Erdoğan: “Sarkozy gelsin Türkiye’yi görsün”

Başbakan Erdoğan, Paris ziyareti öncesi Le Figaro gazetesi ile yaptığı söyleşide Fransa ziyaretine “büyük önem” verdiğini belirtti.

PARİS(ANKA) – Türkiye’nin AB üyeliğine karşı çıkan Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin Türkiye’yi hiç ziyaret etmediğine dikkat çeken Erdoğan, Sarkozy'nin Türkiye'yi ziyaret etmesi gerektiğini vurgulayarak, “Türkiye’nin birçok alanda çok sayıda AB ülkesinin ilerisinde olduğunu görmek için gelmelidir” dedi.

“FRANSA ZİYARETİNE BÜYÜK ÖNEM VERİYORUM”

Fransa’nın önde gelen gazetelerinden Le Figaro ile söyleşide Paris’e yapacağı ziyarete “büyük önem” verdiğini vurgulayan Erdoğan, Fransa’daki “Türk Mevsimi”nin kapanışının yapılacağını belirtirken, iki ülke arasındaki yoğun kültürel bağlara ve bu çerçevede Türkiye’de Fransız liselerinin varlığına dikkat çekti.

Reklam
Reklam

“TÜRKİYE’DE LAİK VE DEMOKRATİK SİSTEMDE FRANSA’NIN BÜYÜK ETKİSİ VAR”

“Türkiye’de laik ve demokratik sistemde Fransa’nın büyük etkisini görebiliyoruz” da diyen Erdoğan, “Sizin partiniz ‘ılımlı İslam’ın bir örneği midir?” sorusu üzerine tepki gösterdi. Böyle bir yaklaşımın önyargıları güçlendirdiğini vurgulayan Erdoğan, şöyle devam etti:

“Avrupa, Hıristiyan Demokrat partiler var. Ancak biz, partimizi böyle tarif edemeyiz: Hiç kimsenin politikacılarca yapılan hataların dine mal etme hakkı yoktur. Bu nedenle de ben ‘siyasi İslam’ terimini kabul etmiyorum. Bir tarafta İslam var, diğer tarafta siyaset var. Bu nasıl mümkün? Laik bir devlet kurarak. Laiklik nedir? Tüm inançlara eşit mesafede olan bir yönetim sistemidir.”

“BATI NEDEN BİZİ MUHAFAZAKAR DEMOKRAT OLARAK TANIMLAMIYOR?”

Başbakan Erdoğan, Le Figaro’nun “Bu durumda siz kendinizi nasıl tanımlarsınız?” sorusunu yanıtlarken de “Biz, muhafazakar demokratlarız” dedi. Erdoğan, şunları söyledi:

“Bizim partimin kimliğini böyle tarif ettik ve halkımıza böyle hitap ediyoruz. Batı, neden hiçbir zaman bizi böyle tanımlanmıyor ve kendi terimlerini kullanmayı tercih ediyor? Üyelik müzakereleri çerçevesinde yürütülen reformlar nettir. Hükümetimiz, Türkiye’de aşılmayacağı inanılan birçok tabuyu kırdı. Avrupalı dostlarımız bizi muhafazakar demokrat olarak değerlendirse, birçok önyargının üstesinden gelinebileceğine inanıyorum.”

Reklam
Reklam

“ANLAMAKTA ZORLUK ÇEKİYORUM”

Recep Tayyip Erdoğan, Fransa ve Almanya’nın Türkiye’nin AB üyeliğine karşı çıktığına işaret edilmesi üzerine “Bazı Fransızlar, katılımız konusunda kuşku duyuyor demek daha doğru olur” karşılığını verdi.

Geçmişte eski Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ile birlikte çalıştığını, o zaman durumun farklı olduğunu anımsatan Erdoğan, “Bugün, sadece lideri değişti. Parti aynı parti olmayı sürdürüyor. İşlerin neden böyle olduğunu anlamakta zorluk çekiyorum. Ziyaretimin bunun düzeltilmesine olanak sağlayacağını umuyorum” dedi.

“SARKOZY TÜRKİYE’Yİ HİÇ ZİYARET ETMEDİ”

Erdoğan, Almanya Başbakan Angela Merkel’in Türkiye ziyaretini “verimli” olarak nitelediği söyleşide Merkel’in 2006 yılından bu yana ikinci defa Türkiye’yi ziyaret ettiğine dikkat çekti. Erdoğan şöyle konuştu:

“Sayın Sarkozy ise, hiç gelmedi. Durmadan gençliğinde yaptığı bir ziyaret anlatır. Gelmelidir, bugünkü Türkiye’nin neye benzediğini görebilmek için. Fransa’yı ziyaret ettiğimde Cumhurbaşkanı Sarkozy’ye yakında Türkiye’de beklediğimizi söyledim. Türkiye’nin birçok alanda çok sayıda AB ülkesinin ilerisinde olduğunu görebilmesi için gelmelidir.”

Reklam
Reklam

Türkiye’nin AB’ye yük olacağını savlarına karşı çıkan Erdoğan, Türkiye’nin AB’ye katkıda bulunacağını belirtirek AB’nin yük olan birçok yeni üyeyi kabul ettiğini de kaydetti. Erdoğan “Doslarımız bunu biliyor. Bu ülkeler, siyasi nedenlerle kabul edildi ve AB bugün bunun bedelini ödüyor” şeklinde konuştu.

“İRAN’I İKNA ETMEYE ÇALIŞIYORUZ

Başbakan Erdoğan, söyleşi sırasında güncel uluslar arası ve bölgesel sorunlara da değindi. “İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad’ı ikna edebilecek misiniz?” sorusunun karşısında Erdoğan, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansının, İran’ın nükleer silahlarının olduğunu kanıtlayamadığını belirterek, “Kaldı ki bölgede nükleer silahı olan bir ülke var. Ben bunun üzerine giden hiç kimseyi görmüyorum. Bu eşit bir yaklaşım değil” ifadelerini de kullandı.

“Elbette ki biz İran’ı ikna etmeye çalışıyoruz” diyen Erdoğan, sorunun diplomatik yollardan çözümlenmesi gereğinin altını çizerken yaptırımların sonuç vermediğini de söyledi. Daha önce yaptırım kararlarını alanların ilk bunları ihlal ettiklerini de söyleyen Erdoğan, bu çerçevede Fransızlar, Almanlar, İngilizler, ABD’liler ve Çinlilerin dolaylı yollardan İran’a ürünlerini soktuklarına da dikkat çekti.

Reklam
Reklam

“GERÇEK DOST ACI SÖYLER”

Erdoğan, diğer bir soru üzerine Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilere ara verilmediğini belirterek, “Kaldı ki bölgede ne zaman hatalar yapılsa, gözleri kapatmak doğru değil. Bir Türk atasözü diyor ki ‘Gerçek dost acı söyler.’ Biz gerçeği söylüyoruz” dedi. Erdoğan, yeni yerleşim merkezleri sorununa işaret ederek şu sıralarda İsrail’in Ortadoğu’daki barışa katkı yapmadığını da söyledi.

Afganistan’da durumun kötü olduğunu da ifade eden Erdoğan, “Bence Taliban ile bir masa etrafına oturmak lazım” biçiminde konuştu.