Erdoğan mahkememizi hedef gösterdi

Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yüksek mahkemeye hakaret ettiğini belirterek kendisi hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.

Tülay Tuğcu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı süreciyle ilgili olarak dün yaptığı "Tarih bu kararı alanları yargılayacaktır. Ben tarafsız yargı istiyorum. Bu bitmedi. Çok konuşulacak. Bu yargı için talihsizliktir, yüz karasıdır. Zorlamayla dayatmayla verilmiştir. Akılla, ilimle, tecrübeyle izahı mümkün değildir" şeklindeki sözleri üzerine bugün yüksek mahkeme üyelerinin toplantı yaptıklarını ve açıklama yapma kararı aldıklarını söyledi.

Reklam
Reklam

Tuğcu, Yüce Divan yargılamalarının yapıldığı salondaki basın toplantısında, "Anayasa Mahkemesi'nin Cumhurbaşkanı seçimi sürecinde verdiği kararla ilgili olarak Başbakanın giderek artan dozda eleştiri ve saygı sınırlarını aşıp, mahkememize hakaret oluşturan beyanlarda bulunması karşısında açıklama yapılması zorunluluğu görülmüştür" dedi.

Tuğcu, Anayasa Mahkemesi'nin cumhurbaşkanlığı süreciyle ilgili aldığı kararın bilimsel düzeyde hukuksal olarak eleştirilebileceğini ileterek şunları söyledi:
"Çağdaş demokrasilerde tüm kurumların yetki ve sorumlulukları belirlenmiş olup bunların birbirleriyle rekabet içinde ve husumet güdüleriyle çalışmaları olanaksız bulunduğundan yapılan eleştirilerin belirtilen Anayasal çerçeveyi aşması kabul edilemez. Bu bağlamda Başbakanın hukukun üstünlüğü ve yargı kararının tartışmasız bağlayıcılığı ilkelerini dışlayan, üstlendiği görev ve devlet adamı sorumluluğu ve ciddiyetiyle bağdaşmayan tehdit, hakaret ve husumet içeren ‘Tarih bu kararı alanları yargılayacaktır. Ben tarafsız yargı istiyorum. Bu bitmedi çok konuşulacak. Bu yargı için talihsizliktir, yüz karasıdır. Zorlamayla dayatmayla verilmiştir. Akılla, ilimle, tecrübeyle izahı mümkün değildir' biçimindeki söylemleri mahkememizi doğrudan hedef göstermektedir."

Reklam
Reklam

ANAYASA'NIN YORUMU YETKİSİ VE TEKELİ SADECE ANAYASA MAHKEMESİNDE

Tülay Tuğcu, parlamento tasarruflarının Anayasaya uygunluğunu denetleyip, yasamanın Anayasal sınırlar içinde kalmasını sağlamanın Anayasa Mahkemesinin görev alanına girdiğini hatırlatarak, bunun Anayasanın üstünlüğü ve bağlayıcılığı konusunda güvence oluşturduğunu söyledi. Tuğcu, Anayasa Mahkemesi üyelerinin kararlarını bağımsız, Anayasaya hukuka uygun olarak vicdani kanaatlerine görev verdiğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu işlevin göz ardı edilmesi, öncellikli görevi hukuka saygı ve bu yönüyle topluma önderlik etmesi gerekenlerin saygınlıklarına da gölge düşürmektedir. Anayasa, yargı kadar yasama ve yürütmeye de görev ve sorumluluklar yüklemektedir. Hukukun üstünlüğünün ve toplumsal barışın sağlanabilmesi kuşkusuz Anayasal organların bu bilinçle hareket etmelerine bağlıdır. Mahkememizin kendisine Anayasayla verilen görevini her zaman olduğu gibi bundan böyle de yansır biçimde yerine getireceği Anayasanın yorumlanması yetki ve tekelinin sadece Anayasa Mahkemesi'ne ait olduğu, bunun dışında kalan sübjektif beyan ve ithamların hukuksal bir değir bulunmadığı kamuoyuna saygıyla duyurulur."

Reklam
Reklam

Tülay Tuğcu, bir gazetecinin Başbakan Erdoğan'ın açıklamalarıyla ilgili olarak suç duyurusunda bulunup bulunmayacakları şeklindeki sorusuna "evet bulunacağız" diye yanıt verdi. Tuğcu, tazminat davası açıp açmayacaklarına ilişkin bir soruya karşılık da "hayır" dedi.

ANKA-AA