Erdoğan, İsrail'i kınadı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İsrail'in Gazze'ye yönelik yaptığı saldırıları kınadı.

Erdoğan, "Bu saldırı bize karşı da yapılmış bir saygısızlıktır. Biz, şu veya bu ülke değiliz. Her şeyden önce demokratik, laik, sosyal bir hukuk devletiyiz. Barışı yaygınlaştırmak, onu egemen kılmak için gayret eden bir ülkeyiz. Biz, bu tür girişimler içinde bulunurken, öbür tarafta Filistin'de, zaten adeta bir açık hava hapishanesi içinde bulunan Gazze'deki insanlara karşı yapılan bu hareket, barışa indirilmiş bir darbedir" dedi.

Reklam
Reklam

Erdoğan, TBMM'de gazetecilerin "İsrail'in, Gazze'ye yönelik hava saldırılarını" sorması üzerine; Dışişleri Bakanlığının, bu konuyla ilgili sert bir açıklama yapacağını ifade ederek, hava harekatını, tamamen orantısız bir güç kullanımı olarak gördüğünü söyledi.

İSRAİL BAŞBAKANINI ARAMAYACAĞIM

Erdoğan, yetkililerden aldığı bilgileri aktardıktan sonra, "Barış için bu kadar çaba sarf ettiğimiz bu dönemde, İsrail'in böyle bir yola tevessül etmesini, her şeyden önce barışa, barış teşebbüslerine indirilmiş bir darbe olarak görüyorum. Süratle bu yaklaşımın durdurulmasını, bundan vazgeçilmesini özellikle vurguluyorum. İsrail Başbakanı Ehud Olmert'i aramayı düşünüyordum, ama iptal ettim. Aramayı düşünmüyorum İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları olunca aramaktan vazgeçtim" dedi.

Başbakan şöyle devam etti:

"Çünkü, bu bize karşı da yapılmış saygısızlıktır. Biz, şu veya bu ülke değiliz. Her şeyden önce demokratik, laik, sosyal bir hukuk devletiyiz. Barışı yaygınlaştırmak, onu egemen kılmak için gayret eden bir ülkeyiz. Biz, bu tür girişimler içinde bulunurken, öbür tarafta Filistin'de, zaten adeta bir açık hava hapishanesi içinde bulunan Gazze'deki insanlara karşı yapılan bu hareket, barışa indirilmiş bir darbedir. İsrail'in buradaki yaklaşımını da bundan sonraki süreçte göreceğiz. Dünyaya, uluslararası camiaya bunu sürekli olarak duyurmaya, anlatmaya devam edeceğiz. Birleşmiş Milletleri de süratle burada göreve davet ediyorum. Arayacaksam, ilk etapta arayacağım kişi, şu anda, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun olacaktır."

Reklam
Reklam

BAYKAL: BÜYÜK ÜZÜNTÜ DUYUYORUM

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, İsrail'in Gazze saldırısından büyük üzüntü duyduğunu söyledi. Baykal, bu saldırının ABD'de başkanlık değişiminden hemen önce yapılmış olmasına dikkat çekti.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, partisinin milletvekilleri, belediye başkanları ve ilçe başkanları ile birlikte İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından işletilen tarihi Asansör'ün bulunduğu restorantta öğle yemeği yedi. Basına kapalı yemeğin çıkışında Baykal, gazetecilerin sorusu üzerine, Gazze saldırısını şu sözlerle değerlendirdi:

"Çok acı bir tablo ile karşı karşıyayız. Tekrar böyle bir çatışma noktasına gelmiş olması çok üzüntü verici. Hem Amerika bakımından hem Türkiye bakımından. Bu sorunun çözülmemiş olması maalesef dünyada terörün gelişmesine en büyük katkıyı yapıyor. Bir türlü bu konunun önemini dünyanın büyük güç merkezleri anlamış değil. Bu nedenle bu konu hala çözülemedi. Amerika'da bir liderlik değişiminin hemen öncesinde bunun yapılmış olmasının da ayrı bir anlamı var tabii. Bu yöntemlerle bu konu çözülmez. Bunu anlamış olmamız lazım. Konuyu kalıcı bir şekilde mutlaka çözmek için uluslararası güçlerin devreye girmesi lazım. Bölgede tarafların kabul edebileceği barışı taraflara kabul ettirmek lazım. Kendi içlerinde böyle bir süreci başarıya ulaştıramayacakları görülmüştür. Kararlı bir uluslararası uzlaştırmaya ihtiyaç var. Çok üzüntü içindeyim. Maalesef bu çatışma dünyada terörün gelişmesine de yardımcı oluyor. Terör bir türlü denetim altına alınamıyor. Oralardan besleniyor. Bu terör kaynakları oralara kadar uzanıyor ve oralardan bütün dünyaya yayılıyor ve çatışmayı uluslararası boyuta taşıyor. Bunu sona erdirmek lazım."

Reklam
Reklam