Erdoğan'dan ABD'ye Gülen'i iade edin çağrısı

Cumhurbaşkanı, darbe girişimini planlamakla suçladığı Fethullah Gülen'in iadesini isteyerek ABD'ye seslendi ve "Amerikalı dostlarımız da Pennsylvania'daki o terörist başını bize teslim ettiği anda çok şey değişecek" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, darbe girişimini planlamakla suçladığı Fethullah Gülen'in iadesini isteyerek ABD'ye seslendi ve "Amerikalı dostlarımız da Pennsylvania'daki o terörist başını bize teslim ettiği anda çok şey değişecek" dedi.

İstanbul, Kısıklı'daki konutunun yakınlarında bir miting düzenleyen Cumhurbaşkanı halkı da sokaklarda eylemlere devam etmeye çağırdı:

"Hafta boyu bu buluşmalarımızı devam ettirmeliyiz. Buradan bir oyuna da gelmeyelim. Şu anda TSK ile milletimizi karşı karşıya getirmek isteyen dış güçler olabilir, içeriden güçler olabilir. Eninde sonunda bu silahlı kuvvetler bizimdir."

Reklam
Reklam

Darbe girşiminin 24 saatiGuardian: Erdoğan itidalli devlet adamı rolünü üstlenmeliEconomist: Erdoğan daha güçlü konuma gelecekAnkara'da hava nasıl darbecilere karşı döndü?ABD'de bulunan Gülen'in iade edilmesinin bir gereklilik haline geldiğini ifade eden Erdoğan, "Eğer biz stratejik ortaksak, o zaman ortağınızın bu talebini lütfen yerine getirin diyorum." dedi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ise Gülen'in iade edilmesi yönünde herhangi bir resmi talep almadıklarını ifade etti.

Lüksemburg ziyareti sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kerry, 1999'da Türkiye'den ayrılarak ABD'ye giden Gülen'in iadesi için önce Türkiye'nin kanıt sunması gerekeceğini de ifade etti.

Binali Yıldırım'dan Kızılay çağrısıBaşbakan Binali Yıldırım, "Dünyaya, dosta düşmana, Türk milletinin bağımsızlık aşkını tekrar hatırlatacağız" dedi.

Başbakan Binali Yıldırım ise Meclis'teki olağanüstü oturumun ardından TBMM binası önünde darbe girişimini protesto eden binlerce kişiye hitap etti ve Kızılay'da toplanma çağrısı yaptı.

Reklam
Reklam

Binali Yıldırım, "Dünyaya, dosta düşmana, Türk milletinin bağımsızlık aşkını tekrar hatırlatacağız" derken, kalabalıklardan gelen 'İdam isteriz' sloganlarına da "Mesajınızı aldık' diyerek yanıt verdi.

Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamadaysa 161'i sivil, toplamda 265 kişinin Cuma akşamı başlayan ve bu sabahın erken saatlerine kadar devam eden darbe girişimi çatışmalarında hayatını kaybettiği belirtildi.

Yüksek yargıda gözaltılarAnayasa Mahkemesi üyesi Alparslan Altan da gözaltına alınan isimler arasında.

Darbeye teşebbüs soruşturması kapsamındaysa toplamda 2 bin 745 hakim ve savcı açığa alındı.

Aralarında Anayasa Mahkemesi üyelerinden Alparslan Altan'ın da bulunduğu yüksek yargı üyeleri hakkındaysa gözaltı kararları var.

Anadolu Ajansı, 10 Danıştay üyesi gözaltına alındığını, 38 Danıştay üyesi hakkındaysa yakalama kararı olduğunu belirtti.

Yargıtayda ise 140 üye hakkında gözaltı kararı bulunuyor. Bunların 11'inin gözaltına alındığı ifade edildi.

5 HSYK üyesindense 4'ü gözaltında.

Reklam
Reklam

1000'ün üzerinde asker gözaltındaDarbe girişiminde bulunmakla suçlanarak gözaltına alınan askerlerin sayısıysa 1000'i aşıyor.

Gözaltındaki en üst rütbeli isim 2. Ordu Komutanı Orgeneral Adem Huduti.

Malatya'daki operasyonda Orgeneral Huduti'nin yanı sıra iki de tümgeneralin gözaltına alındığı ifade edildi.

Orgeneral Huduti, Şırnak'ın Cizre ve Silopi ile Diyarbakır'ın Sur ilçelerinde PKK'ya yönelik operasyonları yöneten komutan olarak biliniyordu.