Erdoğan Subayevleri’nden taşınıyor

Başbakan Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığının önemine işaret ederek artık konut olarak Keçiören Subayevleri’ndeki evden taşınacağını açıkladı.

Başbakan çalışmalarında nereyi kullanacağını, Atatürk Orman Çiftliği'nde yeni yapılan binayı kimin kullanacağı sorulmasını üzerine “Ona sayın Başbakan va Genel Başkan birlikte oturup karar vereceğiz” diyerek şöyle konuştu:

"Yeni başbakanımız, genel başkanımızla beraber onun değerlendirmesini yapacağız. Nihai kararı vereceğiz. Burası mı olur, öbür taraf mı olur konuşacağız. Ona göre de adımımızı atacağız. Ev konusunda tabi artık herhalde Subayevleri olmaz. Artık gelenimiz de gidenimiz de olay farklı. Artık bu bir yerde Türkiye’nin vizyonudur. Burada temsil söz konusu. Mevcut yerde tabi eşim görüşmelerini hep Resmi Konut’ta yapmıştır. Biz de orayı kullanmadık ama bütün resepsiyonlarımızı dar şartlar içerisinde orada verdik. Bundan sonraki süreçte de olay farklı olacak. Tabii ki gerek başbakanın gerekse cumhurbaşkanının şartlarının farklı olması lazım. Çünkü bu Türkiye’nin vizyonudur. Türkiye, bir yerlere mesajını verirken şunu unutmayalım; bu duruş, bu vizyon bütün dünyada, ülkelerde farklı bir cazibe oluşturmaktadır. Bu cazibe için bunlar anlamlıdır. Onun için önümüzdeki süreci 2023’e kadar çok iyi işlememiz lazım."

Reklam
Reklam

Erdoğan Cumhurbaşkanı olarak ilk ziyaretlerini Azerbaycan ve Kıbrıs'a yapacağını açıkladı.

Erdoğan ayrıca 1 Eylül'deki yargı yılı açılış törenine katılıp katılmayacağının sorulmasının üzerine de 'katılım önemli' dedi ve Danıştay’da yaşanan sorunu hatırlattı. Yargıtay Başkanı’nı dinlemeye gideceğini ama kanunda olmayanların konuşması durumunda ona göre değerlendireceğini söyledi.

KÖŞK'E İLK FİKRİYE HANIM ÇIKTI
Resmi kayıtlara göre; Çankaya Köşkü'nün ilk hanımefendisi Latife Hanım. Ancak Cumhuriyet öncesinde milli mücadele yıllarında Çankaya Köşkü'ne Mustafa Kemal ile birlikte taşınan ilk kadın Fikriye Hanım oldu. Sonra Köşk'e dönüşecek Çankaya'daki bağ evinin ilk hanımefendisi gönüllerde hep Fikriye Hanım olarak kaldı. Resmi olarak ilk hanımefendi olan Latife Hanım ile Atatürk'ün evliliği iki yıl sürdü. Çankaya Köşkü'nün hanımefendileri daha sonra sırayla Mevhibe İnönü, Reşide Bayar, Melahat Gürsel, Atıfet Sunay, Emel Korutürk, Sekine Evren, Semra Özal, Nazmiye Demirel, Semra Sezer ve Hayrünnisa Gül oldu.

Reklam
Reklam

SEKİNE EVREN KÖŞK'E TAŞINMADI
Kenan Evren darbeden sonra ilk önce devlet başkanıydı. Felçli olan eşi Sekine Evren, Köşk'e çıkmayı redetti ve lojmanda yaşadı. Sekine Evren, 1982 yılında vefat etti. Hayrünnisa Gül ise cumhurbaşkanlarının ikametgah olarak kullandığı Çankaya Köşkü'ne taşınmadı.

EMİNE ERDOĞAN TAŞINACAK MI?
Çankaya Köşkü, Atatürk'ten sonra Cumhurbaşkanlığı görevini üstlenen sırasıyla İsmet İnönü, Celal Bayar, Cemal Gürsel, Cevdet Sunay, Fahri Korutürk, Kenan Evren, Turgut Özal, veSüleyman Demirel'e hem konut hem çalışma binası olarak hizmet verdi. Köşk, yeni hizmet binasının tamamlanmasıyla Demirel ve Sezer tarafından yalnızca ikametgâh olarak kullanıldı.
Gül'ün cumhurbaşkanlığı döneminde ise Çankaya Köşkü ikametgah olarak kullanılmadı. Gül, eşi Hayrünnisa Gül ile birlikte Dışişleri Konutu'nu ikametgah olarak kullanmayı tercih etti. Bu konut,Dışişleri Bakanlığı tarafından Cumhurbaşkanlığı'na verilerek, böylece Cumhurbaşkanlığı yerleşkeleri içine alındı.

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: