AKP'nin seçimler elde ettiği zaferin yankıları sürürken seçimde halktan güçlü bir yetki alan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Kuzey Irak'taki PKK sorunu konusunda askerlerin istediği geniş operasyon yerine farklı bir yaklaşımı benimseyebileceği öne sürüldü.
İngiliz The Daily Telegraph gazetesi, Erdoğan'ın tercih edebileceği yaklaşımın, "sınırlı baskınlar" ile birlikte yürütülecek "siyasi çözüm arayışı" ve Washington'un aracılığıyla Irak Cumhurbaşkanı Talabani'ye baskı yapılmasını içerebileceğini iddia etti. Daily Telegraph gazetesinin başyazarı Simon Scott Plummer imzasıyla yayınlanan "Demokratik Müslüman Ulus AB'de mi? Evet" başlıklı yorumda İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband'ın, "Türkiye'ye elimizi uzatalım" anlamına gelen ifadesinin, 1952 yılında NATO'ya katılan, 1963 yılında AB'nin ortağı olan ve 2005 yılından beri üyelik müzakereleri sürdüren bir ülke için kullanılmasının, Türkiye'ye adeta bir "parya" devlet imajı verdiğini yazdı.
Halbuki Türkiye'nin geçtiğimiz günlerde "demokratik bir tecrübe"den geçtiğini, askerlerin müdahale tehdidinin bozulduğunu ifade eden Plummer, bunun AB tarafından övgüye değer görülmesi gerektiğini belirtti. Avrupa'nın Türkiye'nin stratejik önemini takdir edememesini eleştiren Plummer, bu çerçevede Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin Türkiye karşıtlığına dikkat çekerek şöyle devam etti:
"Dinamik bir ekonomiye sahip demokratik bir Müslüman ülkesinin, İslamcı köktendinciliğin tehdidinin altındaki bir kıta tarafından olumlu karşılanması gerekirdi. Bunun yerine AB politikacıları, çok az sayıda istisna ile bu tehlikenin seçmenlerinin, İslamcı kökleri olmakla birlikte iktidardaki beş yıl boyunca Türkiye'nin laik anayasasına bağlılığını ispatlayan AKP'ye ilişkin görüşlerini etkilemesine izin verdiler."
The Telegraph başyazarı, AKP'nin kazançlarının, "ikinci bir İran korkusu"nu alevlendiren bir unsur değil, Kemal Atatürk'ün tek parti sisteminin uzun evriminin bir parçası olarak değerlendirilmesi gereğine işaret etti. AKP'nin yükselişinin başlangıcının, Turgut Özal'ın cumhurbaşkanlığında aranması gerektiği, Özal'ın ekonomiyi serbestleştirdiği ve askerlerin günlük siyasetindeki rolünü azalttığı öne sürülen yorumda Recep Tayyip Erdoğan'ın da "etkin bir lider" olduğunu kanıtladığı, seçim sonucunun Erdoğan'ı tamamen haklı çıkarttığı da savunuldu.
ERDOĞAN "SİYASİ ÇÖZÜM ARAYIŞINA" YÖNELEBİLİR
Cumhurbaşkanı seçimi konusuna da değinen Plummer, "Güçlendirilmiş yetkisine karşın Erdoğan, bir çatışmayı önlemek için üzerinde uzlaşı sağlanacak bir aday bulma yoluna girebilir" görüşünü dile getirdi. Erdoğan'ın benzer bir yaklaşımı PKK konusunda da benimseyebileceğini kaydeden gazete şöyle devam etti:
"Generaller, güçlü bir biçimde sınırı geçmek için serbestlik istiyor. Erdoğan ise, partisinin, etnik Kürtlerin çoğunluğunu oluşturduğu Güneydoğu'daki seçim başarısını temel alan siyasi bir çözümün arayışı ve Washington'un aracılığıyla Irak'ın Kürt Cumhurbaşkanı Celal Talabani'ye baskı yapılması ile birlikte yürütülecek sınırlı baskınları tercih edebilir."
Telegraph, Erdoğan'da, "Kendisini Atatürk ve Özal ile birlikte modern Türkiye'nin en önde gelen liderlerinden biri haline getirebilecek bir devlet adamı potansiyeli"nin bulunduğu yorumunu da yaptı.
ANKA