Erdoğan muhalefetten özür diledi

ORDU (İHA) - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yaptıkları hizmetlerle muhalefete verdikleri rahatsızlıktan dolayı özür dileyerek, vagon değil lokomotif olduklarını söyledi. Başbakan Erdoğan, TMO'nun önümüzdeki sezonda fındık alacağının müjdesini verdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, beraberinde geldiği bakanlarla birlikte TOKİ'nin Ordu'da yaptığı uygulamaların toplu halde açılışını gerçekleştirdi. Ordu merkezde 781 konut, ilköğretim okulu, ticaret merkezi, sağlık ocağı, kütüphane, cami, Fatsa ilçesinde 330 konut, ilköğretim okulu, ticaret merkezi, kütüphane ve cami ile Ünye ilçesinde ticaret merkezi ile bir caminin açılışını yapıp temsili olarak konut sahiplerine anahtarlarını veren Başbakan Erdoğan, geçmiş DSP-ANAP-MHP koalisyonuna rakamlarla yüklendi. Erdoğan, AK Parti'nin milletin iktidarı olduğunu belirtti.

Reklam
Reklam

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin milli tarih ve medeniyetimize yakışan bir seviyeyi yakaladığını kaydederek, "Bunda her bir insanımızın gayreti var. Milletimizin yüreğinin serinlemesinin zamanı gelmiştir. Ektiklerimizin mahsulünü bir bir alıyoruz. Hizmetlerimiz nedeniyle muhalefete verdiğimiz rahatsızlıktan dolayı özür diliyoruz" dedi.

Kendilerinden önceki dönemde ortalama yüzde 2.6 oranında büyüyen Türkiye'nin AK Parti döneminde yüzde 7 büyüdüğüne dikkat çeken Erdoğan, "Türkiye dünyayı şaşırtan bir şekilde büyüyor. Dış borçlarımız da eriyor. Türkiye GSMH'da 79 senede 181 milyar dolara ulaştı. Şimdi 400 milyar dolar. En büyük 20 ekonomi arasındayız, hedef cumhuriyetin 100. yılında ilk 10. Türkiye'ye büyüklük yakışır. Kişi başına milli geliri 2 bin 500 dolardan 5 bin 477 dolara çıkardık. 2013'te 10 bin doları aşacağız. Faizi yüzde 62.7'yle aldık, 19'a indirdik. Millet gecelik yüzde 8500'lük faizleri unutmadı.

DSP-ANAP-MHP koalisyonunda böyleydi. Şimdi biz faizi, enflasyonu düşürdük, Türkiye'yi büyüttük kötülük mü yaptık? Hizmetlerimizden dolayı verdiğimiz rahatsızlıktan dolayı muhalefetten özür diliyoruz. Enflasyonu yüzde 30'dan tek haneye indirdik, yüzde 6'ya indireceğiz. 'Türkiye borçlanıyor' diyorlar, hesap bilmeyenleri aldatmaya çalışıyorlar. Biz geldiğimizde Türkiye'nin kamu net borç stoku GSMH'ya oranla yüzde 78.7'ydi, bu rakam yüzde 45'e düştü. Yani bizim şu anda 100 YTL'lik milli gelirimizin yüzde 45 YTL'si borç. Borç yiğidin kamçısıdır. İşte yiğit Türkiye var. Artık rahat borçlanabiliriz. Dünyanın en borçlu ülkesi ABD, borcu 5 trilyon dolar. Almanya, Japonya öyle. Bir şey diyorlar mı? Hayır. Bizden öncekiler 9 ay vadeyle borçlanamıyordu, bize şu anda 20-30 yıl vadeyle borç vermek istiyorlar. Dövizle borçlanıyorlardı, şimdi ağırlıklı olarak YTL ile borçlanan Türkiye var" diye konuştu.

Reklam
Reklam

TL'nin değerini koruma kanununa rağmen Türk parasına akşamdan sabaha sıfır eklendiğini hatırlatan Erdoğan, şunları söyledi: "Sıfırların tamamını attık, paramız değer kaybetti mi? Enflasyon patladı mı? Tam aksine çatladı. İş bilenin kılıç kuşananın. Onların ekonomiyle alakaları yok, dikili ağaçları yok. Biz yolsuzluk, yoksulluk ve yasaklarla mücadele edeceğimizi söyledik, ettik, yatırımlar hızlandı. Eğitimde 110 bin dersliğe ulaştık. Bilgisayarı olmayan ADSL'si olmayan ilimiz neredeyse kalmadı.

Ordu'ya üniversiteyi yaptık, şimdi 1500 kapasiteli 2 yurt yapıyoruz. Üniversite öğrencilerine burs miktarını 45 YTL'den 150 YTL'ye çıkardık. Eskiden bu paralar hortumculara gidiyordu. Sağlık, eğitim, sosyal güvenlikte çığır açtık. Başhekimlere muayenehaneleri kapattık, şimdi döner sermayeden faydalanan hekimlere de kapattıracağız. Muayenehane açmak isteyen gider açar. Kimse hastane dışında benim vatandaşımı tarifeye tabi tutamaz. Her doğanı sigortalı yapacaktık, sosyal güvenlik ayrımını kaldıracaktık, halkçı CHP, kanunu Anayasa Mahkemesi'ne götürdü. 2008'de bu kanunu çıkaracağız. Biz ülkemizin ilklerinin partisiyiz. Vagon değil, lokomotifiz. Şu anda yoksul vatandaşlarımız için peşinatsız, evine girdikten sonra ödeme başlamak üzere ayda 250 YTL taksitle 20 ay vadeli 35 bin konut yapılıyor. Hemen kuralara katılınmalı. TOKİ, Milli Eğitim ve Sağlık Bakanlığı ile anlaşmalı olarak hastaneler ve okullar yaparak açığı kapatacağız".

Reklam
Reklam

Hedeflerinin 30 kişilik sınıflar olduğuna işaret eden Erdoğan, "Enerjide aynı şekilde. Suyumuzu boşa denizlere akıtmayacak, hidroelektrik santraller yapacağız. Tarımda, DSP-ANAP-MHP koalisyonunda çiftçiye verilen kredi faizleri yüzde 59'du, biz yüzde 7-13'e indirdik. Bu koalisyon milletimizi iliklerine kadar sömürdü. Farkımız bu. O dönemde 250 bin çiftçiye 454 milyon YTL kredi verdiler, biz 370 bin çiftçimize 3 milyar 379 milyon YTL'lik kredi verdik. Kim çiftçinin yanında ortada. Esnaf kredi faizi 4.5 yıl önce yüzde 47'ydi, şimdi yüzde 13. Onlar 101 bin esnafa 154 milyon YTL verdi biz 257 bin esnafa 2 milyar 362 milyon YTL verdik. Tarımda geldiğimiz yıl 8 bin traktör satılmışken, 2006 sonu itibariyle 42 bin traktör satışı gerçekleşti" şeklinde konuştu.

Merkez Bankası'nın döviz rezervinin 26 milyar dolar olduğunu, şimdi ise 65 milyar dolara çıktığını vurgulayan Erdoğan, bu yüzden olumsuz gelişmelerden etkilenmediklerini IMF'ye olan 25 milyar dolar borcu 4.5 yılda 8.7 milyar dolara indirdiklerini açıklayan Erdoğan, fındık konusuna da değinirken, şöyle devam etti:
"Bizler bu bölgede fındık müstahsili olarak doğan sıkıntı sebebiyle TMO'ya 4 YTL'den fındık aldırdık. Toplam 162 bin ton fındık alındı. Halen tüccar 2.8 YTL'den, TMO 3.8 YTL'den fındığı alıyor. 5 YTL'den fiyat açanlar ise üreticinin parasını ödeyemiyor. Önümüzdeki Ağustos'ta da TMO piyasa şartlarına göre fındık fiyatını belirleyip üreticiden ürününü alacak. Aldanmayın, aldatılmayın. Aldanmayın, rahat fiyat açıklayanlar sonra ödemiyor. Biz ne aldatan ne aldanan olacağız. Bu iktidar milletin iktidarıdır".

Reklam
Reklam

Samsun, Ordu, Çorum, Sivas ve Tokat illerinden çoğunluğu çevik kuvvet ve özel harekat polisi olmak üzere 2 bin dolayında polisin görev aldığı Ordu'daki açılış ve mitinge binlerce vatandaş katılarak Başbakan Erdoğan'ın lehine tezahürat yaptı.