Erdoğan, Maraşlılar gecesine katıldı

İSTANBUL (İHA) - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dolmabahçe Sarayı'nda, Maraşlılar Derneği'nce düzenlenen Necip Fazıl Kısakürek'i Anma ve Geleneksel Maraşlılar Gecesi'ne katıldı.

Kurtuluş Savaşı'nda Sütçü İmam ile destanlaşan Kahramanmaraş'ın büyük onur duyacağı isimlerden birinin de üstad Necip Fazıl Kısakürek olduğunu belirten Erdoğan, Türkiye'nin en önde gelen şairlerinden biri olan Kısakürek'in izini süren güçlü bir düşünce ve edebiyat damarının, bugün de Türkiye'de genç nesillerin ruhlarını beslemeye devam ettiğini takdirle izlediklerini söyledi.

Reklam
Reklam

Erdoğan, Necip Fazıl Kısakürek'i genç yaşta tanıma bahtiyarlığına eriştiğini, kendisinin, kelimenin tam karşılığıyla, "sözün ve fikrin asaletini hakkıyla taşıyan bir düşünür" olduğunu vurguladı.

"Ne yazık ki o acılı ve sancılı dönemlerde çoğu zaman siyah beyaz renkler hayata hakim oldu ve toplumun kanaat önderleri de bu tablodan nasibini aldı" diyen Erdoğan, yakın zamana kadar onların bu sancısını anlamanın kolay olmadığını, ama şimdi çekilen bütün sancıların var kalmak için çekildiğini bildiklerini anlattı.

Bu toprakların büyük kaygılar taşıdığını ve bu milletin büyük badirelerden geçtiğini ifade eden Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bizden önceki nesillerde olduğu gibi bizim nesiller de toplumun kanaat önderlerine ideolojik gözlükle baktılar ve açıkçası bu bakış bize çok zaman kaybettirdi. Muhabbetin, sevginin yerini husumet aldı. Allah'a şükür ki artık yeni nesiller dünyaya siyah beyaz gözlüklerle bakmıyor. Kim sözün, mananın, asaletin, hakikatin vakarını koruyorsa, kim milletin sesini yükseltiyorsa oraya yönelmemiz gerekiyor. Bu açıdan bakınca, bugünkü nesilleri çok daha talihli görüyorum. Dün birbirlerine silahla yürüyenler, dün üniversitenin koridorlarında bıçakla birbirlerinin üzerine yürüyenler bugün dostlar. Bugün müşterek işler yapıyorlar. Yarın aynı durumla bugünün gençliği de karşı karşıya kalabilir. Bugün satırla üniversite koridorlarında yürüyen, koşturan gençlere sesleniyorum: Yanlış yapıyorsunuz. Aynı masanın etrafında oturun. Farklı düşünebilirsiniz. Ne düşünüyorsanız onu konuşun, onu söyleyin. Ama birbirinize saygılı olun. Eninde sonunda bir gün bu düşünceler, fikirler değerlendirme süzgecinden geçtikten sonra örtüşebilir. Ama bu bir zaman işidir. Zira bizler bunu gördük, yaşadık. Şimdi de 'Ne yanlışlar yapmışız' diyoruz. Bu bir tecrübedir. Damdan düşenler olarak bunu söylüyorum. Aynı bedelleri bu gençlik ödemesin. Bugün bu ülkenin, bu milletin geleceğine, diline, düşüncesine, mukaddesatına, onuruna her kim sahip çıkıyorsa, reddetmeden biz de sahipleniyoruz. Yetişmemizde emeği geçen, benim düşüncemi paylaşsın paylaşmasın bütün hocalarımın ellerini öpüyorum. Zira, 'Bana bir harf öğretenin kölesi olurum', böyle bir medeniyetin mensuplarıyız."

Reklam
Reklam

Maraşlılar Derneği Başkanı Adem Koca, konuşmasının ardından Erdoğan'a, bir teşekkür plaketi sundu. Başbakan Erdoğan, daha sonra sahneye getirilen Maraş dondurmasını keserek, Milliyet Gazetesi foto muhabiri Ahmet Dumanlı'ya ikram etti. Erdoğan, gecede konser veren sanatçı Sami Aksu ile "Beraber yürüdük biz bu yollarda" adlı şarkıyı seslendirdi.

Gecede İstanbul Valisi Muammer Güler ve Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve geceye emeği geçen bazı kişilere de plaket verildi.