet ettiklerini bildiren Erdoğan, "Üçlü mekanizmayı süratle devreye sokup bir değerlendirme yapıp onlardan gereğini istiyoruz, aksi takdirde biz gereğini yapacağız" dedi.

"DTP ve MHP'nin aynı anda Meclis'te olmasının gerginliğe neden olabileceğini söylediniz. Bu endişe nereden ortaya çıkıyor?" sorusuna karşılık Erdoğan, "Bana göre hangi düşünceye hangi kanaate sahip olursa olsun herkes Parlamento'da yerini alabilir" dedi.

Bu sözlerinin daha çok söylemlerden kaynaklandığını ifade eden Erdoğan, şu anda ortada DTP diye bir parti olmadığını, ancak bağımsızların birleşebilecekleri, bir araya gelebileceklerinin ifade edildiğini hatırlattı.

Reklam
Reklam

Öbür taraftan da MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin "İdam ederiz" şeklinde açıklamalarda bulunduğunu kaydeden Erdoğan, Bahçeli'nin bir miting sırasında "vatandaşın üzerine" ip atmasını de eleştirdi.

Bir başka soru üzerine, "toplumsal merkeze oturan" bir parti olduklarını, sağın merkezine de solun merkezine de uzak olmadıklarını, kapılarının açık olduğunu ifade eden Erdoğan, "Uçlardan oy geldiği zaman 'Niye uçlardan oy geldi' demeyiz ki. Gelirse eyvallah deriz" diye konuştu.

Erdoğan, "Tek başıma iktidar olamazsam parti liderliğine, siyasete devam etmem dediniz. Bu çıkışı, bu meydan okumayı neye göre yaptınız?" şeklindeki soru üzerine de "Benim derdim şu, Türkiye siyasette yeni bir anlayışı hakim kılsın ve buna siyasetçiler de alışsın" diye konuştu.

Siyasetin önünü tıkayanlar olduğunu kaydeden Erdoğan, Baykal ve Bahçeli'ye çağrıda bulunarak "Gelin bir adım atalım. Tayyip Erdoğan olarak tek başına iktidar olamıyorsam ben çekilirim ve yaşım şu anda 53" dedi.

Erdoğan, "Bunun şartı yok değil mi?" sorusu üzerine de "Diğerleri de 'biz de varız' diyecek" diye konuştu.

Reklam
Reklam

AA