Erdoğan, Papa'dan AB için destek istedi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Papa 16. Benediktus'tan Türkiye'nin AB yolunda desteğini istediğini, Benediktus'un da kendisine, "Bizler Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne girmesini arzu ederiz" dediğini bildirdi.

Başbakan Erdoğan, NATO Zirvesi için Letonya'ya hareketinden önce düzenlediği basın toplantısında, Papa 16. Benediktus ile havaalanında gerçekleştirdiği görüşmeye ilişkin açıklamalarda da bulundu.

Erdoğan, Papa'nın ziyaretini, Medeniyetler İttifakı Zirvesi'nde verdikleri mesajları pekiştirecek olması bakımından da önemli bulduğunu vurguladı.

Reklam
Reklam

Görüşme sırasında Papa'nın da bunu desteklediğini ve aynı kanaate sahip olduğunu dile getirdiğini ifade eden Erdoğan, Papa'nın ayrıca sonuç deklarasyonunu da görmek ve almak istediğini söylediğini anlattı. Erdoğan, deklarasyonu en kısa sürede kendisine ulaştıracaklarını söylediğini belirtti.

Erdoğan, açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

Papa 16. Benediktus ile yaptığı görüşmenin içeriğine ilişkin bir soru üzerine Erdoğan, şunları söyledi: "Kendilerine İslam'ın bir barış, bir hoşgörü dini olduğunu, bir sevgi dini olduğunu ifade ettik. Kendilerinin bunu paylaştığını gördük. Dolayısıyla bakışımız, sürekli olarak bardağın dolu tarafına yöneliktir. Biz zaten böyle bir medeniyetin mensuplarıyız. Küresel barış ve özellikle İslam'a yönelik olumlu ifadeleri kendisinden duymuş olmak da benim için bugünkü görüşmenin tamamıyla olumlu yansımasıdır."

Trabzon'da meydana gelen olay nedeniyle Papa 16. Benediktus'a başsağlığı dileklerini de ilettiğini belirten Erdoğan, şunları kaydetti: "Kendileri, bunun asla İslam'dan kaynaklanan veya bir Müslüman'ın bir Hristiyan'a bakışından kaynaklanan olay olmadığını, bunun münferit bir olay olduğunu, asla bununla ilgili olarak da 'Ne Müslümanları ne de İslam dünyasını bizim karalama anlayışımız olamaz' istikametinde düşünceleri oldu. Bunu da bir örnek olarak sizlere böylece ifade etmiş olayım."

Reklam
Reklam

Başbakan Erdoğan, "Daha önce Vatikan'ın AB-Türkiye ilişkilerine bakışı, Türkiye'nin AB içinde yer almaması şeklindeydi. Görüşmenizde bu gündeme geldi mi? Türkiye'nin AB üyeliğine Vatikan nasıl yaklaşıyor?" sorusu üzerine, "Bu soruyu Ben kendilerine soru şeklinde değil de 'Avrupa Birliği yolunda desteklerinizi rica ederim' dedim. Bu konuyla ilgili 'Biliyorsunuz' dedi. 'Biz siyasi değiliz ama bizler Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne girmesini arzu ederiz' şeklinde ifadeyi kullandılar. Bunlar da bizim ayrıca zaten Dışişleri'ndeki not tutucu arkadaşların kayıtlarında mevcut. Bu arzusu da bizim için herhalde olumlu bir tavsiyedir" yanıtını verdi.

Erdoğan, "Batı-Doğu Roma'dan bu yana olan kilise ayrımı var. Bu kiliselerin bir araya gelmesi, Türkiye'yi ekümenlik açısından rahatsız eder mi?" sorusuna karşılık, "Bir defa o tabii şu anda Türkiye'nin sorunu değil. Biz küresel barışı konuşuyoruz. Ama inanıyorum ki, küresel barış içerisinde gerçekleşebilirse o da bir adımdır. Buyursunlar kendi aralarında böyle bir adımı atsınlar. Ama biz Türkiye olarak bir rol üstlenecek değiliz. Biz kendimize bakalım" yanıtını verdi.

Reklam
Reklam

Başbakan Erdoğan, "Yayın kesildi, güzel mesajlar anlaşılamadı. Papa ne mesajlar verdi?" sorusu üzerine de "O güzel mesajlar, görüşme boyunca devam etti. Sayın Papa'nın söyledikleri az önce ifade ettiklerim. Bunlar içinde en önemlisi, dediğim gibi özellikle İslam'a yönelik barış, sevgi anlayışını yinelemesi" dedi.