Erdoğan: Tehlikeli kutuplaşma oluyor

Strasbourg - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Asıl sorun, uluslararası toplumun son dönemde kültürel veya dini değerler temelinde giderek artan tehlikeli bir kutuplaşmaya yönelmekte olmasıdır" dedi.

Başbakan Erdoğan, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisinde (AKPM) "İfade Özgürlüğü ve Dini İnanışlara Saygı" konulu raporun genel kurulda tartışılmasından önce bir konuşma yaptı. Erdoğan, Medeniyetler İttifakı çerçevesinde gündeme gelen konuların genel kurulda ele alınmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Eylem planının BM'ye sunulmasını takip eden dönemde somut adımların atılmasını beklediklerini ifade eden Erdoğan, özellikle eğitim, gençlik ve göçmen
toplumların entegrasyonunda Avrupa Konseyinin temsil ettiği değerler manzumesinin, sahip olunan en sağlam temeli teşkil ettiğini belirti.

Reklam
Reklam

Paris, Londra, Brüksel, Berlin, Rotterdam gibi kentlerin nüfuslarının, yüzde 10 ila 25 oranlarında Müslümanlardan oluştuğunu kaydeden Erdoğan, şunnları söyledi:
"Bu da kalıcı bir huzur ve refah ortamının sağlanabilmesi için Avrupa genelinde hoşgörülü ve bütünleştirici toplumsal politikalara ne kadar fazla ihtiyaç duyduğumuzu göstermektedir. Bu noktada Avrupa'nın göçmenlerle sorununun bir İslam sorunu olmadığını görebilmek önemlidir. Sorun, 'öteki' olarak görülen toplumların aslında
dışlanmışlığıdır. Bu soruna nefretle, ayrımcılıkla yaklaşmak çözüm değildir. Ülkeler, gettolarda yaşayan gruplara daha fazla şefkat göstermek ve toplumsal yaşama dahil etmek için yeni yollar ve araçlar bulmak zorundadır."

Ancak geleceğe dönük sorumluluğun bilinci içinde işbirliği yapıldığı takdirde tüm sorunların çözümünün bulunduğunu kaydeden Başbakan Erdoğan, "Bu doğrultuda öncelikle dışlayıcı yaklaşımlara son verilmeli, ön yargılardan arınarak hareket etmeli, dünyayı hepimizin ortak evi olarak görmeliyiz" dedi.

Reklam
Reklam

Düşünce ve ifade özgürlüğünün, ortak değerlerin vazgeçilmez unsurları arasında yer aldığını kaydeden Erdoğan, küreselleşmenin sağladığı imkanların insanlar ve toplumlar arası ilişkileri çok daha yoğunlaştırdığı bu günlerde bu ilke ve kurallara uymanın daha büyük önem taşıdığını kaydederek, sözü bir süre önce yaşanan "karikatür krizine" getirdi. Erdoğan şöyle devam eti:

"Bu krizin ciddi bir bunalıma dönüşmüş olması, bu gerçeği çok çarpıcı bir şekilde gözler önüne sermiştir. Ancak burada vurgu yapmak istediğim hususun, sadece özgürlüklere getirilmesi gereken kısıtlamalar olmadığını özellikle belirtmek istedim. Asıl dikkati çekmek istediğim husus, özgürlüklerden yararlanılmasıyla başta dini
değerler olmak üzere kişilerin hak ve duyarlılıklarına saygı gösterilmesinin, birbirleriyle çelişen unsurlar olmadığıdır.

Karikatür krizi ile yaşadığımız acı tecrübe, ifade özgürlüğüyle dini inançlara saygı arasında yanlış anlaşılmalardan kaynaklanan bir çelişkiye dikkati çekmekle birlikte, esasında çok daha derin ve ciddi bir sorunun yansıması olarak ortaya çıkmıştır. Asıl sorun, uluslararası toplumun son dönemde kültürel veya dini değerler
temelinde giderek artan tehlikeli bir kutuplaşmaya yönelmekte olmasıdır."

Reklam
Reklam