Erdoğan'dan AB'ye 'TCK' resti

ANKARA (İHA) - Başbakan Recep Tayip Erdoğan, tartışmalara yol açan TCK tasarısına yönelik eleştirileri sert bir şekilde cevaplayarak, AB'ye ve medya gruplarına yüklendi. Erdoğan, "Biz Türkiyeyiz ve Türküz kendi kararlarımızı kendimiz veririz. Kimse AB üzerinden siyaset yaparak hükümeti sıkıştırmaya kalkmasın, bu oyuna gelmeyin" diyerek tepkisini gösterdi.

AK Parti İl Başkanları Toplantısı'nda gazetecilerin sorularını cevaplandıran Başbakan Erdoğan, TCK tasarısı ve tartışmalara yol açan zina düzenlemesine ilişkin önemli açıklamalar yaptı. Bazı medya gruplarını ve AB yönetimini sert bir dille uyaran Başbakan Erdoğan, son kararı hükümetin vereceğini, yapılan müdahalelere boğun eğmeyeceklerini söyledi. TCK tasarısının son iki maddesinin TBMM Adalet Komisyonu'na geri çekilmesini değerlendiren Erdoğan, tasarının İstinaf Mahkemeleri Tasarısı, CMUK ve İnfaz Yasası'yla birlikte 1 Ekim'den sonra bir paket olarak görüşüleceğini açıkladı. Daha önce İstinaf Mahkemeleriyle ilgili düzenlemenin de yürürlük ve yürütme maddelerine geçilmeden önce komisyona çekildiğini hatırlatan Erdoğan, bütün bu tasarıları bir paket olarak ele alacaklarını kaydetti. Meclis'in açılmasıyla birlikte TCK Tasarısının CMUK ve İnfaz Yasasıyla birlikte bir paket olarak görüşüleceğini belirten Erdoğan, Kamu Yönetimi Reformu'nda da aynı yöntemi izlediklerini ve bir çok yasayı eş zamanlı olarak çıkardıklarını bildirdi. Gazetecilerin zina düzenlemesinin TCK içerisinde yer alıp almayacağı yönündeki sorularını cevaplayan Erdoğan, "Geldiğinde bunun nasıl olduğunu göreceksiniz. AK Parti belirlemiş olduğu siyasetinden, ülkemizin hassasiyetlerini temel alarak, kendi temel ilkelerine sadık kalarak çalışmalarını sürdürmektedir. Birileri çıkıpta, 'AK Parti kendine zulmediyor, yanlış yapıyor' diye bize yardımcı olmaya çalışıyor. Biz onlara sadece teşekkür ediyoruz" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Erdoğan, AK Parti olarak attıkları tüm adımları en geniş anlamda istişare ve müzakere yoluyla hayata geçirdiklerini vurgulayarak, bu aşamada kamuoyu araştırmaları, halkın kaanetleri ve akademisyenlerin görüşlerinden de yararlandıklarını söyledi. Bu değerlendirme süreçlerinin ardından bir karar aldıklarını ifade eden Erdoğan, her partinin kendine has uslubünün olabileceğini, bu usluba herkesin saygı duyması gerektiğini dile getirdi. Erdoğan, "AK Parti demokratik haklarını en geniş anlamda kullanarak değerlendirmelerini sürdürecektir" dedi.

ERDOĞAN AB'YE SERT ÇIKTI Başbakan Erdoğan, bir gazetecinin sorusu üzerine, AB'nin Genişlemeden Sorumlu Komiseri Gunter Verhaugen'in sözcüsünün, 'TCK 6 Ekim'e kadar çıkarılmalıdır' yönündeki açıklamasını da değerlendirdi. AB'ye sert tepki gösteren Erdoğan, şunları söyledi:
"AB sözcüsünün Türkiye'nin iç işlerine yönelik böyle bir talebi ve tepkisi olamaz. Bu parlamentomuz ve İç işlerimizle alakalı bir konudur. AB'nin bu konulardaki talepleri bellidir, bunlar Kophenhag kriterleri ile belirlenmiştir. Türkiye bu konularla ilgili neler gerçekleştirdiğini kendisine aktarmıştır. Uyumla ilgili hiç bir şeyimiz kalmamıştır. Uygulama da kısa sürede bitirelecek bir şey değildir. Zihinsel dönüşüm zaman alabilir. Biz nasıl onların iç işlerine karışmıyorsak, parlamentolarına müdahale hakkını kendimizde görmüyorsak onlar da bizim iç işlerimize karışamazlar."

Reklam
Reklam

'MEDYA GRUPLARI BİZİ SIKIŞTIRMAYA KALKMASIN' Başbakan Erdoğan, TCK tasarısının açılır açılmaz süratle Meclis'ten geçirileceğini belirterek, "Ne kadar erken bitirilirse o kadar iyi olur" mesajını verdi. Erdoğan, TCK tartışmalarıyla ilgili olarak medya gruplarına da seslenmeyi ihmal etmedi. AB'ye ve medya gruplarına, 'Oyununuza gelmeyeceğiz' göndermesi yapan Erdoğan, hiç bir hükümetin bu kadar kısa sürede bu kadar fazla reform gerçekleştiremediğine işaret etti. "Kimsenin yapamadığını yaptık" diyen Erdoğan, medyayı bu çalışmalara gölge düşürmekle suçladı. Erdoğan, medyaya yönelik tepkilerini şöyle sürdürdü:
"Biz Türkiyeyiz ve Türküz. Kendi kararımızı kendimiz veririz. Kimse AB ile ilgili bizi şartlandırmaşya çalışmasın. AB konusunda Kophenhag kriterleriyle ilgili bize ne önerildiyse yaptık. Olmayan şeyleri bizden isteme noktasında bazı medya gruplarını onların adına bir gayret içerisine girmeleri bizi üzmüştür. Medya guruplarına sesleniyorum kimse AB üzerinden siyaset yaparak hükümeti sıkıştırmaya kalkmasın. Bu oyuna gelmeyiz. Samimi olarak çalışsınlar, samimi olarak bugüne kadar gösterdiğimiz gayretlere gölge düşürmeye kalkmasınlar. Bizim için AB olmazsa olmaz değil. Ortak kriterler konulmuş ve çalışmalar sürdürülmüştür. Olmayan konular dayatılmaya çalışılırsa bu insaf içinde yer almaz."

Reklam
Reklam