Erdoğan: Kota uygulaması kadına saygısızlık

Ankara (AA)- AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Bir gerçeği açıkça söyleyeceğim; Batı toplumlarında bunun üzerinde dururlar ama bizim
teşkilatımız artık bu işi aşmış durumda. O da nedir? 'Efendim kota'... Biz kota gibi zoraki yollarla arzu edilen sonuçlara ulaşılamayacağını ve kota uygulamasının kadına saygısızlık olduğunu kabul ediyoruz"' dedi.

Partisinin Kadın Kolları'nca düzenlenen "Uluslararası İş'te Kadın Kongresi"ne katılan Erdoğan, şöyle konuştu:

"Bir gerçeği açıkça söyleyeceğim; Batı toplumlarında bunun üzerinde dururlar ama bizim teşkilatımız artık bu işi aşmış durumda. O da nedir? 'Efendim kota'... Biz kota gibi zoraki yollarla arzu edilen sonuçlara ulaşılamayacağını ve kota uygulamasının kadına saygısızlık olduğunu kabul ediyoruz. Kota uygulaması kadını erkeğin inayesine mahkum etmektir, yani erkek lütfedecek ondan sonra da kadınlar da parlamentoya girecek, böyle şey olmaz. Olması gereken ne? Önünü açmak, yarışa gayet güzel bir zeminde girmesini sağlamak, kaliteli olan, bayanlara bu yolu açmaktır. Ben başkanımıza hep şunu söylüyorum; Niye sen hanımların toplantılarına
erkek spiker getiriyorsun. Yanlış bir şey, bundan sonra hanımların toplantılarında bir defa kesinlikle hanım spikerler olacak. Bugün onu başardığı için ayrıca teşekkür ediyorum. Üstelik de dışardan ısmarlama spikerler değil. Üç kardeşimizin üçü de kadın kollarımızda çalışan bayan olmaları nedeniyle ayrıca kutluyorum.Siyasette benim bir anlayışım var; Siyasette insan mı yetiştireceksin? Eğer yüzmeyi öğreteceksek karada yüzme öğretilmez, o teoriktir. Gerektiğinde uygun bir havuzun içine atacaksın, yüzmeyi öğreteceksin. Çünkü atmosferinde öğreteceksin, dışarda değil. Teoride siyaset pratikle kesişmediği için netice vermez. Teoriyi pratikle buluşturursanız netice alırsınız. Bunu başarmak en önemlisi.Biz göreve geldiğimizde 800 bin yavrumuz okula gönderilmiyordu. Şimdi 350 bin kız çocuğumuz okula gidiyor. Tulumbaya suyu koyduk. Bu tulumbayı düzgün olarak çalıştır. Kadına olan saygımızın gereği olarak bunu yapıyoruz. Madem demokrasi katılımcılıktır, demokrasinin gereği olarak bu zemini hazırlamamız lazım."

Reklam
Reklam

Başbakan Erdoğan, kadınlarla ilgili sorunların çözümü için mevzuat düzenlemelerinin ötesinde köklü bir zihniyet değişiminin gerektiğini belirterek, "Hiçbir töre, hiçbir gelenek, hiçbir anlayış insanın insana karşı şiddet kullanmasının mazereti olamaz. Hele hele kadının şiddete maruz kalması daha da vahim bir durumdur" diye konuştu.
Erdoğan, şunları kaydetti:

"Kadını özel hayata hapseden, kamu alanından dışlayan, cinsiyet ayrımcılığına dayalı baskıcı ve tutucu anlayışlar asla medeni olamaz. Kadınların sosyal ve siyasi hayata daha fazla katılmalarını tüm insanlığın ortak kazanımı olarak görüyoruz. Kadın sorunlarının kaynağını belli bir coğrafyada, tek bir inanç ya da medeniyet sisteminde aramak yanlıştır. Kadınların toplumdaki yeri konusunda yaşanan sıkıntıları böyle kolaycı ve toptancı yaklaşımla ne anlayabiliriz ne de çözebiliriz. Konuyu daha derinlikli ve samimi bir yaklaşımla değerlendirmek durumundayız. Kadınlarla ilgili sorunların çözümünde, mevzuat düzenlemelerinin ötesinde köklü bir zihniyet değişiminin gerektiği açıktır. Örneğin hiçbir töre, hiçbir gelenek, hiçbir anlayış insanın insana karşı şiddet kullanmasının mazereti olamaz. Hele hele kadının şiddete maruz kalması daha da vahim bir durumdur. Eğitim seviyesinin yükselmesine ve yaşam kalitesinin artmasına paralel olarak yükselen bilinç düzeyi sayesinde bu sorunların da kısa zamanda çözüleceğine inanıyorum."

Reklam
Reklam