Erdoğan-Martins görüşmesinden notlar

ANKARA (İHA) - Avrupa Halk Partisi Grubu Başkanı Fred Martins, AK Parti'nin gruba bir an önce üyelik müracaatında bulunmasını isteyerek, "Bize üye olursanız, arkanıza güçlü bir destek almış olursunuz" mesajı verdi.

Başbakan Erdoğan, Avrupa Parlamentosu içindeki en büyük siyasi grup olan Avrupa Halk Partisi Grubu Başkanı Fred Martins'i kabul ederek, bir süre görüştü. Alınan bilgiye göre görüşmede, Martins şu anda Avrupa Halk Partisi'ne üye partilerin genel başkanlarının 10'unun aynı zamanda Başbakan olduğuna işaret ederek, AK Parti'nin bir an önce gruba üyelik müracaatı yapmasını istedi. Erdoğan'a 'Grubumuza üye olmanız, arkanıza sağlam bir destek almanızı sağlar' mesajı veren Martins, AK Parti'nin bir an önce üyelik müracaatı yapması halinde, müracaatın Aralık ayına kadar sonuçlandırılabileceğini, Aralık'tan sonra müracaat edilmesi halinde ise işlerin daha yavaş yürüyeceğini kaydetti. Martins, Başbakan Erdoğan'ı Ekim ayının son haftasında yapılacak Avrupa Halk Partisi üyesi parti liderlerinin katılacağı zirveye de davet etti. Türkiye'den daha önce Avrupa Halk Partisi'ne üye olan siyasi partiler olduğunu hatırlatan Martins, buna karşın bu partilerin hiçbirinin AK Parti kadar büyük halk desteğine sahip olmadığını, bu nedenle AK Parti'nin üyeliğine önem verdiklerini ifade etti. Martins, Avrupa Halk Partisi Grubu'na üye siyasi partilerle görüşmelerde bulunduğunu dile getirerek, tüm Hrıstiyan Demokrat partilerin AK Parti'nin gruba üyeliğine sıcak baktığını bildirdi. Başbakan Erdoğan da, AK Parti'nin bu konuyla ilgili hazırlıklarını ve değerlendirmelerini sürdürdüğünü ifade etti.

Reklam
Reklam

Öte yandan, Martins, görüşmede Türkiye'deki dini özgürlükleri de gündeme getirdi ve Heybeliada Ruhban Okulu'nun açılmasını istedi. Erdoğan ise, Türkiye'de herhangi bir dini grubun sorun yaşamadığına işaret ederek, 1972'de yapılan Anayasa değişikliği gereği Ruhban Okulu ile ilgili yetkinin YÖK'e ait olduğunu belirtti. Erdoğan, bu konuda YÖK'e bir baskı yapılmasının sözkonusu olmayacağını kaydetti.