Erdoğan ve Başbuğ kriz yönetimi tatbikatında

Ankara (AA)- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Güven 2008 Milli Kriz Yönetimi Tatbikatı'nın seçkin gözlemci gününe
katıldı.

Milli Güvenlik Kurulu (MGK) Genel Sekreterliği'nde gerçekleştirilen tatbikatın seçkin gözlemci gününde, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Devlet Bakanı Mehmet Aydın, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal, Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Hilmi Bengi de yer aldı.

Reklam
Reklam

Başbakan Erdoğan ve beraberindekilere, ilk olarak tatbikata ilişkin Lozan Salonu'nda brifing verildi.

MGK Genel Sekreteri Tahsin Burcuoğlu, burada yaptığı konuşmada, milli güvenlik kavramının kapsamının hızla değişen ulusal, bölgesel ve küresel ortamdaki gelişmelerle, geleneksel tehditlerin çok daha ötesini kapsayacak şekilde genişlediğini anlattı.

Soğuk savaşın sona ermesiyle birlikte konvansiyonel anlamda askeri tehdidin büyük ölçüde ortadan kalktığını vurgulayan Burcuoğlu, bunun yerini terörizm, etnik çatışmalar, kitle imha silahlarının kontrolsüz yayılması, yasal dışı göçler ve teknolojik tehditler gibi çok yönlü riskler ile asimetrik tehditlerin aldığına dikkati çekti.

Burcuoğlu, 1997'de MGK Genel Sekreterliği koordinatörlüğü ve sorumluluğunda, Başbakanlık Kriz Yönetim Merkezinin (BKYM) tesis edildiğini ve Kriz Yönetim Merkezi Yönetmeliği ile Başbakanlık Tatbikatlar Yönergesi gibi kriz yönetim sistemine işlerlik kazandıracak mevzuatın hazırlandığını anımsattı.

Güven 2008 tatbikatına, Başbakanlık, Genelkurmay Başkanlığı, 15 Bakanlık, 25 kurum-kuruluş, Adana, Ankara, Diyarbakır, İstanbul, Kocaeli, Mardin, Mersin ve Şırnak valilikleri ile 3 sivil toplum kuruluşunun katıldığını ifade eden Burcuoğlu, "Önceki yıllardan farklı olarak bu yıl, tatbikatın dördüncü gününde, ülkenin özellikle kimyasal ve biyolojik konulardaki imkan ve kabiliyetini geliştirmek amacıyla Ankara, Kocaeli ve İstanbul'da sivil kurum ve kuruluşların yanı sıra TSK'nın birlik ve unsurlarının katılacağı fiili kimyasal, biyolojik, radyolojik, nükleer (KBRN) tatbikatı icra edilecektir" dedi.

Reklam
Reklam

Burcuoğlu, yine bu yıl ilk kez Başbakanlığın mali kaynak tahsisiyle tatbikata katılan birimler arasında güvenli haberleşmenin temini amacıyla TÜBİTAK tarafından "Emniyetli Muhabere Sistemi"nin de tesis edildiğini belirtti.

Seferberlik Hazırlıkları ve Güvenlik İşleri Daire Başkanı Tuğgeneral Ercan Okan da tatbikatın BKYM ile bakanlık, kurum, kuruluş ve il kriz merkezleri arasında koordinasyon ve işbirliğini sağlamak ve geliştirmek, krizi önleyici tedbirleri incelemek, milli alarm sistemini çalıştırmak, tedbirlerin uygulanabilirliğini denemek, seferberlik ve savaş hali planlarının kriz hallerinde de uygulanmasını sağlamak amacıyla düzenlendiğini belirtti.

Tatbikatta ayrıca bilgi destek faaliyetlerinin kriz yönetimindeki önemini ortaya koymak, fiili KBRN tatbikatıyla özellikle kimyasal ve biyolojik konulardaki imkan ve kabiliyetleri denemek, alınması gereken tedbirleri saptamak, milli güvenlik sorununa yol aşabilecek siber saldırı, nüfus hareketleri ve enerji ile ilgili konular da dahil olmak üzere kriz yönetim sisteminin etkinliğini denemenin hedeflendiğini ifade eden Tuğgeneral Okan, kriz merkezleri arasında tesis edilen emniyetli muhabere sisteminin işlerliğinin de test edileceğini söyledi.

Reklam
Reklam

Tatbikat senaryosu hakkında bilgi veren Tuğgeneral Okan, tatbikatta, akaryakıt ve uyuşturucu kaçakçılığı, kimyasal ve biyolojik saldırılar gibi asimetrik tehditlere yer verildiğini belirtti.

Tuğgeneral Okan, Güven 2008 kapsamında yarın ilk kez fiili kimyasal, biyolojik, radyolojik, nükleer (KBRN) tatbikatının gerçekleştirileceğini ifade ederek, Ankara'da Macunköy metro istasyonuna yapılan kimyasal madde saldırısı, İstanbul'da içinde şarbon sporları bulunan zarfların valilik binasına gönderilmesi ve Kocaeli'de SEKA tesislerine terörist unsurlar tarafından gerçekleştirilen sabotaj sonrası ortaya çıkan fosgen gazı olaylarına müdahale imkanlarının deneneceğini kaydetti.

Seçkin gözlemciler, daha sonra Ankara, İstanbul ve Kocaeli'de yarın yapılacak fiili KBRN tatbikatının provalarına ilişkin görüntüleri izledi.Başbakan Erdoğan, buradan Misak-ı Milli Salonu'na geçerek, Başbakanlık Kriz Yönetim Merkezi (BKYM) sekreteryasının çalışmaları hakkında bilgi aldı. Emniyetli muhabere sistemi vasıtasıyla Kocaeli Valiliği ile görüşen Erdoğan, çalışma gruplarını da gezdi.

Reklam
Reklam