Erdoğan: Yerel yönetimler güçlü olmalı

ANKARA (ANKA) - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, demokratik ve ekonomik kalkınma ile yerel yönetimlerin gelişmişliği arasında doğrudan bir ilişki olduğunu belirtirken, "Güçlü demokratik sistemler aynı zamanda yerel yönetimleri de güçlü olan ülkelerdir" diye konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Belediyeler Birliği'nin yeni hizmet binasının açılışına katıldı. Başbakan Erdoğan, açılış törenin ardından Türkiye Belediyeler Birliğinin Eylül ayı olağan toplantısında belediye başkanlarına hitaben bir konuşma yaptı.

Reklam
Reklam

Konuşmasında, Türk belediyeciliğinin sorunları ve katettiği aşamaları anlatan Erdoğan, demokrasi ve yerel yönetimler arasında da doğrudan ilişki olduğunu belirtti. Erdoğan, "Günümüzde dünya genelinde gelişmişlik ölçülerinden en önemlilerinden bir tanesi demokratik ve ekonomik yapının güçlü olmasıdır. Bir diğeri de mahalli idarelerin güçlü olmasıdır. Demokratik ve ekonomik kalkınma ile yerel yönetimlerin gelişmişliği arasında da doğrudan bir ilişki vardır. Güçlü demokratik sistemler aynı zamanda yerel yönetimleri de güçlü olan ülkelerdir" diye konuştu.

-YERİNDEN YÖNETİM ANLAYIŞI-
Mahalli yönetimlerin güçlü yetkilerle donatılması, yerel demokrasinin kurumsallaşması ve hizmetlerin yerinden görülmesi gerektiğini savunan Başbakan Erdoğan, "Türkiye bunun uzun yıllar özlemini çekti. Hamdolsun yerinden yönetime geçen anlayış, ülkemizde hakim duruma geldi" dedi.

Erdoğan, 4 Mart 2005 tarihinde yürürlüğe giren İl Özel İdaresi Kanunu ile 13 Temmuz 2005 tarihinde yürürlüğe giren Belediye Kanununu yerel yönetimlerin yetkilerinin artırılması anlamında önemli adımlar attıklarını söylerken, mevzuata ilişkin çalışmaların süreceğini kaydetti.

Reklam
Reklam

-DİYARBAKIR BELEDİYESİ'NE YARDIM TARTIŞMASI- Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak da yaptığı konuşmalarda, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in geçtiğimiz aylarda dile getirdiği "hükümet kendinden olmayan belediyelere kaynak aktarmıyor" şeklindeki iddialarına yanıt verdi. Durak, son 5 yıllık dönemde Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin Adana Büyükşehir Belediyesinden 3 kat fazla destek gördüğünü anlattı. Durak, belediyeler arasında negatif değil, olsa olsa pozitif bir ayrımcılık yapıldığını kaydetti.

Türkiye Belediyeler Birliğinin yeni hizmet binasının açılışına, Başbakan Erdoğan'ın yanı sıra, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Ankara Valisi Kemal Önal, siyasi partilerin temsilcileri, belediye başkanları katıldı.