Erdoğan: Kıbrıs’taki Sorunu Tarihe Gömelim Istiyoruz

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kıbrıs sorununu aşmak ve tarihe gömmek istediklerini söyledi. Erdoğan, Türkiye’nin bu...

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kıbrıs sorununu aşmak ve tarihe gömmek istediklerini söyledi. Erdoğan, Türkiye’nin bu konuyla ilgili garantör ülke olduğunu dile getirdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakanlık Ofisi’nde Yunanistan Başbakanı ile birlikte basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Erdoğan, “Türkiye-Yunanistan arasında Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi Toplantısı’nı 2010 yılında Atina’de gerçekleştirmiştik. Bugün ikincisini gerçekleştiriyoruz. Birinci buluşmada 22 belgeye imza atmıştık bu defa 25 belgeye imza attık. Bu iki ülke arasında üst düzeyli adımların ne denli gelişme gösterdiği bakımından önemli. Türkiye ile Yunanistan iki komşu ülke.” dedi.

Reklam
Reklam

İkili ilişkilerin önemine değinen Erdoğan şöyle devam etti: “Şunu özellikle vurgulamak isterim; Türkiye ile Yunanistan arasında oluşturduğumuz Yüksek Düzeyli İstişare Toplantısı, Türk-Yunan ilişkilerinde önemli bir kilometre taşı oluşturuyor. İkili ilişkilerimizde çok büyük ivme söz konusu. Önümüzdeki dönemde yeni işbirliği alanları geliştirilmesi için neler yapabileceğimizi gözden geçirme fırsatımız oldu. Türkiye ile Yunanistan arasındaki ticari ilişkiler rekora koşuyor. Ticari denge aleyhimize de olsa biz bunu sorun olarak telakki etmiyoruz. Yunanistan söz konusu dönemde ülkemize en fazla yatırım yapan 5.ülke konumundadır. Bunu önemsiyoruz. Türkiye’den Yunanistan’a yapılan yatırımları artırmanın gayreti içindeyiz. İki senedir toplamda 1 milyonu aşkın Türkiye ve Yunanistan vatandaşları karşılıklı olarak ülkeleri ziyaret ediyorlar.”

Samaras ile ikili görüşme yaptıklarını hatırlatan Erdoğan, “Biz ikili görüşmemizi yaparken bakanlarımız heyetler arası görüşmeleri gerçekleştirdiler. Yapıcı atmosferin karşılıklı anlayış ve iyi komşuluk ilişkilerini geliştireceğine inanıyorum. Yunanistan ile aramızda görüş ayrılıklarımız olabilir. Diyalog kanalları ile çözüme kavuşturmak istiyoruz. AB konusunda desteğini yanımızda gördüğümüz bir ülke. Bundan sonraki süreçte bu desteğin artacağına inanıyoruz. Kıbrıs meselesinde her iki ülke garantör ülke. Kıbrıs’taki sıkıntıları alaşım istiyoruz, bu sorunu tarihe gömelim istiyoruz.” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Yunanistan Başbakanı Samaras ise basın toplantısında yaptığı konuşmada, “Bugün yaptığımız görüşme yararlı ve yapıcı. Sıcak misafirperverlik için teşekkür ediyorum. Bugün Türk-Yunan ilişkileri için iyi bir gün. 25 anlaşmaya imza attık. Yeni işbirliği alanları aranıyor. Bunlar bizim bağlarımızı güçlendirecek alanlar. İlişkimiz büyük krizler ve gerginliklerden geçti. Aldığımız kararlarla farklı bir davranış biçimini gerçekleştirmek amacıyla karşılıklı saygıyı temin etmeye çalışıyoruz. Karşılıklı saygı, uluslararası hukuk ve milli egemenlik olmadan gösterilecek çaba ölü doğacak bir çabadır. Yunanistan Türkiye’nin Avrupa vizyonunu desteklemiştir. Gerçekten Tayyip Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde bu vizyon Türkiye’de gerçekleştirilen başarılı reformlar için lokomotif olmuştur. Bunlar herkesin kabul ettiği reformlardır.” ifadelerini kullandı.

Ruhban okulunun açılmasıyla ilgili soruya cevap veren Yunanistan Başbakanı, Ruhban Okulu konusunda Yunanistan’ın uluslararası hukuktan elde ettiği hakların kalıcı olduğunu söyledi. Terör sorunu hakkında sorulan sorulara da yanıt veren Yunanistan Başbakanı, “Yunanistan’ın bu fenomeni en aza indirmesi için iradesi vardır. Terörist olayı sadece Türk ve Yunanistan için kötü sonuçları yoktur. Bütün dünyayı rahatsız edecek sonuçları vardır. Hepimiz bununla mücadele etmelidir.” dedi.

Reklam
Reklam

Başbakan Erdoğan ise terör sorununa ilişkin yaptığı değerlendirmede, “Yunanistan terörden çok sıkıntı yaşamış ülkedir. İlgili bakanlıklarımız bu konuda çok daha sık temas halinde olacaklar. Teröre karşı ortak mücadelenin adımlarını atacağız.” şeklinde konuştu.

İki ülke arasında imzalanan protokollerin amacının sorulması üzerine Yunanistan Başbakanı şunları söyledi: “Krize rağmen Yunanistan bölgenin güvenliği için güçlü bir unsurdur. İstikrar için öyledir. Dolayısıyla iyi komşuluk ilişkilerinin artması bu prosedür çerçevesinde olması, aramızdaki sorunların çözülmeye çalışılması her zaman olumludur. Türkiye’nin Başbakanını duydunuz iki ülke arasındaki ticaret hacminin artması kısa sürede 10 milyara çıkması ben bunu ‘olabilir’ olarak görüyorum. Bu kalkınma açısından bir dinamik olabilir. Her iki ülkeyi de ilgilendiren uzun zamandan beri konular var. Kıbrıs konusunun adil çözülmesini istiyoruz. Son olarak şunu söylemek istiyorum. Kalkınmayı barışın hizmetine sunuyoruz.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz