Erdoğan Londra’da “soykırım” uyarısı yapacak

Başbakan Erdoğan’ın, yarın Londra’da İngiliz Başbakanı Brown ile yapacağı görüşmede Nisan ayında Avam Kamarası’nda görüşülecek “soykırım” tasarısına ilişkin uyarılarda bulunması bekleniyor.

ANKARA (ANKA) - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, yarın Londra’da İngiliz Başbakanı Gordon Brown ile yapacağı görüşmede Nisan ayında Avam Kamarası’nda görüşülecek “soykırım” tasarısına ilişkin uyarılarda bulunması bekleniyor.

ABD ve İsveç’in ardından “soykırım” tasarısının, Türkiye ile İngiltere arasında da sorun yaratabileceği belirtiliyor. Avam Kamarası’nın 30 Nisan’da “soykırım” tasarısını ele alması öngörülüyor. Söz konusu tasarının Başbakan Erdoğan’ın yarın Londra’da İngiliz mevkidaşı Gordon Brown ile yapacağı görüşmede gündeme gelmesi, Erdoğan’ın, onaylanması halinde tasarının olası etkilerine ilişkin uyarılarda bulunması bekleniyor.

Reklam
Reklam

Bu çerçevede tasarının onaylanmasının ikili ilişkilere zarar verileceği, Türk-Ermeni ilişkilerinin normalleşmesi sürecinin sekteye uğratılacağı vurgulanacağı belirtiliyor.

Öte yandan görüşmede Türkiye’nin AB süreci de ele alınacak. İngiltere, AB’de Türkiye’nin üyelik hedefine destek veren ülkeler arasında yer alıyor.

Görüşmelerin ağırlıklı diğer bir gündem maddesini, Kıbrıs oluşturacak. Garantör ülkelerden İngiltere, Kıbrıs’ta sürdürülen kapsamlı müzakere sürecini destekliyor.

Erdoğan ile Brown arasında iki ülkenin çok yakından ilgilendiği, Afganistan, Irak ve Ortadoğu sorunlarının yanı sıra Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesi süreci de üzerinde durulması bekleniyor.

-DÖRT BAKAN EŞLİK EDECEK-

Başbakan Erdoğan’ın Türkiye-İngiltere İş Forumu'na katılacağı İngiltere ziyareti sırasında kendisine kalabalık bir heyet eşlik edecek.

Heyette Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’ın yanı sıra Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ve milletvekilleri bulunacak.

Reklam
Reklam

Erdoğan, Türkiye-İngiltere İş Forumu'nda iki ülkenin önde gelen iş adamlarına hitap edecek.

Devlet Bakanı Egemen Bağış, yarın sabahı İngiltere'nin AB İşleri Bakanı Chris Bryant ile çalışma kahvaltısında bir araya gelecek.

-İNGİLTERE’DEKİ “SOYKIRIM” TASARISI-

İngiltere'de Ocak ayında Avam Kamarası'nda ilk defa ele alınan "soykırımı anma günü" yasa tasarısına ilişkin ikinci oturumun, 30 Nisan'da gerçekleşmesi öngörüyor.

İktidardaki İşçi Partisi milletvekili Andrew Dismore tarafından hazırlanan yasa tasarısı, 6 Ocak'ta Avam Kamarası'na sunulmuştu. Tasarının, yasallaşması için Lordlar Kamarası’ndan geçmesi ve Kraliçe tarafından onaylaması gerekiyor.

ABD ve İsveç’te tasarıların geçmesinden cesaret alan İngiltere’deki Ermeni kuruluşları ile Ermenistan hükümeti ve siyasi partilerin Avam Kamarası’nın tasarıyı onaylaması için yoğun bir çaba göstereceği belirtiliyor.