Erdoğan: Yukarı Karabağ konusunda tavrımız net

TANAP'ın hayata geçmesi ile Türkiye ve Azerbaycan'ın stratejik öneminin artacağının altını çizen Erdoğan, Bakü-Tiflis-Ceyhan Demiryolu konusunun 2015 yılı sonunda hazır olacağını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile görüşmesinin ardından "Görünen o ki maalesef MİNSK üçlüsü burada hala kararlı bir adım atmamak suretiyle bu süreç bir oyalama taktiği ile geçiştiriliyor. Burada verilmiş olan uluslararası kararlar olmasına rağmen bu sürecin böyle hala oyalama taktikleri ile sürdürülmesi üzücüdür. Yukarı Karabağ sorunun Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü içinde barışçıl yollardan çözülmesi konusunda Azerbaycan'a desteğimiz bundan sonra da aynı kararlılıkla devam edecektir. Son derece hassas olduğumuz her fırsatta da dile getirdiğimiz bu konuda Türkiye olarak bizim tavrımız nettir. Bundan geriye adım atmamızda asla mümkün değildir" dedi.

Reklam
Reklam

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın davetlisi olarak Türkiye'ye resmî bir ziyaret gerçekleştiriyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanı Aliyev'i Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda resmi törenle karşıladı. Törenin ardından her iki Cumhurbaşkanı baş başa görüşmeye geçti. Görüşme sonrasında düzenlenen ortak basın toplantısında Erdoğan, temaslarda Azerbaycan-Türkiye ilişkilerinde dünden bugüne nereye gelindiğini, bölge sorunların masaya yatırıldığını, atılacak adımların değerlendirildiğini anlattı. Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin Azerbaycan ile askeri, siyasi, ekonomik, ekonomik gibi tüm ilişkileri çok daha ileri seviyelere taşıyacağına olan inancını dile getiren Erdoğan, siyasi noktada Türkiye-Azerbaycan arasında herhangi bir sıkıntının söz konusu olmadığını, askeri alanda işbirliğinin artarak devam ettiğini, ekonomik ve ticari ilişkiler noktasında ise ticaret hacminin 5 milyar dolara ulaştığını ifade etti. Ticaret hacmi konusunda asıl hedefin 2023 yılında 15 milyar dolar olarak gerçekleşmesi olduğunu kaydeden Erdoğan, siyasi iradenin her iki ülkede de bulunduğunu ve bunu başarmanın mevcut kadroların elinde olduğunu söyledi. Yukarı Karabağ, sorunun çözümü müzakerelerinde gelinen aşamadaki son bilgileri de Aliyev'den aldığını anlatan Erdoğan, "Görünen o ki maalesef MİSK üçlüsü burada hala kararlı bir adım atmamak suretiyle bu süreç bir oyalama taktiği ile geçiştiriliyor. Burada verilmiş olan uluslararası kararlar olmasına rağmen bu sürecin böyle hala oyalama taktikleri ile sürdürülmesi üzücüdür. Yukarı Karabağ sorunun Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü içinde barışçıl yollardan çözülmesi konusunda Azerbaycan'a desteğimiz bundan sonra da aynı kararlılıkla devam edecektir. Son derece hassas olduğumuz her fırsatta da dile getirdiğimiz bu konuda Türkiye olarak bizim tavrımız nettir. Bundan geriye adım atmamızda asla mümkün değildir" dedi.

Reklam
Reklam

BAKÜ-TİFLİS-CEYHAN DEMİRYOLUNU 2015 YILI SONUNDA AÇILIŞA HAZIR HALE GELECEK

Stratejik işbirliğinde savunmanın çok büyük önem arz ettiğine dikkat çeken Erdoğan, enerjinin Türkiye-Azerbaycan arasındaki önemine işaret etti. TANAP'ın artık dünya projesi haline geldiğini anlatan Erdoğan, gerek boru üretiminde ve temininde gerekse müteahhitlik hizmetlerinde Türk firmalarının ağırlıklı olarak bir konum teşkil ettiğini belirtti. TANAP'ın hayata geçmesi ile Türkiye ve Azerbaycan'ın stratejik öneminin artacağının altını çizen Erdoğan, Bakü-Tiflis-Ceyhan Demiryolu konusunun 2015 yılı sonu itibarıyla açışa hazır hale geleceğini açıkladı. Erdoğan, "Bunun açılışını da hep birlikte gerçekleştirmiş olacağız. Bu aynı zamanda Pekin-İstanbul hatının açılması anlamındadır. Marmaray'ın buradaki bitişi ile bu hat adeta işler hale şu anda gelmiştir ve Pekin, İstanbul'dan Bakü'ye kadar uzanacak demektir. Bu yatırımların önemi bu nedenle büyüktür. Daha önce tamamlanmış olan Bakü-Tiflis-Ceyhan ve Bakü-Tiflis-Erzurum Doğalgaz Boru Hatları da bizim için stratejik önemini koruyor. Batı Avrupa'dan çıkan bir tren inşallah bu dediğimiz raylı sistemle Hazar kıyılarına ve oradan da Türmenbaşı limanları vasıtasıyla pekine ulaşacak" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Bu yıl G-20'nin Türkiye'nin ev sahipliğinde gerçekleşeceğini anımsatan Erdoğan, "Bizim hakkımız olan bir yetkiyi bu noktada Azerbaycan için kullandık. G-20'de bu yıl Azerbaycan da bizim davetlimiz olarak yerini alacak" dedi. 2015'in Çanakkale savaşlarının 100. Yıl dönümü olduğunu da hatırlatan Erdoğan, 24 Nisan için birçok devlet başkanlarına davet çıkarıldığını belirterek, Aliyev ile 24 Nisan'da beraber olacaklarını kaydetti.

TÜRKİYE'NİN G-20'YE AZERBAYCAN'I DAVET ETMESİ BİZİM İÇİN BÜYÜK ŞEREFTİR

Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev de, bugün dünyada Türkiye ve Azerbaycan kadar birbirine bağlı ve yakın başka ülkeler olmadığına dikkat çekerek, şöyle konuştu:

"Bu birliği tescilleyen birçok şey var. Bunlardan biri de Türkiye G-20'ye Azerbaycan'ı davet etti. Bu bizim için büyük şereftir. Bunun için size minnettarım. Türkiye bugün dünyada bir güç merkezidir ve Türkiye ne kadar güçlü olursa, Azerbaycan bir o kadar güçlü olacaktır. Bizim gücümüz elbette ki siyasi güçtür, iktisadi gücümüzdür. Siz kardeşimi Azerbaycan'a bir daha davet ediyorum. Bizim görüşlerimiz, ülkelerimizi birleştirir ve Türkiye ile Azerbaycan gücünü daha da arttırır."

Reklam
Reklam

(ANKA)

Anahtar Kelimeler: