‘Erdoğan Koca Bir Ülkeyi Tıka Basa Yedi’

Bu satırlar, ABD başkenti Washington’ın etkili haber-analiz sitelerinden Politico’da dün yayınlanan bir yazıdan.

“Cumhurbaşkanı olarak görev yaptığı topu topu 90 gün içinde Türkiye’yi yalayıp yuttu.''

''Kendisi cumhurbaşkanı ama aynı zamanda fiilen başbakan. O kadar da değil. Dışişleri bakanı ve başyargıç; savcı ve belediye başkanı; rektör ve babalık. Erdoğan’ın Türkiye’yi nasıl da tıka basa mideye indirdiğini en iyi anlatan şey ise 350-650 milyon dolarlık maliyeti, 1000 odası ve yaklaşık 300 bin metrekareye varan arazisiyle ‘Ak Saray.’'

''Türkiye’yi tıka basa mideye indiren Cumhurbaşkanı.’

ABD başkenti Washington’ın etkili haber-analiz sitelerinden Politico’da dün yayınlanan bir yazıyı okudunuz. Yazının başlığı, ‘Türkiye’yi tıka basa mideye indiren cumhurbaşkanı.’ Yazan da ABD’nin saygın kurumlarından Dış İlişkiler Konseyi’nin (Council on Foreign Relations) Türkiye’yi de yakından izleyen Ortadoğu uzmanlarından Steven A. Cook.

Reklam
Reklam

Üstün siyasi yetenekleri, kopuk ve pısırık bir muhaleftin beceriksizliği, siyasi baskı ve korku.”

Yazı şöyle sürüyor: “Erdoğan’ın AKP’si Müslüman alemindeki İslamcılık sonrası siyasi partilerin en ilgi çekicilerinden biriyken Türkiye’nin çıkarlarını tek bir adamın ihtirasına teslim eden bir dalkavuk yuvasına döndü. Parti bu süreçte, Erdoğan’ın otoriter ve hatta gerici yöneliminin aracı rolüne giderek daha sıkı sarıldı.”

“Erdoğan bu özgürlükçü hamlelerin çoğunu geriye sardı; emrindeki devleti muhalefeti ezmek, muhaliflerini sindirmek ve hepsinden öte, servetini ve gücünü artırmak için kullandı.”

Erdoğan’ın başarılarının hafife alınamayacağını, bu nedenle ABD ve AB tarafından takdir edilip ödüllendirildiğini de belirten Cook ‘Ancak’ deyip yazısını şöyle bitiriyor: “Erdoğan bu özgürlükçü hamlelerin çoğunu geriye sardı; emrindeki devleti muhalefeti ezmek, muhaliflerini sindirmek ve hepsinden öte, servetini ve gücünü artırmak için kullandı.”

Yazının İngilizce orjinal hali için POLITICO Magazine sitesine bir göz atın deriz.
-----------------------------------------------------------------------------------

Reklam
Reklam