Erdoğan: Irak'ın bölünmesine karşıyız

ANKARA (İHA) - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Irak'ta akıbeti meçhul bir dönemin devam ettiğini ifade etti. Erdoğan, "Biz Irak'ın kesinlikle bölünmesine karşıyız.

İran'ın da bunu savunduğunu gördük. Eğer Irak'ın bölünmesine zemin hazırlayanlar varsa veya Irak'ın bölünmesini isteyenler varsa bu Irak'ın geleceğinde iç savaşların devamı anlamına gelir. İç savaşı sürükleyecektir, tahrik edecektir" dedi.

Erdoğan, vergi iadesi uygulamasıyla birlikte emekli aylıklarına yüzde 5'lik otomatik bir artış sağlanacağını açıkladı. Başbakan Erdoğan, AK Parti TBMM Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, hafta sonu İran'a yaptığı ziyaretle ilgili değerlendirmelerde bulundu. İranlı muhataplarıyla iki ülke ilişkileri ve bölgesel meseleleri enine boyuna görüştüklerini anlatan Erdoğan, nükleer enerji konusunu da ele aldıklarını söyledi. AK Parti iktidara geldiğinde Türkiye ile İran arasındaki ticaret hacminin 1.2 milyar dolar olduğunu hatırlatan Erdoğan, şu anda iki ülke arasındaki ticaret hacminin 7 milyar Dolar'a ulaştığını kaydetti.

Reklam
Reklam

Bu dönem için koydukları hedefin 5 milyar dolar olduğunu ve bunu aştıklarını dile getiren Başbakan Erdoğan, şimdi ise hedefin 10 milyar doları yakalamak olduğunu bildirdi. İran'ın Türkiye'ye gönderdiği turist sayısının geçen yılın sonu itibariyle 1 milyonu bulduğunu hatırlatan Erdoğan, Türkiye'yi ziyaret edenleri usulden yargılamaya tabi tutmaları, böyle bir turizm anlayışına sahip olunması halinde geçmişteki gibi turizm gelirlerinin 8.5 milyar Doları aşamayacağını, oralarda tıkınıp kalacağını ifade etti. Bunun kümes politikası olduğunu dile getiren Erdoğan, AK Parti iktidarı döneminde turizm gelirlerinin 20 milyar Dolar'ı aştığına işaret etti. Türkiye'de turizmin artık güneş, deniz ve kumdan ibaret olmadığını vurgulayan Erdoğan, Türkiye'nin aynı zamanda kongre turizmi merkezi haline geldiğini belirtti.

ERDOĞAN'IN İRAN ZİYARETİ

İran ziyaretinde Irak'ta yaşanan gelişmeleri de ele alma fırsatı bulduklarını anlatan Başbakan Erdoğan, Irak'taki çatışmaların artık bir mezhep çatışmasına dönüştüğünü ve oradaki vuruşmaların yüzbinlerce insanın ölümüne neden olduğunu görmenin kendilerini hayal kırıklığına uğrattığını vurguladı. Bu konuda neler yapılabileceğini İranlı yetkililerle görüştüklerini belirten Erdoğan, "'Bizim halkımızın büyük çoğunluğu Sünni, sizler Şii'siniz, ama her şeyden önce Müslümanız' dedik.

Reklam
Reklam

Ölenler bakıyorsunuz ortak payda olarak Müslüman. Buna müsaade mi edeceğiz? Bunun karşısında durmamız gerekmez mi? Bunun için neler yapabiliriz. Eninde sonunda ölen insan. Verilen rakamlara bakılınca 650 bin insan ölmüş şu ana kadar. Koalisyon güçlerinden gelen rakamlar toplasanız 10 bini bulmaz. Böyle bir durum ortada. Akıbeti meçhul bir dönem devam ediyor. Biz Irak'ın kesinlikle bölünmesine karşıyız. Bunu söyledik. İran'ın da bunu savunduğunu gördük.

Eğer Irak'ın bölünmesine zemin hazırlayanlar varsa veya Irak'ın bölünmesini isteyenler varsa bu Irak'ın geleceğinde iç savaşların devamı anlamına gelir. İç savaşı sürükleyecektir, tahrik edecektir. Tabi ki 300-350 kilometre sınırımız olan Irak'ta böyle bir durumun gelişmesi bizi ciddi manada rahatsız eder. En yakın komşu ülkeler olarak İran, Suriye, Türkiye, bizler bu adımları atmak durumundayız. Bunun için de yarın sabah günübirlik Suriye'ye gideceğim. Suriye Başbakanı ve Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'la bu konuları görüşeceğiz. İran, Suriye, arkasından da Lübnan'a gitmek suretiyle orada da askerlerimizi ziyaret etmeyi, bu arada sayın Sinyora ile görüşmeyi düşünüyorum. Onun da çalışmalarını arkadaşlarımız yürütüyor. Hedef Ortadoğu barışına Türkiye olarak biz nasıl katkıda bulunabiliriz. Bunu başarmamız lazım. Bölgemiz son dönemdeki kadar çeşitli ve karmaşık sorunu hiçbir zaman bu kadar derin bir kargaşa içinde izlememiştir. Şu anda bölgemiz derin bir kargaşanın içindedir. Bugün karşı karşıya olduğumuz sorunlar birbiriyle bağlantılı ve çok boyutlu sorunlardır. Onun için tüm bölge ülkeleri birlikte çaba göstermediği takdirde bu sorunları aşmak mümkün görünmemektedir. Bölgede barış, refah ve istikrarı teşvik etmeye çalışıyoruz. Kimin elinde bir güç varsa bunu bu istikamette kullanmalıdır. Irak'ta, Lübnan'da, Filistin'deki süreç tribünden rahatlıkla izlenecek bir süreç değildir, olmamalıdır. Lübnan'da bir endişemizi dile getirdik, ne yazık ki dün bu endişe gerçekleşti. Korkuyoruz, endişe ediyoruz, Lübnan'da da aynen Irak'taki gibi bir mezhepler arası çatışma başlatılacak dedik. Döndük, geldik ertesi gün bu başladı. Halbuki baştan böyle değildi gelişme. Süreç buraya doğru geldi. Bu gelişmeler sadece Irak ve Lübnan'ı değil bütün bölgenin istikrarını hedef alıyor. Buradan birileri de rant elde etmeye çalışıyor. Buradan rant elde edenleri tarih söyleyecek. Tüm gelişmeleri Filistin-İsrail ihtilafından ayrı ele almak da mümkün değil. Bu tehlikeli tırmanış kontrol altına alınamadığı takdirde yaygınlaşan istikrarsızlığın herkesten önce komşu bölge ülkelerini derinden etkileyeceği ortada" değerlendirmesinde bulundu.

Reklam
Reklam

İHRACAT RAKAMLARI

Başbakan Erdoğan, konuşmasında ihracat rakamlarıyla ilgili bilgiler de verdi. AK Parti'nin iktidarı devraldığı 2002 yılında Türkiye'nin ihracatının 36 milyar Dolar olduğunu hatırlatan Erdoğan, 2005 yılı sonunda bu rakamın 73 milyar dolara yükseldiğini bildirdi. 2006 yılının ilk 11 ayında, 2005'innümüne neden olduğunu görmenin kendilerini hayal kırıkl aynı dönemine göre ihracatın yüzde 16.5 oranında arttığına işaret eden Erdoğan, Kasım ayında ihracatın 8.6 milyar dolar olarak gerçekleştiğini ve tüm zamanların aylık ihracat rekorunun kırıldığını bildirdi. Erdoğan, bu yılın sonu itibariyle 84 milyar doların üzerinde bir ihracat gerçekleşeceğinin kesinleştiğini ifade etti. Türkiye'nin komşularıyla ticaret hacminde de son dönemde büyük artış yaşandığını anlatan Erdoğan, 2002 yılında sadece 9 milyar Dolar olan komşu ve çevre ülkelere ihracatın, AK Parti iktidarının ilk 4 yılında 3 katına çıkarak 24 milyar Dolar'a ulaştığını hatırlattı. Dış ticaretteki bu gelişmelerin AK Parti ile birlikte Türkiye'nin soğuk savaş alışkanlıklarını terketmesinin, kabuklarını kırarak, duvarları yıkarak komşularıyla sıcak ve dostane ilişkiler kurmasının ilk ve somut meyveleri olduğunu ifade eden Erdoğan, izlenen politikanın gereği olarak Türkiye'nin en istikrarlı sınır komşusu olan İran'la ticaret ilişkilerinin geliştirilmesine de özel önem verdiklerini söyledi. Atılacak müşterek adımların bu gelişmeyi daha da artıracağını vurgulayan Erdoğan, her iki tarafın da bunu yeterli görmediğini dile getirdiğini hatırlattı. Erdoğan, petrol ve doğalgaz konusunda atılacak adımlar konusunda en geç önümüzdeki hafta içinde anlaşmanın imzalanacağını duyurdu.
Dün açıklanan enflasyon rakamlarına da işaret eden Erdoğan, yıllık enflasyonun 9.86 olarak gerçekleştiğini hatırlattı. Erdoğan, hedeflerinin daha düşük bir rakam olduğunu hatırlatarak Mayıs-Haziran krizlerinin bunu olumsuz etkilediğini söyledi. Bazı çevrelerin bundan sevinç duyduğunu ifade eden Erdoğan, zil takıp oynayanlar olduğunu belirtti.

Reklam
Reklam

MUMCU'YA SERT ELEŞTİRİ

Enflasyon rakamlarına güvenilmemesi gerektiğini söyleyen Anavatan Genel Başkanı Mumcu'ya da isim vermeden sert ifadelerle cevap veren Erdoğan, "'Biz söylememiş miydik, bak nasıl dediklerimiz çıkıyor' diyorlar. Peki şimdi buna ne diyeceksin. Olumlu ne olursa 'ona nasıl bir kulp takarız' Geçenlerde baktım bir tanesi de şunu söylüyor. Resmi kurumların açıkladığı rakamlar için bile kalkıp 'o rakamlara siz bakmayın' diyor. O rakamlara bakmayacağız da senin partinin tanıtım medya kurumunun açıkladığı rakama mı bakacağız. Bu kadar ucuz mu? Her şeyin bir ciddiyeti var. Unutmayalım siyasetin de bir ciddiyeti var. Türkiye İstatistik Kurumu bir açıklama yapacak sen onu hafife alacaksın. DPT bir açıklama yapacak, sen bunu hafife alacaksın. Kusura bakma da hafifin ta kendisi sensin" diye konuştu.
2007 yılının, devrim niteliğindeki reformların uygulanmaya başlanacağı bir yıl olacağını vurgulayan Erdoğan, bu reformlardan birinin de vergi iadelerine ilişkin yapılan düzenleme olduğunu belirtti. Emekliler için bir eziyet haline gelen fiş doldurma, kuyrukta bekleme çilesine 2007'de son vereceklerini anlatan Erdoğan, buna karşılık emekli aylıklarına yüzde 5'lik otomatik bir artış sağlayacaklarını söyledi. Eski sistemde emeklilerin aldığı toplam vergi iadesi oranının yüzde 4'ü geçmediğini hatırlatan Erdoğan, bir çalışmanın neticesinde bunun ortaya çıktığını ifade etti. Erdoğan, "Biz bir yandan aylıklara yüzde 5'lik bir artış getiriyor, diğer yandan da fiş yazma, hesaplama, kuyrukta bekleme, zarf teslim etme, iadeyi alma gibi zahmetlenümüne neden olduğunu görmenin kendilerini hayal kırıklri de ortadan kaldırıyoruz" açıklamasında bulundu.

Reklam
Reklam

2007'de asgari ücretin yarısından başlamak üzere vergi dışı bırakılmasına ilişkin uygulamayı da başlatacaklarını anlatan Erdoğan, çalışanların da fiş toplama zahmetinden kurtulacağını belirtti. Bu uygulamanın kayıt dışını artıracağına ilişkin eleştirilerin gerçeği yansıtmadığını da anlatan Erdoğan, tam tersine bu uygulamanın kayıt dışı ile mücadele anlamına geldiğini vurguladı. Kayıt dışı ekonomiyle mücadelenin herkes için milli bir mesele olması gerektiğini vurgulayan Erdoğan, bu düzenlemelerle birlikte vatandaşların zoraki değil gönüllü olarak fiş almaya veya vermeye daha fazla hassasiyet göstereceklerini söyledi. Vatandaşlara bu konuda güvendiklerini dile getiren Erdoğan, "İnsanımızı güçlendireceğiz ki Türkiye güçlensin" dedi. Başbakan Erdoğan, konuşmasının sonunda AK Parti Grubu'nu izleyen partililerin hediyelerini kabul etti. Bursa Milletvekili Faruk Ambarcıoğlu, Bursa'dan gelen üreticilerle birlikte Başbakan Erdoğan'a özel üretim bir armut hediye etti.