Erdoğan: ''Küresel krize karşı hazırlıklıyız''

Aşkabat - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD merkezli küresel dalgalanmanın, tüm açık piyasaları az ya da çok etkisi altına aldığını belirterek, "Türkiye olarak küresel krize karşı son derece hazırlıklıyız. Tedbirlerimizi de almış bulunuyoruz" dedi.

Erdoğan, Aşkabat President Otel'de düzenlenen Türkiye-Türkmenistan İş Forumu'nda yaptığı konuşmada, ekonomik dalgalanmanın ABD ile sınırlı kalmadığını söyledi.

Krizin tüm açık piyasaları az ya da çok etkisi altına aldığını ifade eden Erdoğan, "Türkiye olarak küresel krize karşı son derece hazırlıklıyız. Tedbirlerimizi de almış bulunuyoruz. Özellikle 1980 sonrasında Türkiye'nin, ortalama 3 yılda bir ekonomik krizlere sahne olması bize ciddi tecrübeler kazandırmıştır. Hükümetimiz döneminde çok köklü reformları hayata geçirdik.

Reklam
Reklam

Finans ve mali sektörü yeniden yapılandırdık. Özellikle bankacılık sektörünü çok sağlam temeller üzerine inşa ettik. Örneğin bu dönemde bankaların kredi noktasında herhangi bir geri dönüş sıkıntısı olmamıştır."

AB üyeliğinin Türkiye'nin tarihi hedeflerinden biri olduğunu dile getiren Erdoğan, iktidarları süresince bu hedefe yönelik somut adımlar attıklarını ve müzakereleri kararlı bir şekilde sürdürdüklerini belirtti.

Erdoğan, Orta Doğu, Balkanlar ve Kafkasya'daki ihtilafların çözüme kavuşması için Türkiye olarak her türlü çabayı gösterdiklerini de ifade etti.

Türkmenistan'ın bağımsızlıktan sonra gösterdiği gelişmelere dikkati çeken Erdoğan, Türkiye olarak Türkmenistan'ın elde ettiği başarılardan büyük mutluluk duyduklarını söyledi.

Türkmenistan'ın merhum Cumhurbaşkanı Saparmurad Türkmenbaşı'nın "bir millet iki devlet" sözlerini de hatırlatan Erdoğan, iki ülke arasındaki münasebetleri bu sözün ortaya koyduğunu kaydetti.

-"Türkmenistan ata yurdumuz"-
Başbakan Erdoğan, "Bizler Türkmenistan'ı ata yurdumuz olarak görüyoruz. Nitekim Türkmenistan'ın bağımsızlığını ilk günden itibaren destekledik ve kalkınma mücadelesinde elimizden gelen gayreti gösterdik" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Erdoğan, Türkiye ve Türkmenistan'ın "dost olmanın ötesinde adeta akraba, kardeş olduklarını" dile getirdi.

İktidarları döneminde Türkiye'nin gösterdiği ekonomik gelişmelere de değinen Erdoğan, ekonomideki göstergelerden örnekler verdi.

Erdoğan, Türkiye'ye 2003 yılından önce gelen yıllık ortalama küresel yatırım miktarının 1 milyar dolar olduğunu, 2007 yılı sonu itibariyle bu rakamın 22 milyar dolara ulaştığını, bu yılki tahminin ise 15 milyar dolar olduğunu belirtti.

Başbakan Erdoğan, hedeflerinin Cumhuriyetin 100. yılında Türkiye'yi dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına taşımak olduğunu bildirdi.

AA