Erdoğan'a "uzlaşma" eleştirisi

ANKARA (ANKA)- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, seçim sonrasında cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin uzlaşma arayacaklarının sinyalini vermesi siyasette geniş yankı bulurken, AKP'nin liste dışı kalan milletvekillerinden de Başbakan'a sert eleştiriler geldi.

ANKA'ya değerlendirmelerde bulunan AKP milletvekilleri, geçmişte cumhurbaşkanlığı sürecinin doğru yönetilmediği ve büyük hatalar yapıldığı görüşünde birleştiler.
AKP Bursa Milletvekili Ertuğrul Yalçınbayır, AKP ve Başbakan Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı seçim sürecini doğru yönetemediğini ve gerekli olan diyalogun kurulamadığını belirterek "belki şimdi geçmişte yapılan hatalarla yüzleşilmiştir, eğer yüzleşmeyi biliyorsak" dedi. Uzlaşmak için öncelikli iyiniyetli olunması gerektiğini kaydeden Yalçınbayır, Erdoğan'ın sözlerine temkinli yaklaşan muhalefeti de haklı bulduğunu söyledi. "Muhalefetin kuşkusunu yerinde buluyorum" diyen Yalçınbayır, yeni dönemde adayların diyalog ve uzlaşmayla belirlenmesi gerektiğine işaret etti. Yalçınbayır, Gül'ün adaylığından vazgeçilmesini ise "şık bulmuyorum" sözleriyle değerlendirdi.

Reklam
Reklam

Seçimin ardından cumhurbaşkanlığı seçimi konusunda uzlaşmanın zaruri olduğunu belirten Yalçınbayır "Süreç doğru yönetilemedi. Bir gün kala uzlaşma aranmazdı, sağlanamadı da zaten. AKP kendi cumhurbaşkanını seçmiyordu ki. İşin başından itibaren sadece kendi teşkilatlarına görüş sordu." dedi. Yeni dönemde cumhurbaşkanlığı seçimi konusunda önce liderlerin yardımcılarının bir araya gelmesini öneren Ertuğrul Yalçınbayır, "önce süreci onlar görüşsün, şartlar ortaya konulsun ardından liderler bir araya gelsin "diye konuştu. Seçim meydanlarında liderleri birbirlerine karşı dikkatli bir üslup kullanmaya çağıran Yalçınbayır, "seçim meydanlarında hakaret etmesinler. Bu ileride uzlaşmaya da yansır. Önce tüm siyasi liderler siyasette nezaketi, zerafeti hakim kılsınlar. Yoksa yine bir araya gelemezler. Umarım bu kez uzlaşılır, " dedi.

"YARATTIKLARI LİDER İKİSİNİ DE YİYECEK"

AKP Ankara Milletvekili Ersönmez Yarbay ise 22 Temmuz sonrasında AKP'nin diğer partilerle uzlaşmaya mecbur olduğunu belirterek "geçmişte de bu sağlanabilirdi ancak bizim partinin beceriksizliğinden bu sağlanamadı.Muhalefet Şener'in ismini telaffuz ettiğinde çözüm bulunabilir, bugünlere gelinmezdi.Ancak muhalefet lideri isim verdi diye görüşmediler bile Sayın Baykal'la" dedi. Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinin AKP tarafından doğru yönetilmediğini ifade eden Yarbay, "cumhurbaşkanlığı seçimi meclisin göreviydi ancak yürütme çok ön plana çıktı ve en önemlisi kan davasına dönüştürüldü" diye konuştu. Yarbay, yeni dönemde Bülent Arınç'ın Meclis Başkanı, Abdullah Gül'ün de cumhurbaşkanı olamayacağını belirterek "ikisinin de seçilmemesi konusunda Başbakan'ın planı var, bu seçim sonrasında yürürlüğe girecek. Gül ve Arınç kendi cezalarını çekecekler. AKP demokrasiden saparken, lider partisi olurken Gül ve Arınç buna yardımcı oldular, şimdi yarattıkları lider onları yiyecek" diye konuştu.

Reklam
Reklam

"ESAS UZLAŞMA 5 MAYIS'TA DOLMABAHÇE DE SAĞLANDI"

Adana Milletvekili Abdullah Çalışkan da siyasetin milletin gözünden düşmesinde liderler ve siyasilerin "ikircikli" tavrının etkili olduğunu kaydederek "Anayasa açıkca uzlaşma diyor. Ama nedense Anayasa Mahkemesi partilerin işine geldiği zaman baş tacı, gelmediği zaman ‘tu kaka' ettiği bir hale geldi. O günlerde 367 gibi bir meselenin olmayacağını düşünenler uzlaşmaya gerek görmediler ve aramadılar" diye konuştu. Sürecin Erdoğan tarafından iyi yönetilmediğini kaydeden Çalışkan, Başbakan Erdoğan ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın Dolmabahçe sarayında yaptıkları görüşmeyi hatırlatarak "esas uzlaşma 5 Mayıs'ta Dolmabahçe'de sağlandı. Hem listeler hem de cumhurbaşkanının kim olacağı konusunda" dedi. Yeni dönemde partide Arınç ve Gül'ün tavırlarının ne olacağının büyük önem taşıdığını da ifade eden Çalışkan, "kriz doğabilir" dedi.

"ANAYASA MAHKEMESİ KARARININ ARDINDAN UZLAŞILMALIYDI"

Ankara Milletvekili Eyüp Sanay ise Başbakan'ın Meclis'teki sayısal çoğunluğuna güvendiğini ve 367 kararını beklemediğini kaydederek "Anayasa Mahkemesi kararına kadar Başbakan, cumhurbaşkanının seçilebileceğine inanıyordu. Anayasa Mahkemesi'nin de bu kararı verebileceğine inanmıyordu. Belki o güne kadar değilse bile Anayasa Mahkemesi kararından sonra sürecin doğru yönetilmediğine inanıyorum" dedi. Erdoğan'ın Anayasa Mahkemesi kararının ardından muhalefetle uzlaşma araması gerektiğine dikkat çeken Sanay, "ama gördüğüm kadarıyla o günlerde ciddi bir uzlaşma arayışına girilmedi.Baykal'la görüşülebilseydi belki sonuç farklı olurdu. Aday arkadaşlarımız vardı, Örneğin biz Nevzat Yalçıntaş'ı aday göstermiştik. Bunlara imkan sağlansaydı belki bu noktalara gelinmezdi" dedi. 22 Temmuz sonrası uzlaşmanın sağlanacağına inandığını kaydeden Sanay, Gül'ün adaylığından vazgeçilmesi konusunda ise "Sayın Gül'e bu yapılmamalı. Doğru bir tavır değil. Gül'e yazık edilmiş olur" sözleriyle değerlendirdi. Sanay, 22 Temmuz sonrası muhalefetin istediği birinin aday gösterileceğine inandığını kaydetti.

Reklam
Reklam