İki lider, Ukrayna'da ve özellikle Kırım'daki olayların son derece kaygı verici olduğu, Ukrayna'nın egemenliğinin, toprak bütünlüğünün ve siyasi birliğinin mutlaka korunması, Kırım'daki çatışma ihtimalinin ortadan kaldırılması gerektiği; 16 Mart'ta yapılması öngörülen referandumun bu bağlamda hem son derece sakıncalı hem hukuka aykırı olduğu konularında mutabık kaldı.
Başbakanlık Basın Merkezi'nin internet sitesinde yer alan açıklamaya göre söz konusu telefon görüşmesi dün gece gerçekleşti.
Görüşmede, ikili ilişkilerin yanı sıra, ağırlıklı olarak Ukrayna'daki son gelişmeler ele alındı.
Ukrayna'da ve özellikle Kırım'daki olayların son derece kaygı verici olduğu, Ukrayna'nın egemenliğinin, toprak bütünlüğünün ve siyasi birliğinin mutlaka korunması, Kırım'daki çatışma ihtimalinin ortadan kaldırılması gerektiği; 16 Mart'ta yapılması öngörülen referandumun bu bağlamda hem son derece sakıncalı hem hukuka aykırı olduğu konularında iki lider mutabık kaldı.
Başbakan Erdoğan ve Merkel, mevcut krizin aşılmasında uluslararası hukuk ile ikili ve çok taraflı anlaşmalar çerçevesindeki yükümlülüklere uyulmasının büyük önem taşıdığını vurguladı.
İki lider, Ukrayna'daki krizle ilgili olarak Uluslararası Temas Grubu ve Araştırma Komisyonu kurulmasına yönelik çalışmaların önem taşıdığını teyit etti.
Liderler, hâlihazırdaki durumun ciddiyetini göz önünde bulundurarak, BM Güvenlik Konseyi, AGİT Bakanlar Konseyi ve Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nin en kısa sürede krizi ele alması gerektiği hususunda görüş birliğine vardı.
Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin Ukrayna ve Rusya'yla yakın ilişkileri, Kırım Tatar toplumuyla özel bağları ve doğrudan temas imkânları çerçevesinde, Uluslararası Temas Grubu'nun çalışmalarına katkı sağlamaya hazır olduğunu da ifade etti. (ANKA)