Erdoğan için yolları gülsuyu ile yıkattı

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın dünkü Malatya gezisi öncesinde, cadde ve sokaklara belediye tarafından gül suyu sıkıldı.

Litresi 25 liraya satın alınan 20 litre gül suyunun kullanıldığı Malatya sokakları, Başbakan için 500 liraya gül gibi koktu. Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Turgut Özal’ın geçen yıl okutulan mevlidi sırasında böyle bir uygulamaya başladıklarını belirterek, “Halk çok memnun kaldı, masrafı da olmadığından rutin uygulama haline getirdik” dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın dün Malatya’da düzenlediği miting ve lise açılışının öncesinde, kentin sokakları belediyenin çalışmasıyla gül suyu ile yıkandı. Litresini 25 liraya satın aldıkları gül suyu ile Başbakan’ı ‘hoş kokan’ bir kentle karşılamak isteyen Belediye Başkanı Ahmet Çakır, kentin temizliğinde 15 günde bir gül suyu kullandıklarını belirterek, bunun Başbakan’a özel bir uygulama olmadığını söyledi.

Reklam
Reklam

Yıkama maliyeti 500 lira

Günlük olarak cadde ve sokakların yıkandığını, gül suyunun ise 15 günde bir kullanıldığını anlatan Ahmet Çakır, “Bugün yine cadde ve sokaklarımızı gülsuyu ile yıkadık. Temziliğin Başbakanımızın Malatya ziyaretine denk gelmesi güzel oldu” dedi. Caddelerin yıkanması için litresi 25 lira olan gül suyu aldıklarını ifade eden Çakır, her yıkamada yaklaşık 20 litre gül suyu kullandıklarını açıkladı. Bu da her yıkamanın 500 liralık masrafla yapıldığını gösteriyor.

Özal’ın mevlidinde başladı

Ana caddeleri gül suyu ile yıkama fikrinin ortaya çıkışını da anlatan Çakır, şunları söyledi: “Merhum Cumhurbaşkanımız Turgut Özal için geçen yıl Malatya’da okutulan mevlitte böyle bir uygulama yapmıştık. O zaman sokaklara gülsuyu da serpilmişti. Halk çok memnun kaldı ve biz de devam etmek istedik. Çok büyük bir masrafı da olmadığından rutin bir uygulamamız haline getirdik. Özel günlerde bunu yapıyoruz. Farklı değişik bir uygulama. Yağışlı havalarda yıkamayı erteliyoruz.”

Yılda 200 ton gül suyu

Reklam
Reklam

Gül suyu denilince akla Isparta geliyor. Yılda ortalama 8 bin ton gül çiçeği elde edilen Isparta’da 200 tonluk gül suyu üretimi bulunuyor. Üretimin yaklaşık 120 tonluk kısmını Gülbirlik karşılıyor. Gülbirlik Genel Müdürü Bolat Tamer, bu yıl don olayları nedeniyle rekoltenin 6 bin 500 tona düştüğünü belirterek, şu bilgileri verdi: “Bu rekolteden yılda 1.5 tona yakın gül yağı, 5 ton civarında katı gül yağı, 200 tonu aşkın da gül suyu üretiliyor. Gülbirlik ürettiğini iç piyasada Rosense markası altında satışa sunuyor. Gül suyunda bir sınırımız yok. Kendi ihtiyacımıza göre üretim yapıyoruz. 5 yıl önce 10 ton üretiyorduk. Talebe göre yükseliyor.”

Güzel koku için kullanılır

Tamer Bolat, Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır’ın Başbakan’ın ziyaret edeceği gün şehrin ana caddelerini gül suyu ile yıkatması hakkında şu yorumu yaptı: “Gül suyunun bir çok yararı bulunuyor ancak şehrin sokaklarının yıkanması yalnızca güzel koku vermesi amaçlı yapılır. Misafirlere güzel bir kokuyla ‘hoşgeldiniz’ demek için denemişlerdir.”

Reklam
Reklam

İç piyasada tüketiliyor

Gül suyunun ihracatının çok düşük olduğunu, daha çok gül yağı ihracatı yapıldığını dile getiren Tamer Bolat, “Gül yağını da Fransa başta olmak üzere 12 ülkeye ihraç ediyoruz. Isparta’da tüm sektörün ihracatı 15 milyon doları buluyor. Üretimin neredeyse yüzde 95’ini ihraç ediyoruz. Gül suyu ise daha çok iç piyasaya yönelik bir ürün. Perakende kanalıyla satılıyor” diye konuştu. Gül suyunun perakende fiyatı 250 mililitrelik kutularda 2 ile 4 lira arasında değişiyor. Saf gülsuyunun litresinin fiyatı ise 25 liraya çıkıyor.

Isparta’da 8 tesis var

Isparta’da Gülbirlik gül yağı ve gül suyu üretim tesisinin yanı sıra 7 tesis daha bulunuyor. Dünyaca ünlü yabancı kozmetik şirketlerinin de 3 adet tesisi bulunuyor.
Gül işlemek için 15’e yakın küçük ölçekli tesis daha bulunuyor.
Isparta’da gül dikim alanlarının büyüklüğü 15 dönümü buluyor.
Gülbirlik, ürettiği gül yağını kozmetik alanında Rosense markasıyla 40 dalda 120 çeşit ürünü sunarak dünya markaları arasında yerini alıyor.
Isparta Davraz mahallesindeki paketleme merkezinde üretilen ve paketlenen kozmetik ürünleri 11 ülkede satışa sunuluyor. Gülbirlik’in ürünleri ise Fransa, Almanya, İsviçre, ve Kanada’da bayiler kanalıyla satılıyor.
Dünyanın en büyük gül yağı üreticisi konumunda bulunan Gülbirlik, yıllık ortalama 7.000 ton gül yaprağını işleyerek, gül yağı ve gül konkreti (katı gülyağı) üretimi gerçekleştiriyor.

Reklam
Reklam