Erdoğan, İranlı iş adamlarına seslendi

TAHRAN (İHA) - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İran Ticaret ve Sanayi Odası'nda yaptığı açıklamada, "İran, Türkiye'nin doğuya açılan bir kapısıdır, olmalıdır. Türkiye de İran'ın batıya açılan kapısıdır, olmalıdır" dedi.

İran'ın başkenti Tahran'da bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, beraberindeki heyetle temaslarına devam ediyor. Başbakan Erdoğan, İran Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) Başkanı Hamuşi ile görüştükten sonra Türkiye-İran İş Forumu toplantısında konuştu. İki ülke işadamlarını bir araya getiren bu platformda ülkelerin ekonomik ve ticari ilişkilerinin daha da ileri seviyelere ulaşmasının önde gelen bir arzu olduğuna işaret eden Başbakan Erdoğan, ekonomisini dışa açan, yabancı sermayeyi teşvik eden, serbest ticareti ve ortak yatırımları özelleştiren, liberalleştirmeyi yayan ülkelerin bu süreçten kazançlı çıkacağını, ancak değişimi kuşku ile karşılayan, vatandaşlarının siyasi kazanımlarını ön planda tutmayan, girişimciyi desteklemeyen ülkelerin ise seyirci kalma konumuyla başbaşa kalacağına söyledi.

Reklam
Reklam

Türkiye ekonomisiyle ilgili olarak da açıklamalarda bulunan Başbakan Erdoğan, "Hükümetimizin aldığı önlemler sonucunda ulaşılması amaçlanan bütçe hedefleri ve makro ekonomik büyüklükler gerçekleşmektedir. 2003 yılı sonunda Türkiye'nin dış ticaret hacmi ilk defa 100 milyar dolar sınırını aşarak, 115 milyar dolara ulaşmıştır.

Ekonomik ve mali alanda yapısal reformlar kararlılıkla yürütülmektedir. Enflasyon oranı inşaallah tek rakamlı bir seviyeye doğru ilerliyor. Hedefimiz yüzde 12'ye ulaşmasıdır" dedi.

Türkiye'nin siyasi alanda da önemli atılımlar gerçekleştirdiğini ifade eden Başbakan Erdoğan, "Kapsamlı yasa ve yasa değişiklikleri gerçekleştirilmiştir. Bugüne kadar olmayan ama maalesef yokluğu sürekli konuşulan komşu ülkelerle irtibatlar dönemi de zenginleştirilmiştir. Tüm komşularıyla şuanda ticari, siyasi, ekonomik ve kültürel ilişkilerini geliştiren bir Türkiye vardır. Türkiye'nin AB'ye üyeliğiyle şunu iyi bilmeliyiz ki İran da AB'ye adeta komşu olacaktır. Türkiye'nin bölge ülkeleriyle ekonomik ve siyasi ilişkilerinin karşılıklı güven ve iş birliğine dayandığını görmekteyiz. Bu bakımdan İran'la ilişkilerimiz özel bir önem taşımaktadır, bunun ötesinde stratejik bir önem taşımaktadır" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Erdoğan, iki ülke üzerinden yürütülen doğu batı ticaretinin bu ülkelerin kültürel zenginliğine de katkıda bulunduğunu belirterek, "İran ile Türkiye'nin ekonomik ve ticari bağlarını geliştirmek sadece iki ülkenin çıkarına değil, genel olarak bölge insanlarının çıkarına da olacak bir çıkıştır. Onun için bu toplantı küçümsenecek bir toplantı değildir. Bu toplantının sonunda bana göre iyi görüntüler vardır" ifadelerini kullandı.

Türkiye ile İran arasındaki insanı yakınlığı da yansıtan turizm hareketine de dikkat çeken Erdoğan, "Bizler gerek Türkiye'den İran'a, gerekse İran'dan Türkiye'ye bu gidişleri artırmak suretiyle birbirimizle bir dayanışmayı da sağlamak durumundayız. İki ülke haritasına baktığımızda ülkelerimizin birbirlerine ne kadar ihtiyaç duyduklarını ve her alanda işbirliği yapmalarını görmek mümkündür. İran, Türkiye'nin doğuya açılan bir kapısıdır, olmalıdır. Türkiye de İran'ın batıya açılan kapısıdır, olmalıdır" dedi.

Gerek Türkiye olarak biz gerek İran yönetimi olarak iş adamlarının önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini vurgulayan Başbakan Erdoğan, İranlı iş adamlarını Türkiye'ye davet etti. Türkiye'de artık yerli ve yabancı iş adamı ayırımı olmadığını belirten Erdoğan, İranlı iş adamlarının Türkiye'deki yatırımlarının çok çok az olduğunu söyledi. Erdoğan, Türkiye'nin ise İran'da yatırım yapan 3. ülke konumunda olduğunu ifade ederek, bu açığın kapatılması, bunun için de bir dayanışma ve güvenin tesisi yönünde adım atılması gerektiğini kaydetti.

Reklam
Reklam