Erdoğan'a beraat veren İsmail Rüştü Cirit Yargıtay Başkanı oldu

Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemde AKBİL davasında beraat kararını veren İsmail Rüştü Cirit, Yargıtay'ı yeni başkanı oldu. İsmail Rüştü Cirit seçimde 180 oy aldı.

13. Ceza Dairesi Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Yargıtay Başkanı oldu. Ali Alkan'ın emekliye ayrılmasının ardından Yargıtay Başkanı'nı belirlemek üzere seçimler yapıldı. Yapılan seçimlerde 180 oy alan İsmail Rüştü Cirit, yeni Yargıtay Başkanı oldu. İsmail Rüştü Cirit'in ismi daha önce AKBİL davasında, dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın beraatına karar vermesiyle duyulmuştu.

İSMAİL RÜŞTÜ CİRİT KİMDİR?

İsmail Rüştü Cirit, 23 Mart 1955 yılında Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde doğdu. 1978 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitiren Cirit, memleketinde hakim olarak göreve başladı.

Reklam
Reklam

Cirat, Üsküdar Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı görevini yürütürken 2004 yılında Yargıtay üyeliğine seçildi.

Cirit, Yargıtay Büyük Genel Kurulu'nca 2011 yılında 13. Ceza Dairesi Başkanlığına seçildi. İsmail Rüştü Cirit, evli ve üç çocuk babasıdır.

Cirit, Üsküdar 2. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı’yken AKBİL davasında dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın beraatına karar verdi.

CİRİT: İŞBİRLİĞİ İÇİNDE OLACAĞIZ

Yargıtay Birinci Başkanı İsmail Rüştü Cirit, "Kuvvetler ayrılığında, alanımıza müdahale edilmemek koşul ve şartıyla işbirliği içerisinde hareket edilecektir. Hakim teminatı, hakim bağımsızlığı, hakim tarafsızlığı altını kalın kalın çizmek suretiyle vazgeçemeyeceğimizdir. Yargı adaleti sağlamak içindir" dedi.

Ali Alkan'dan boşalan Yargıtay Birinci Başkanlığına ilk turda 280 üyenin oyunu alarak seçilen İsmail Rüştü Cirit, ilk mesajının Hukuk Genel Kurulu Salonu'nda verdi. Yargıtay Birinci Başkanvekili Seyit Çavdar, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Erbil ve Yargıtay Genel Sekreteri Erkan Öztürk ile kameralar karşısına geçen Cirit, kendisine onurlu ve çok zor bir görev verildiğini belirtti. Bu zor görevin altından kalkmaya, Türk halkının teveccühüne layık olmaya çalışacağını ifade eden Cirit, Ali Alkan'ın Cahit Sıtkı Tarancı'nın 'memleket isterim' şiiriyle veda ettiğini anımsatarak, "Ben de Türk halkının teveccühüne layık olan, birlik, beraberliği temin eden salt adaleti, gerçek adaleti tesis eden bir Yargıtay özlemiyle konuşmama başlıyorum" dedi. Türk halkının yargıya karşı inanırlık ve güvenirlik noktasında teveccühünü ve saygınlığını en üstlere çıkarmak için çalışacağını kaydeden Cirit, gerek ilk derece yargısının gerekse yüksek Yargıtay'ın yapısal ve fiziksel sorunları bulunduğunu belirtti.

Reklam
Reklam

KUVVETLER AYRILIĞI OLMAZSA OLMAZIMIZDIR

Son dönemlerde anayasaya göre yargının eşitler arasında eşitsizlik meydana getiren bir yapısı bulunduğunu anlatan Cirit, anayasaya göre yüksek yargının Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Danıştay'dan oluştuğunu anımsatarak, "Bunları eşit ve birbiriyle uyumlu çalışan mahkemelerdir. Kuvvetler ayrılığı olmazsa olmazımızdır" dedi.

Anayasanın gerekçesinde tanımlandığı gibi kuvvetler ayrılığının aynı ahenkli bir orkestranın bestesi gibi kimisinin keman çaldığını, kimisinin ise piyano çaldığını, sonunda ortaya güzel beste çıktığını belirten Cirit, "Kuvvetler ayrılığında, alanımıza müdahale edilmemek koşul ve şartıyla işbirliği içerisinde hareket edilecektir. Hakim teminatı, hakim bağımsızlığı, hakim tarafsızlığı altını kalın kalın çizmek suretiyle vazgeçemeyeceğimizdir. Yargı adaleti sağlamak içindir. Türk halkının güvenine, yargı olarak son zamanlarda düşen güvenine layık olmaya çalışacağız. Bu konuda önemli görevler düşmektedir. Bu görevleri de arkadaşlarımla birlikte yerine getireceğim" dedi. Başkanlık için yarıştığı diğer adayların birbirinden değerli çok kıymetli meslektaşları olduğunu belirten Cirit, yüce Yargıtay'ın kendisine teveccüh buyurduğunu ve bu teveccühe en iyi şekilde yerine getireceğine inandığını dile getirdi.

Reklam
Reklam