"Erdoğan ve Gül krizi tetikledi"

WASHINGTON (ANKA)- ABD'li düşünce kuruluşu American Enterprise Institute'nin tanınmış uzmanlarından Michael Rubin, Türkiye'de yeni bir askeri darbenin olmayacağını savunurken Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ü "kişisel ihtirasları ve ideolojik gündemleri" ile bir anayasal krizi tetiklemekle suçladı.

Rubin, "Türkiye'nin demokrasisi için en büyük tehlike, Türk askeri müdahalesi değil, İslamcı tehdidi küçümseyen, Türk askerlerinin demokrasi için AKP'den daha büyük bir tehdit oluşturduğunu varsayan Amerikalı ve Avrupalı diplomatların iyi niyetli ancak saf müdahaleleri olacak" yorumunu yaptı. Michael Rubin, Liberal Risk dergisinde yayınlanan "Türkiye'nin bir İslamcı Cumhurbaşkanı olacak mı" başlıklı makalesinde 22 Temmuz'daki seçimlerin ardından yeni Cumhurbaşkanı seçecek olan Türkiye'de gerilimin yüksek olduğunu belirterek "Bu yılki seçimler, belki Türkiye'nin modern tarihinin en önemli seçimidir ve şimdiden en gürültülüdür" diye yazdı.

Reklam
Reklam

TÜRK LAİKLİĞİNİN GELECEĞİ TEHLİKEDE

Cumhuriyet mitingleri, Anayasa krizi, Anayasa Mahkemesi kararı ve Genelkurmay bildirisi gibi gelişmelere dikkat çeken Rubin, "Tehlikede olan Türk laikliğinin geleceği" ifadesini kullandı. AKP'nin cumhurbaşkanlığı kazanabileceğini belirten Rubin, bu durumda AKP'nin tüm üst düzey makamları elde edeceği, "Laikliği aşındırmaya, devlet ve toplumu yeniden tanımlama konumunda olacağı" görüşünü dile getirdi.

Michael Rubin, AKP'den birinin Çankaya'ya çıkması halinde "Türklerin, İslamcı bir Cumhurbaşkanı ve Suudi tipi bir başörtüsü kullanan bir first lady olasılığı ile karşı karşıya kalacakları"nı belirterek bu olasılığın, Türk askerlerinin müdahale edebileceği spekülasyonuna yol açtığını yazdı. Türk laikliğinin geleceğine ilişkin kaygıların temelsiz olmadığını ancak askeri müdahale konusunda verilen alarmın yersiz olduğunu savunan Rubin şu değerlendirmeyi yaptı:

"Türkiye'de yeni askeri darbeler olmayacak. (Başbakan) Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, kişisel itirazları ve ideolojik gündemlerini gerçekleştirmek amacıyla anayasal bir kriz tetikledi ancak Türkiye'nin sivil kurumları, meydan okumaya karşı karşıya koyacak kadar güçlüdür. Türkiye'nin demokrasisi için en büyük tehlike, Türk askeri müdahalesi değil, daha çok, istikrarı arayan, İslamcı tehdidi küçümseyen ve Türk askerlerinin demokrasi için AKP'den daha büyük bir tehdit oluşturduğunu varsayan Amerikalı ve Avrupalı diplomatların iyi niyetli ancak saf müdahaleleridir."

Reklam
Reklam