Erdoğan ve Zapatero'dan ortak sükunet çağrısı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero, İslam dünyasını rahatsız eden karikatürler konusunda ortak bir makale hazırlayarak "sükunet ve saygı" çağrısında bulundular.

Erdoğan ve Zapatero'nun imzasıyla kaleme alınan makale, bugün İnternational Herald Tribune gazetesinde yayımlandı.

"Müslümanları derin bir biçimde rahatsız eden karikatürlerin tahrikiyle ortaya çıkan gerginliğin, giderek artan bir endişeyle izlendiği" belirtilen makalede, "iki tarafta da sadece güvensizlik ve anlayışsızlık izi bırakacak bu durumu derhal etkisiz hale getirmediğimiz takdirde kaybeden hepimiz oluruz" denildi.

Reklam
Reklam

Makalede, "bu yüzden, sükunet ve saygı çağrısı yapmanın ve mantığın sesine kulak vermenin gerekli olduğu" vurgulandı.

Geçen yıl Türkiye ve İspanya başbakanlarının, medeniyetler ittifakı projesini başlattıkları hatırlatılan makalede, "uluslararası barış ve güvenliği tehdit eden nefret dalgasını durdurmak amacıyla bu girişimi başlatma ihtiyacı duyulduğu" ifade edildi.

Makalede, "Bu gördüğümüz talihsiz olaylar, şu anda sadece teşhisimizin doğruluğunu ve aynı zamanda bu konuda daha fazla destek arayışımıza yönelik taahhüdümüzü de teyit ediyor" denildi.

Türkiye ve İspanya'nın tarihi olarak batı ve doğunun kesişme noktalarında olduğu kaydedilen makalede, bu yüzden iki ülkenin, farklı kültürlerin yakın temaslarının doğru kullanıldığında önemli ölçüde zenginlik yaratacağı, olumsuz kullanıldığındaysa tehlike yaratacağının bilincinde oldukları vurgulandı.

Küreselleşen dünyada, farklı medeniyetler arasındaki ilişkilerin ve değişimlerin katlanarak sürdüğü ifade edilen makalede, bir yerel olayın dünya çapında hemen yansıması olabildiği hatırlatılarak, barışçıl bir biçimde birlikte yaşamanın ve hoşgörüyle saygı ilkelerinin geliştirilmesine verilen önem vurgulandı.

Reklam
Reklam

İfade özgürlüğünün demokratik sistemin önemli bir parçası olduğu ve hiçbir zaman vazgeçilemeyeceği hatırlatılan makalede, bununla birlikte, farklı hassasiyetlere saygı, sorumluluk olmadan da hakların olamayacağı belirtildi.

Makalede, bu karikatürleri yayımlamanın belki yasal olduğu, ancak siyasi ve ahlaki açıdan buna karşı çıkılması gerektiği vurgulanarak, farklı kültürlerin yanlış anlaşılmalarına ve yanlış takdim edilmelerine karşı çıkılması çağrısında bulunuldu.

Makalede, daha adil bir uluslararası sistem inşa edebilmenin yolunun, karşılıklı olarak inançlara en üst düzeyde saygıdan geçtiği
vurgulandı.

Uluslararası hukuk normları ve uluslararası örgütleri savunmaya iki ülkenin de kararlı olduğu kaydedilen makalede, bununla birlikte dünya barışını koruma konusunda ne uluslararası hukukun ne de uluslararası örgütlerin tek başlarına yeterli olamayacağına dikkat çekildi.

Barışçıl bir biçimde birlikte yaşamanın tohumlarının atılmasının gerekli olduğu kaydedilen makalede, tarafların birbirlerini anlaması ve karşılıklı saygının önemine değinildi ve bu ilkelerin Türkiye ve İspanya tarafından başlatılan medeniyetler ittifakı projesinin de en önemli hedefi ve ilkesi olduğu hatırlatıldı.

Reklam
Reklam