Erdoğan: "Kendi kendileriyle çelişiyorlar"

ANKARA (ANKA)- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yeni Anayasa çalışmalarını eleştirenlerin 10 yıl önce kendilerinin teklifler ortaya koyduğunu belirterek, "Bugün nedense farklı yaklaşımlar ortaya koyarak, kendi kendileri ile çelişir hale geldiler" dedi.

Başbakan Erdoğan, Kamu Araştırmaları Vakfı tarafından düzenlenen "Türkiye Anayasasını Arıyor" panelinde konuştu. Türkiye'nin Avrupa Birliği sürecinde yaşadığı demokratik ve idari ve iktisadi reformların çağdaş medeniyet seviyesinin üzerine çıkmak amacıma yönelik olduğunu söyledi.

Reklam
Reklam

-ÇANAKKALE RUHU-
Erdoğan, Cumhuriyet'in temel değerlerini koruyan ortak bir ideal ve hedef etrafında devlet ve millet kaynaşmasını sağlamanın önemine değinerek, Türkiye'nin bunu başarması durumunda aşamayacağı bir engel olmadığını belirtti. Erdoğan, "Bu milletin Çanakkale savunmasında gösterdiği kahramanlık, bunun en açık net örneklerinden bir tanesidir. Yine Kurtuluş Savaşımızda ortaya çıkan milli mücadele ruhunu hatırlayalım. Çanakkale ruhu, milli mücadele ruhu, bizi tek bir millet yapan değerleri en yüksek seviyede ortaya koymuştur. Diyorum ki, gelin bu değerlere sımsıkı sarılalım. Birbirimizi hiçbir ayrım yapmaksızın kucaklayalım" dedi.
Cumhuriyet tarihi boyunca dayanışma ruhunun önemli atılımları gerçekleştirmede itici bir güç olduğunu ifade eden Erdoğan, "Ayrılıklar üzerinden, farklılıklar üzerinden, semboller üzerinden yapılan siyaset Türkiye'ye bir şey zaman hiçbir şey kazandırmamış aksine kaybettirmiştir" diye konuştu.

-TEPKİLER TAHRİK BOYUTUNA VARMASIN-
Konuşmasında Türkiye'ye yönelen tehditlere ve teröre de değinen Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:
"2 gün önce Cumhuriyetimizin 84. kuruluş yıldönümü coşkusunu yaşadık. Yediden yetmişe herkes bu coşkuyu yaşadı. Heyecanını bir bayram havasında gösterme imkanı buldu. Teröre ve terör destekçilerine verilmiş bundan daha güzel bir cevap olamaz. Elbette tepkimizi ortaya koyacağız. Bundan daha tabii bir şey yok. Ancak bunun ölçüsü kaçarsa, bu bir tahrik boyutuna varırsa, tepkiler kardeşliğimize, birliğimize, beraberliğimize yönelirse o zaman aramıza nifak ekenleri sevindirmekten başka bir şey ortaya çıkmaz. Biz tam tersine, çok daha fazla kenetleneceğiz, çok daha birlik, beraberlik, kardeşlik içinde olacağız, terörizm ve terörist, halk desteğini kaybedecek."

Reklam
Reklam

-KENDİ KENDİLERİYLE ÇELİŞİYORLAR-

Türkiye'de yeni bir anayasanın yapılması konusunda geniş tabanlı bir mutabakatın oluştuğunu kaydeden Erdoğan, bu konuda farklı ifadelere de saygı duyduğunu söyledi. Başbakan Erdoğan, 10 yıl önce Anayasa teklifleri ortaya koyanların bugün farklı yaklaşımlar içinde olduklarını belirterek, "Kendi kendileri ile çelişir hale geldiler" dedi.

Türkiye'nin "halkın ihtiyaçlarına ve beklentilerine karşılık veren, evrensel değerler ve demokratik hukuk devleti anlayışını yansıtan, iç tutarlılığı olan, dünya ile uyumlu anayasayı" hak ettiğini söyleyen Erdoğan konuşmasına şöyle devam etti:

"Bizim yapmaya çalıştığımız, 1982'den bu yana eleştirilen, zaman içinde çok fazla değişikliğe uğradığından iç bütünlüğü kaybolan mevcut anayasa yerine, tüm toplumsal kesimlerin içine sindireceği ve en geniş uzlaşma ile hazırlanacak yeni bir anayasaya ulaşmaktır. Yapmak istediğimiz budur. 1982 Anayasası bugüne kadar bir çok kez revizyona uğramış, yaklaşık üçte biri değiştirilmiştir. Mevcut anayasamızın iç bütünlüğü bozulmuştur. Bizim, hareket noktamız bugüne kadar farklı kesimlerden gelen tüm eleştirileri dikkate alarak yine tüm kesimlerin içine sinecek bir metin ortaya koyabilmektir."

Reklam
Reklam

-TASLAK YAKINDA AÇIKLANACAK-
Erdoğan yeni Anayasanın "en geniş mutabakat" ile hazırlanacağını ve "milletin onayına" sunulacağını dile getirerek taslakla ilgili çalışmaların son aşamaya geldiğini açıkladı. Taslağın kamuoyunda tartışılmasını isteyen Erdoğan, "Bizim herhangi bir ön kabulümüz, ön yargımız yoktur, Kesinleşmiş burada herhangi bir tespit yoktur. Bu bakımdan toplumun tüm katmanlarına, özellikle bu konuyla ilgilenebilecek her kesime açmanın gayreti içinde olacağız. Bu çalışmayı bunun için yapıyoruz" diye konuştu.

Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu, başında bulunduğum partinin bir anayasası değildir. Sadece hazırladığımız bir taslaktır. Tüm siyasi partilerin meydanlarda buna yönelik sözleri vardır. Hepsi de 82 Anayasası'nı eleştirdikleri gibi yeni bir anayasaya ihtiyaç duyulduğunu hep meydanlarda söylemişlerdir. Ama iş bu safhaya gelince, nedense farklı yaklaşımlar ortaya konulmaktadır. Biz hazırlıklarımızı yaptıktan sonra Meclis Başkanlığına sunacağız, sunduktan sonra Anayasa Komisyonunda, Anayasa Komisyonu isterse alt komisyonda en geniş şekilde, tüm partilerin katılımıyla tartışılacak, görüşülecek ve bütün bu görüşmelerden sonra ortaya çıkacak bir metin Genel Kurul'a gidecek. Genel Kurul'da tartışıldıktan sonra da artık Cumhurbaşkanımıza, ardından da milletimizin onayına sunulacak. Milletimiz burada herhangi bir dayatmaya fırsat vermeden kararını verecek ve demokratik bir anayasayı hep birlikte oluşturmuş olacağız."

Reklam
Reklam

-DERDİMİZ BAĞCIYI DÖVMEK DEĞİL-
Anayasayla ilgili yürütülen tartışmaları dikkate aldıklarını ifade eden Erdoğan, "Derdimiz bağcıyı dövmek değil. Derdimiz, milletçe bu güzel bağın üzümünü beraber yemektir" dedi.

Erdoğan, erken eleştiri getirenleri de "dereyi görmeden paçaları sıvayarak bir bardak suda fırtına koparmak isteyenler" olarak değerlendirerek şöyle dedi:
"Bazılarını anlayışla karşılıyorum, ancak bazılarının işi adeta niyet okumaya dönüştürmüş olması son derece üzücü. Ortada bizim herhangi bir taslağımız yok. Çok değerli bilim adamlarımızın hazırladığı ve bize sunduğu bir taslak var. Bu taslak üzerinde yapılmış olan çalışmalar, müzakereler var." (ANKA)