Erdoğan, mortgage yasası için düğmeye bastı

ANKARA (İHA) - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, 'mortgage' olarak bilinen ipoteğe dayalı konut finansmanı sistemine ilişkin tasarının Şubat ayı içerisinde yasalaştırılması için talimat verdiği öğrenildi.

Hükümet, bir süredir askıda bulunan Mortgage'in yasalaşması için harekete geçti. Bakanlar Kurulu'nda ve AK Parti Merkez Yürütme Kurulu'nda (MYK) kamuoyunda 'mortgage' olarak bilinen ipoteğe dayalı konut finansmanı sistemine ilişkin tasarının en geç Mart ayında yasalaşması için düğmeye basıldı. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener'in Bakanlar Kurulu'na 'Mortgage' ile ilgili bilgi vermesinin ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da parti kurmaylarına 'Yasayı bir an önce Genel Kurul'dan geçirin' talimatını verdi. Partinin önceki gün gerçekleştirilen MYK toplantısında konuşan Başbakan Erdoğan, 'mortgage' ile ilgili yoğun talep olduğuna işaret ederek, "Bu işi artık bitirelim. Geciktirmeden yasalaştırın" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Başbakan Erdoğan'ın talimatı doğrultusunda çalışma başlatan AK Parti yönetimi, 'Mortgage Yasası'nın TBMM Genel Kurulu'nda öne alınması için kolları sıvadı. Şu an gündemde bulunan Temel Sağlık Yasası ve bazı tasarıların yasalaşmasının ardından Mortgage Yasası'nın Genel Kurul'da görüşülmesi öngörülüyor. AK Parti Grup Başkan Vekili Sadullah Ergin, "Mortgage tasarısını Şubat ayı içerisinde veya en geç Mart ayı başında Meclis'ten geçirmeyi hedefliyoruz. Bu yönde irademiz var" diye konuştu.

TBMM gündeminde bulunan düzenlemeye göre, 'Mortgage' sistemiyle konut satın alacakların faiz oranının sabit belirlenmesi halinde sözleşmede başlangıçta belirlenen oran her iki tarafın rızası dışında değiştirilemeyecek. Tasarının yasalaşmasıyla halen sabit faizle işlem gören konut kredilerinde tüketicilere değişken faiz imkanı sunulacak. Kredi kullananlara kişiye özel faiz imkanı getirecek. Bankalar müşterilerinin sicilini takip ederek kredilerini düzenli ödeyenlere düşük, taksitlerini aksatanlara ise yüksek faiz uygulayabilecek.

Reklam
Reklam