ANKARA (İHA) - Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Tufan Algan'ın '312. maddeden mahkum olanlar milletvekili seçilemezler' şeklindeki açıklaması, AK Parti'yi harekete geçirdi. AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, önümüzdeki hafta mahkemeye veya Adli Sicil Genel Müdürlüğü'ne başvurarak, sicilinden '312' mahkumiyetinin silinmesini talep edecek.
Hükümet ortaklarının 3 Kasım 2002 tarihinde erken seçim kararı alması, tüm partilerde farklı endişelere yol açtı. Saadet Partisi (SP), siyasi yasaklı Necmettin Erbakan'ın partiden milletvekili adayı olamamasının sıkıntısını yaşarken, AK Parti de Erdoğan için çıkış yolu arıyor. Siyasi yasağı nedeniyle hukuki durumu belirsiz olan Erdoğan'ın milletvekili adayı olup olamayacağı konusunda son noktayı YSK koyacak.
ERDOĞAN, SİCİLİNİ TEMİZLETECEK Siirt'te yaptığı konuşma nedeniyle TCK'nın 312/2 maddesinden 10 ay hapis cezasına mahkum olan Erdoğan, 'hukuki' sorunları aşmak için hukukçularıyla üst üste toplantılar yapıyor. Erdoğan, önümüzdeki hafta avukatları aracılığıyla Adli Sicil Genel Müdürlüğü'ne veya Diyarbakır DGM'ye başvurarak, '312' mahkumiyetinin sicilinden silinmesini isteyecek. Gerekçede, Erdoğan'ın ceza aldığı TCK'nın 312. maddesinin 6 Şubat 2002 tarihinde değiştiğine işaret edilerek, bunun 'nitelikli tahrik' değil, hakkındaki 10 aylık hapis cezası kararı arttırılarak verilmediği için 'adi tahrik' olduğu vurgulanacak. Gerekçede, TCK'nın 312. maddesinde yapılacak değişiklikle Erdoğan'ın fiilinin suç olmaktan çıktığı ifade edilerek, "Suç olmaktan çıkmış fiilden dolayı kimse cezalandırılamaz. Kanuni neticeleri de kendiliğinden kalkar. Bu TCK'nın evrensel bir kuralıdır. Söz konusu değişiklikle Tayyip Erdoğan'ın itibarı da iade edilmiştir. Daha önceki kanunla fiili suçtu, ancak daha sonra Ulusal Program ve Anayasa değişikliği çerçevesinde düşünce özgürlüğünün çerçevesi genişletilmiştir. Adi tahrik suç olmaktan çıkmıştır. Bu nedenle Adli Sicil Kanunu'nun 8. maddesinin son fıkrası ile TCK'nın 2. maddesi uyarınca Tayyip Erdoğan'ın suçu sicil kayıtlarından çıkarılmalıdır" denilecek.
Erdoğan'ın başvuruyu Adli Sicil Genel Müdürlüğü, Diyarbakır DGM veya herhangi bir mahkemeye yapacağı bildirildi.
SON KARARI YSK VERECEK
Erdoğan'ın TCK'nın 312. maddesinden aldığı siyasi yasak, 20 Ocak 2003 tarihinde sona eriyor. Anayasa Mahkemesi tarafından kurucu üye olamayacağına karar verilen Erdoğan için ilk viraj Ekim ayında. Anayasa Mahkemesi'nin Erdoğan'ı kurucu üyelikten çıkarması için AK Parti'ye verdiği 6 aylık süre, 19 Ekim 2002 tarihinde sona eriyor. AK Parti, bu tarihten önce Erdoğan'ı kurucu üyelikten çıkarmak zorunda. Seçimlerden 10 gün önce yapılacak operasyonla Erdoğan kurucu üyelikten istifa edecek ve 'düz' üye olarak partiye yeniden kaydolacak. Siyasi Partiler Kanunu'na göre büyük kongre yetkilerine sahip Kurucular Kurulu, Erdoğan istifa ettikten hemen sonra toplanarak Erdoğan'ı yeniden genel başkan yapacak.
Yaklaşık 1 saat sürmesi beklenen operasyonun ardından AK Parti, Erdoğan ile yola devam etmeyi planlıyor. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın bu karar üzerine AK Parti hakkında kapatma davası açma riski karşısında Erdoğan'ın yerine Kayseri Milletvekili Abdullah Gül'ün liderlik koltuğuna oturtulabileceği ve seçime Gül'ün genel başkanlığında gidilebileceği konuşuluyor. Erdoğan'ın 3 Kasım 2002 tarihinde seçim olması halinde milletvekili adayı olup olmayacağı konusundaki son kararı, Yüksek Seçim Kurulu verecek.
"YSK KARAR ORGANIDIR, MÜTAALA ORGANI DEĞİL" Yaşanan son gelişmeleri ve Erdoğan'ın hukuki durumunu değerlendiren AK Parti Genel Sekreteri Ertuğrul Yalçınbayır, "Erdoğan'ın milletvekili seçilmesinin önünde hiçbir hukuki engel yok. Milletvekili Seçilme Kanunu'nun 11. maddesinin b fıkrasının 3. bendi 'TCK'nın 312. maddeden mahkum olanlar milletvekili olamaz' diyor. Ancak Erdoğan'ın hüküm giydiği adi tahrik artık yasada yok. Bu nedenle hiçbir hukuki engel de kalmamış oluyor. YSK bir karar organıdır, mütaala organı değildir. Karar organında bulunan bir kişi Erbakan veya Erdoğan gibi isim telaffuz edemez. Aksi halde ihsası rey olur" diye konuştu.
ERDOĞAN'IN YASAKLILIK HALİ OCAK 2003'TE SONA ERİYOR Erdoğan, 21 Nisan 1998 tarihinde 1 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. 23 Eylül 1998 tarihinde cezası Yargıtay tarafından onanan Erdoğan, 26 Mart 1999 tarihinde cezaevine girerek 4 ay cezaevinde kalmıştı. 26 Temmuz 1999 tarihinde 4 ay 26 günlük hapis cezasını tamamlayan Tayyip Erdoğan'ın siyasi yasaklılık hali, 20 Ocak 2003 tarihinde sona eriyor.